Felix Meritis en ARTIS schijnen licht op relatie mens en natuur

In het najaar van 2018 en in 2019 bundelen Felix Meritis en ARTIS voor het eerst hun krachten. Als de mens en de natuur hun relatie op Facebook zouden zetten, dan was hun status ‘ingewikkeld’. De vier zinnenprikkelende avondprogramma’s van Felix Meritis in ARTIS gaan over die relatie. We gaan op onderzoek uit, en maken daarbij volop gebruik van de kunsten. Er klinken natuursymfonieën onder de bomen. Er worden nieuwe fabels geschreven en oude ideeën bevraagd. ARTIS en Felix Meritis doen met de programma’s hun oorspronkelijke doelstelling herleven. De twee historische, Amsterdamse instituten werden allebei eeuwen geleden opgericht als genootschap. Ze waren toen al een plek om samen te komen en je te verdiepen in wetenschap, kunst, cultuur en natuur. Het programma Moderne fabels op 30 november is het eerste deel van de samenwerking van Felix Meritis en ARTIS. Toegangskaarten voor alle vier de programma’s zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via www.artis.nl/felix.

 

Felix Meritis in ARTIS

Vrijdag 30 november: Moderne Fabels – de schildpad, de haas & #hoeteleven

Ken je ze nog, de sprookjes en vertellingen van vroeger? Wat gebeurt er als eeuwenoude fabels worden opgefrist? Volkskrantcolumnist Aaf Brandt Corstius, Pepijn Lanen – ook bekend als Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig – en schrijver Johan Fretz stoffen de fabeltraditie af en schrijven speciaal voor vanavond een nieuw verhaal.

 

Donderdag 7 februari: van Sjamaan tot Klimaatscepticus – de mens als controlfreak

Op deze avond onderzoeken we onze psychologische neiging om de elementen te bedwingen, volgen we een stoomcursus loslaten en beleven we de overweldigende grootsheid van de natuur.

 

Donderdag 9 mei: Relatietherapie voor mens en dier

Wandelend door het park bevragen we onze menselijke projecties op dieren: maken we met ons hokjesdenken over gender, geaardheid en andere categorieën van een mug een olifant?

 

Vrijdag 23 augustus: Symfonie van flora & fauna – met het Nederlands Philharmonisch Orkest

Op deze zwoele zomeravond vertellen orkestleden in een intiem concertcollege over de muzikale gulden snede in de natuur en het dierenrijk – geïllustreerd met live muziek.