Sfeerverslag Europa-Park 2&3/10/2018

De Halloweenperiode is voor de meeste pretparkfans de mooiste tijd van het jaar. Vele parken zijn extra mooi aangekleed en bieden zelfs extra attracties of shows aan. Een park die al lang op onze verlanglijst stond om te bezoeken tijdens deze periode was Europa-Park. Dit jaar was het dan eindelijk zover en konden we de 180.000 pompoenen met eigen ogen aanschouwen.

 

Naar goede gewoonte verbleven we op het Camp Resort van Europa-Park, waar het altijd gezellig vertoeven is. De dag voordien kwamen we reeds aan om onze tent op te zetten en te genieten van het uitzicht op Silver Star. Enkele dagen voordien bleek ook dat er nog enkele vrienden aanwezig zouden zijn de komende dagen dus de avond begon al goed met een leuke babbel en een lekker drankje bij het kampvuur.

De volgende dag liep onze wekker al vroeg af zodat we eerst konden genieten van een heerlijk ontbijtbuffet en we op tijd aan de toegangspoorten stonden, want Europa-Park opent reeds om 9u zijn deuren. Een ander voordeel van zo vroeg aanwezig te zijn is het feit dat Voletarium reeds om 8u30 geopend is en we onze eerste attractie reeds konden doen. Aangezien we dit park vorig jaar niet konden bezoeken was dit voor ons een volledig nieuwe attractie en met een wachttijd van 5 minuten konden we dan ook niet wachten om deze uit te proberen. We hadden een soortgelijke attractie reeds gedaan in Ferrariland, maar de wachtrij en de beleving vonden we hier toch net iets beter.

Toen we buitenkwamen was ons reisgezelschap ook aangekomen in het park en namen we nog snel een tijdticket om Voletarium later op de dag nogmaals te doen. Bij binnenkomst in het park herinner ik mij opnieuw, waarom dit één van mijn favoriete parken is. De sfeer die men neerzet door een orkestje, de mooie typisch Duitse huisjes en de eerste Halloweendecoraties is geweldig en geeft me een gevoel dat weinig andere parken mij kunnen geven.

Als eerste attractie kiezen we ervoor om Arthur te doen. Met slechts 10 minuten wachttijd (buiten een korte storing meegerekend) zeker niet slecht voor één van onze favorieten in dit park. De afwisseling tussen achtbaanelementen en darkride stukjes zorgen ervoor dat we telkens opnieuw genieten tijdens ons ritje.

Daarna was het tijd om Wodan en Blue Fire een bezoekje te brengen. Twee toppers die zeker niet mogen ontbreken tijdens een bezoekje aan Europa-Park. Na al dat achtbaangeweld was het tijd voor iets rustiger en kwamen we aan in het Nederlandse gebied, waar het toch wat pijn doet om het afgebrande gebied te zien. Gelukkig zijn er al heel wat werkzaamheden bezig en weten we dat de toekomst van de piraten verzekerd is. In dit gebied staan wel nog de Koffiekopjes die voor de gelegenheid omgevormd zijn naar de Griezelkopjes met een aangepast licht-en klankspel. Deze is zeer leuk en zeker als je dan nog één met vier in een kopje zit en we allemaal helpen om deze zo snel mogelijk te laten draaien.

We vervolgden onze weg door het park en kwamen bij Historama uit, waar er dit jaar een preview center is gemaakt van Rulantica. Hier zijn heel wat concept-arts en maquettes te bezichtigen waarbij je een beter zicht krijgt op het nieuwe waterpark dat eind 2019 zal openen.

Na ons middagmaal in het Franse gebied was het dus tijd om ons ticket voor Voletarium te verzilveren. Voor één iemand in ons gezelschap was dit zijn eerste ritje op dit soort attractie en was het ook eens met ons dat dit een zeer leuke rit is met voldoende herhalingswaarde.

Dan was het eindelijk zover om de grote nieuwigheid van dit jaar te ontdekken: CanCan Coaster. Na heel wat gemengde reacties te lezen was ik wel benieuwd wat er nu precies van aan was. Het eerste wat opvalt is dat de wachtrij enorm mooi is aangepast en heel wat details bezit. De lifthill is misschien wel het minst geslaagd, maar wat daarna volgt is een soepele rit met meeslepende muziek en minimale thematisatie die mooi past binnen het concept. Onmiddellijk daarnaast vinden we al een andere nieuwigheid. Madame Freudenreich – Curiosités is een upgrade van een reeds bestaande darkride in het park die vroeger nogal donker en stoffig aanvoelde, maar nu een rit voor de hele familie is met een vrolijk thema. Ook hier stap je vanaf de wachtrij volledig mee in het verhaal.

Aangezien we toch in de buurt waren van Silver Star konden we het natuurlijk niet laten om ook hier een ritje te maken op deze B&M coaster. Daarna was het tijd om het Griekse themagebied een bezoekje te brengen. Hier stond niet enkel een ritje op Poseidon op de planning, maar ook ons eerste spookhuis voor deze dag. Crypta is een spookhuis dat in de avond ook dienst doet tijdens Traumatica, maar met minder acteurs. Het hoge niveau van detail viel ons onmiddellijk op en maakte ons al nieuwsgierig voor de andere huizen die we tijdens Traumatica zouden ontdekken.

Ook de aangepaste ijsshow Celtic Shadows werd bezocht tijdens de eerste dag, waarbij we een mooie mix kregen tussen schaatsen en acrobatie met heel wat humor en een mooi verhaal. De rest van de dag deden we nog enkele kleinere attracties en zorgden we ervoor dat we tijdig aan de toegangspoorten van Traumatica stonden (daarover meer in een ander sfeerverslag).

De volgende dag werd onze groep nog iets groter met twee extra zielen, waardoor de sfeer nog beter werd (we wisten zelfs niet dat dit kon). We begonnen de dag met Feria Swing – “Flug der Vampire” die voor Halloween aangepast werd met ook hier een aangepast klant- en lichtspel. Het viel ons op dat de operator zelf voor de nodige animatie zorgde door zelf enge geluiden te maken door de microfoon.

Ook de andere achtbanen die we vorige dag niet konden doen  stonden vandaag op de planning. Denk maar aan Matterhorn-Blitz of Euro-Mir met hun aanstekelijke deuntjes of de Schweizer Bobbahn met zijn korte maar leuke rit.

Een andere eervolle vermelding is ons ritje op Fjord Rafting. We waren reeds voorzien op een verfrissend ritje, maar wat volgde had niemand zien aankomen. Twee mensen van onze groep moesten het hier bekopen met een gigantische golf die uit het niets kwam. De rest van de rit kwamen we niet meer bij van het lachen, waardoor de tweede golf als een nog grotere verrassing kwam.

Ook vandaag bezochten we enkele shows waaronder de Halloween show Der Geisterjahrmarkt waarin Ed en zijn vrienden energie moeten verzamelen om hun vijand de nachtraaf te verslaan. Ook de musical Rulantica kwam vandaag aan bod en was zeer geslaagd. Vooral de vertolking van de nieuwe mascotte Snorri was enorm leuk. Ondanks het feit dat we niet veel verstonden van de teksten, werden we toch volledig meegezogen in het verhaal en doen ons nog meer uitkijken naar het nieuwe waterpark.

Op het einde van de dag deden we nog enkele darkrides en rondritjes, waaronder het vernieuwde Jim Knopf. Dit had vroeger nog een circusthema dus de veranderingen die men heeft toegepast is zeker geslaagd en zal bij de jongste bezoekers in de smaak vallen. Het park was deze dag naar aanleiding van Duitse feestdag geopend tot 20u en werd afgesloten met vuurwerk. Het was niet het beste vuurwerk dat we al gezien hadden, maar was zeker mooi boven de skyline van Atlantica Supersplash.

De tweedaagse sloten we nog af met een heerlijk avondmaal in het Silver Lake Saloon waar we nog wat live muziek voorgeschoteld kregen. Zoals gewoonlijk hadden we weer een superleuke tijd in één van de grootste pretparken van Europa, waarbij ook een dikke merci voor het aangenaam gezelschap tijdens deze twee dagen.