Uitgetest: Stadlgaudi 4D – Bayern Park

Naast 2 nieuwe rondritjes opende er in 2018 een primeur in Bayern Park. Lagotronics ontwikkelde een ronddraaiende interactieve darkride in boerderijthema. Het beste kan je de attractie vergelijken met Maus-au-Chocolat in Phantasialand maar dan in zakformaat.

 

Thema & Wachtrij

De buitenkant van het gebouw is bekleed met houten planken, waardoor je al meteen het boerderij en stal gevoel krijgt. Eenmaal binnen loop je door een donkere gang. Als eerste kom je de hoofdpersonages tegen. Het gekke paard “Horse” draagt een salopette jeans. De kat “Cat” met cowboyhoed en sjaal. Tot slot is er nog de haan Rooster, een echte krachtpatser en sportman in geruit boerenhemd.

Samen hebben ze het lumineuze idee om een typische Amerikaanse County Fair te organiseren. Daarvoor hebben ze de hulp nodig van alle andere dieren op de boerderij. Maar deze liggen allemaal nog te slapen. Terwijl dat je door de wachtrij loopt kan je Horse, Cat en Rooster helpen om de andere dieren te wekken. Via de leuke animatronics en de to-do’s kom je al meteen in de gekke sfeer van Stadlgaudi terecht. Zo moet je bijvoorbeeld een oude bellenwekker laten aflopen om het schaap te wekken.

De Rit

Een ronddraaiende schijf in het midden is langs de buitenkant verdeeld in vijf kamers, vier scènes en één in- en uitstapstation. Elke kamer bevat één wagen waar plaats is voor vier personen. Doordat er geen beugels zijn is er voldoende tijd om iedereen zonder problemen te laten uitstappen en zelf in te stappen. Voor je heb je een wortelvormig “pistool”. Schieten kan je door aan het uitstekende touwtje te trekken.

Eenmaal iedereen is ingestapt draai je door naar de eerste scène. Met een 3D-brilletje op je neus maak je in de eerste projectie kennis met de boerderij en onze drie vrienden. Ondertussen schiet je erop los op alles wat punten aangeeft. Vervolgens kom je ook in de keuken en de stal terecht. Om ten slotte het feest en een groot vuurwerkspektakel in de laatste scene los te laten barsten.

Doordat je met vier naast elkaar zit kan je tussen de scènes vergelijken met de scores van al je vrienden op het puntenschermpje voor je. Na de vierde scène stap je terug uit en kan je je definitieve score vergelijken met elkaar en met de behaalde topscores van andere bezoekers.

Oordeel

Stadlgaudi 4D is een zeer leuke shooter met een geweldig “prettig gestoord” thema. Ideaal voor een kleiner park als Bayern Park dat zijn eerst stapjes in het darkride-segment zet. Voor een kleiner park lijkt mij de wat lagere capaciteit zeker voldoende. Het is wel spijtig dat de attractie maar vier scènes doorloopt, maar door het hoge aantal doelen krijg je toch een toffe rit voorgeschoteld. Door de verschillende bonuspunten die je zeker niet allemaal in een rit ontdekt en de vele doelen krijg ik het gevoel dat de herhalingswaarde groter is dan varianten met fysieke targets. Medetrippers klaagden wel al over het schietsysteem dat al niet meer optimaal werkte, maar ik heb zelf bij mijn drie rondjes er gaan last van gehad. Laat je competitieve kant dus maar in je los en leef je volledig uit! Dit is er eentje voor de ganse familie.