Sfeerverslag: Walibi Holland Fright Nights – 8 oktober 2018

Waaghalzen opgelet! De griezels van Walibi Fright Nights lusten je rauw!

“Ben je bang?” vraagt een bezoeker aan één van zijn vrienden al lopend naar de ingang van het park. “Nee, kom maar op!” reageert zijn vriend. Vol verwachting lopen hordes mensen van de parkeerplaats richting de ingang. Het is de eerste dag van de 18e editie van Walibi Halloween Fright Nights. Na het succes van voorgaande jaren met gemiddeld 20.000 bezoekers per dag, worden er wederom veel bezoekers verwacht. In een interview in het dagblad De Stentor regio Apeldoorn vertelt woordvoerder Tim Valkeman dat het succes van de Fright Nights mede te danken is aan de steeds groter wordende populariteit van Halloween in Nederland.

Veiligheid boven alles
Met 22℃ en weinig wind is het een stralende dag voor een pretparkbezoek. Doordat het park tijdens Fright Nights open is van 10 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds komen bezoekers verspreid over de ochtend en in het begin van de middag aan. Daarbij zijn tickets alleen vooraf te bestellen en niet te koop op de dag zelf, waardoor de wachtrijen zijn gereduceerd. Bij de ingang vindt eerst een strenge tassencontrole plaats. “Door de terreurdreiging in ons land doen we extra ons best om onze bezoekers een veilig gevoel tijdens dit evenement,” aldus een tassencontroleur bij de ingang van het park. “We hebben gedurende het hele evenement voldoende bewakers ingezet om ervoor te zorgen dat de veiligheid zo goed mogelijk wordt gewaarborgd. Bezoekers hoeven zich hier geen zorgen over te maken.”

Drukte bij de attracties
Bij binnenkomst worden bezoekers luid ontvangen door house muziek. In deze editie van Fright Nights is het hoofdplein ingericht met bartafels en een groot podium waar verschillende dj’s de hele dag muziek draaien. Zowel ’s morgens als ’s avonds zijn alle attracties geopend. Het is erg druk in het park en de wachttijden per attractie lopen op tot 2 uur. Laurence (24) vindt dit niet zo erg. “Je weet dat als je op zaterdag naar een attractiepark gaat, het lekker weer is en er ook nog een evenement is dat je lange wachtrijen kunt verwachten. Zolang je maar in goed gezelschap bent, maakt dat het lange wachten al niet meer zo erg. Je moet er wel vanuit gaan dat als je tijdens dit evenement in vier attracties kunt gaan, dat dat veel is. Tenzij je natuurlijk een Fast Lane ticket hebt gekocht, maar dat vonden wij iets te duur.” Met een Fast Lane ticket kunnen bezoekers, afhankelijk van het soort ticket dat zij kopen, hun wachtrijen tot 90% verkorten. Dit kost tussen de 20 en de 50 euro.

De griezels worden losgelaten
Vanaf 6 uur ’s avonds begint Halloween Fright Nights officieel. Griezelige figuren nemen hun posities in op de acht verschillende scare zone’s: Game Over, Firepit, Things, Twisted Hellfire, Pirate’s Cove, Quarantine, Campsite of Carnage en Eddie’s Area. Iedere scare zone heeft een eigen thema met de daarbij passende griezels van piraten in de Pirate’s Cove tot een enge versie van Mario in Game Over. Op alle pleinen worden spannende horrorgeluiden door de speakers versterkt. “Het lijkt wel of ik de hoofdrol speel in een horrorfilm,” lacht Richelle (21) een beetje ongemakkelijk. Zoals ieder jaar heeft de mascotte Eddie de Clown weer zijn eigen show in Eddie’s Area. Dit jaar doen verschillende acteurs een poging tot de Roast van Eddie. Dit wordt ze niet in dank afgenomen, want in de show straft Eddie ze onmiddellijk door ze te laten verdwijnen of verbranden. De show heeft een humoristische insteek met veel grof taalgebruik. Bezoekers lijken er zeker de humor van in te zien, want tijdens elke Roast wordt er door het publiek gelachen.

Maximale horror
Ook zijn er dit jaar net als in 2017, zes spookhuizen waar bezoekers tegen betaling doorheen kunnen lopen: The Villa, Jefferson Manor, Haunted Holidays II, The Clinic, Below en Psychoshock. Richelle beschrijft haar bezoek aan Psychoshock: “Voordat je binnen bent is het eigenlijk al eng. Zo’n enge misvormde gast bleef me voor de ingang aankijken tot ik naar binnen ging. Je komt steeds in kleine ruimtes waar een bepaalde setting is nagemaakt. Op een gegeven moment kwamen we in een ruimte waar een persoon onder het bloed in een tandartsstoel lag. Het rook ook echt naar de tandarts, maar dan een soort vieze variant daarvan. De persoon die in die stoel lag, keek ook heel eng en ging precies rechtop zitten toen ik langs liep. Ik schrok me rot. We moesten ook door een soort gevangenis lopen waar allemaal van die griezelige types zaten opgesloten. Die deden dan ineens hun hand naar buiten als je langs liep. Mijn vriend duwde me ook steeds naar voren dus ik was elke keer de pineut!” Richelle vond het in ieder geval de moeite waard.“ Als je ooit naar Fright Nights gaat moet je zeker een huis bezoeken. Anders is je bezoek eigenlijk niet compleet.”

Net als voorgaande jaren heeft de area Campsite of Carnage weer een gratis walktrough. Dit is vergelijkbaar met de spookhuizen alleen loop je buiten door een Amerikaanse horrorcamping. “Dit is wel echt vet,” vindt Ricardo (23). “Je loopt echt over een camping waar kei harde rockmuziek wordt gedraaid. Er lopen wel echt rare figuren, zoals mannen met kettingzagen of lelijke vrouwen zonder tanden die dan ineens uit een caravan komen. Ik ben niet echt bang voor dit soort dingen, maar het is zeker leuk gedaan.”

“Ga met iemand die banger is dan jij”
Voor Kim (22) is het al de vierde keer op rij dat ze Fright Nights bezoekt. “Het verveelt gewoon niet. Ook al verandert er weinig in de opzet van het evenement, je blijft deze adrenalinekick toch opzoeken.” Kim zegt dat ze het nog steeds wel spannend vindt. “Ondanks dat je de pleinen al best goed kent, loop ik nog steeds wel gespannen over de pleinen heen. Zeker als het donker wordt. Je verwacht soms niet dat er ineens een acteur achter je staat. Ik moet wel zeggen dat ik na vier jaar beter en met meer bewondering naar de acteurs kijk. Ze zijn goed geschminkt en blijven de hele avond gewoon goed in hun rol.” Kim geeft nog een tip aan alle mensen die van plan zijn om Fright Nights volgend jaar te bezoeken: “Ga in ieder geval met iemand waarvan je zeker weet dat hij of zij banger is dan jij. De griezels vinden het veel leuker om achter je aan te gaan als ze zien dat je bang bent. Of acteer beter dan hen en laat het lijken alsof je niet bang bent. Dat kan ook natuurlijk.”