De geschiedenis van: Bonbon-Land

BonBon-Land is een Deens pretpark gelegen in Holme Olstrup, het zuiden van Seeland. Het park van 34 hectare groot trekt jaarlijks ongeveer 450.000 bezoekers aan. Het thema staat bol van de humor. Dat is te zien aan de attracties en gebouwen. Denk maar aan een hondenscheet achtbaan of zeemeeuwdrollen attractie.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van BonBon-Land begint in een snoepjesfabriek. Snoepmaker Michael Spangsberg probeerde een nieuw bruin snoepje te ontwikkelen, maar er liep tijdens het proces iets mis. Zijn zoon Nicolai zei meteen: “Bah, dat lijken wel hondendrollen”. Zo kwam de man op het idee om snoep te gaan produceren met smerige namen als: Hondenscheten, zeemeeuwdrollen, dikke tieten, oorsmeer en luiers.

Het snoep werd meteen enorm populair. Kinderen wilden maar al te graag een bezoekje brengen aan de fabriek waar hun favoriete snoepje werd gemaakt, maar door de hoge hygiëneregels was dit niet mogelijk. Om de zoetebekken een alternatief te bieden bedacht Michael Spangsberg iets nieuws. Hij besloot om BonBon-Land te openen.

Het pretpark opende in 1992 en bestond toen uit een snoepfabriekje, een winkel en vier bootjes op het water in de vorm van eenden. Het park werd meteen een succes en groeide enorm door de jaren heen.

In 2007 kwam het park in handen van de Spaanse groep Parques Reunidos.

 

Attracties tijdlijn:

 

1992: Bij de opening van het park was er maar één echte attractie te vinden, de bootjes Andebådene. Met vier eendjes kunnen bezoekers over het meer varen.

 

 

1993: Het park opende haar allereerste achtbaan met Hundeprutterutschebanen. Deze achtbaan heeft een treintje in de vorm van een hond die scheetjes laat. Rondom de baan ligt het vol hondendrollen. Deze achtbaan werd gebouwd door Zierer.

 

Verder opende de Butterfly attractie Hvin & Hyl Rutsch. Deze werd gebouwd door Heeghe en verdween uit het park in 2007.

© TPR

 

1994: In 1994 opende het park een zweefmolen van Zierer. Deze wordt getypeerd door de grote schildpad.

 

 

1995: In dit jaar opende het park een zelfontwikkelde Log Flume attractie met Vandrotten. Letterlijk vertaald betekent dit “Waterrat”. Met een bootje in de vorm van een rat vaar je doorheen buizen die een riool moeten voorstellen.

 

 

 

1996: Dit jaar opende een westerndeel in het park met Sørøverøen.

 

1997: Sprutten, een draaimolen op water, werd geopend. Deze kreeg de vorm van een octopus en werd gebouwd door Zierer.

 

 

Verder opende ook de achtbaan ZimzalaBon. Dit was een achtbaan van het Type Tivoli Small, gebouwd door Zierer. De achtbaan reed haar rondjes tot 2002. Daarna werd ze afgebroken en opgeslagen. In 2008 werd ze opnieuw geopend als Kaninus, maar een jaar later zou ze opnieuw opgeslagen worden.

© TPR

 

1998: Dit jaar opende één van de duurste attracties in het park met Bæver Raftingen. Deze Rapid River werd gebouwd door Intamin Amusement Rides en kreeg heel wat bevers als thema.

 

 

1999: Drie nieuwe attracties voor het park: Rejen, Dillen en Hestepæren.

Rejen is een waterglijbaan.

 

 

Hestepæren is een rondritje op een paardje. Deze attractie werd gebouwd door Mettalbau Emmeln.

 

 

Dillen was een Tri-Star attractie die gebouwd werd door Huss. Deze werd tussen 2015 en 2016 verwijderd.

© Bob Van Dyck

 

2000: Lossepladsen werd geopend. Dit was een Condor attractie, gebouwd door Huss. Deze attractie verbleef in het park tot 2007.

© TPR

 

2001: Het park opent Cobra-Tårnet en Hurlum-Hajen. Hurlum – Hajen was een klein vliegende tapijt attractie die het park verliet in 2009.

© TPR

 

Cobra-Tårnet is een vrijevaltoren, gebouwd door Fabbri.

 

2002: Klaptorsken, een schommelboot, werd geopend. Deze attractie werd gebouwd door Metallbau Emmeln.

 

 

2003: Dit jaar opende het park haar tot nu toe meest spectaculaire achtbaan met Vild-Svinet. Vrij vertaald betekent dit “Wild Zwijn”. Deze achtbaan werd gebouwd door Gerstlauer. Het gaat hier eveneens over de eerste Euro Fighter achtbaan die ooit het levenslicht zag.

 

 

2004: Zamperla mocht voor het park een Disko attractie bouwen. Deze kreeg de vorm van een grote albatros en de naam werd dan ook Alba-Tossen.

 

 

2005: Het park opent dit jaar het bootvaartje Søløven. Je vaart hiermee langsheen gekke dieren.

 

 

2006: Opnieuw twee nieuwe attracties voor het park. De eerste is Krage-Trærene, een speciale droptoren met tilt effect, gebouwd door Bear Rides.

 

 

De tweede nieuwigheid wordt de verkeersschool Leo-Farterne.

 

2007: Den Våde Delfin wordt als eerste nieuwigheid geopend, een waterspeelplaats.

 

De tweede nieuwigheid dit jaar is Hankatten, een Spinning Coaster van Gerstlauer.

 

 

2009: Opnieuw een achtbaan voor het park met Viktor Vandorm, eentje van Zierer. Deze achtbaan is afkomstig uit het Duitse Panorama Park.

 

 

Eveneens werd de Indoor Walktrough Fantasy World geopend.

 

2010: Svend-Svingarm wordt een stevige Thrillride voor het park. Deze grote Frisbee attractie werd gebouwd door Zamperla.

 

 

Verder opende de Bon-Bio 4D bioscoop.

 

2011: Hestorado 5D wordt geopend, een interactieve attractie met paardjes. Deze kennen we ook van Bobbejaanland met Desperado City.

 

 

2013: De waterspeelplaats Pelle Piratsprøjt wordt geopend.

 

2015: Het park opent een speeltuin met Bisonfortet. Deze staat in het teken van de bizon en andere  westernelementen.

 

 

Bronnen: BonBon-Land, Wikipedia, RCDB.

Foto’s: BonBon-Land, TPR, Bob Van Dyck