Sfeerverslag: ToverlandFanday 2018

Naar goede gewoonte organiseerde de ToverlandFansite ook in 2018 een fandag in hun favoriete pretpark. Ook dit jaar was het programma alweer goed gevuld. Een ERT op Fēnix, een fotozoektocht, boeiende presentaties en een ERT op de houten kanjer Troy. Een dag waar je als liefhebber best reikhalzend naar uitkijkt en die zo weer voorbij was.

 

 

Op 25 augustus 2018 werden de fans al om 8u15 verwacht in het Nederlandse attractiepark Toverland. Als Mechelaar moet je dan al best vroeg opstaan om er op tijd te zijn. Het was geleden sinds de laatste keer dat ik met m’n vader ging vissen dat de wekker zo vroeg afging. Al geeuwend je tanden poetsen is niet evident. Ook je schoenveters knopen met je ogen halfdicht is geen klein bier, maar van zodra ik vertrekkensklaar was verscheen er al snel een brede glimlach op m’n gezicht. De ogen gingen plots wijd open zonder een lek koffie gedronken te hebben, en met een grijns op m’n gezicht dacht ik: “Ik ga naar de ToverlandFanday!”

Na een fikse rit kwam ik stipt aan bij de poorten van Toverland. Een handvol fans had er zich al verzameld. Nadat ik mijn lanyard en andere goodies in ontvangst had genomen waren er nog geen collega-Themeparkfreaks aanwezig, maar ik begon al snel praatjes te maken met de andere fans. Ik herkende o.a. Vincent van DavincstyleGames, een Nederlandse blogger. Na een korte en aangename babbel met hem gingen de poorten van Toverland open. Het was niet met Vincent, maar wel met Mark en zijn kompanen van Themeparksnews dat ik mee naar binnen ging. In een konvooi van fans trokken we met z’n allen naar het jongste themagebied Avalon waar de Wing Coaster Fēnix ons stond op te wachten. Met verbazing stonden we te kijken naar het nieuwe themagebied, inclusief de prachtige Fēnixblauwe achtbaan. Ik was plots vergeten hoe vroeg ik moest opstaan. De deuren van de wachtrij gingen open en de ERT (Extreme Ride Time) van een uur lang kon beginnen!

 

Fēnix

Persoonlijk ben ik best wel een liefhebber van B&M Wing Coasters. Deze achtbanen zijn telkens erg imposant en geven steeds een soepele rit weg. Ieder park dat een achtbaan van deze soort aankoopt doet ook telkens wat meer op vlak van thematisering. Deze achtbanen lenen zich dan ook prima uit voor randdecoratie en ‘near misses’. Ook Toverland behandelt dit stalen kunstwerkje met het nodige respect.

Wat de rit betreft heb ik eigenlijk weinig toe te voegen aan onze eigen Uitgetest. Met deze notering kan ik melden dat ik alle Europese Wing Coasters uitgeprobeerd heb, en deze Fēnix is in mijn bescheiden opinie de beste van heel Europa! Een staande ovatie en een oorverdovend applaus verdient Toverland hiermee, en we waren al aan het klappen sinds 2007 voor de houten achtbaan Troy.

Na enkele ritjes tijdens deze ERT stond ik alweer te wachten om opnieuw in te stappen. Themeparkfreak Matthieu kwam het station binnengereden en zat in het stoeltje dat ik dadelijk mocht verwarmen. Ook hij was duidelijk onder de indruk van deze Wing Coaster.

 

Fotozoektocht

Om de dag extra in te vullen organiseerde ToverlandFansite een fotozoektocht. Er werden foto’s gemaakt in talloze hoekjes van Avalon, en het was aan ons om te noteren waar we bepaalde items konden terugvinden. Na de ERT op Fēnix kon ik het gezelschap van Matthieu vervoegen, welke duidelijk al intensief bezig waren met deze fotozoektocht. In de prijzenpot: Een stuk kabel van de Booster Bike, Fēnix-goodies en andere prijzen.

Om het themagebied verder te verkennen, alsook om de fotowedstrijd te vervolledigen, maakten we een ritje op Merlin’s Quest. Deze attractie is een boottocht en is ook nagelnieuw. Ze vaart onder de stalen achtbaan Fēnix door en betreedt zelfs een stukje darkride. Aardig bootritje en een erg leuke toevoeging voor dit themagebied!

 

Gastsprekers

Een fandag zou geen fandag zijn als we geen tekst en uitleg krijgen bij bepaalde zaken. Dit jaar was er een exclusieve presentatie door Rick van Riel. Hij maakte vele animatronics die we terugvinden in Toverland. Denk maar aan de pratende herten van de Maximus’ Blitz Bahn. Ook de vrouwelijke papegaai Ivy aan het Magiezijn is van zijn hand.

Rick was al sinds zijn pubertijd bezeten door de Efteling-attractie Fata Morgana. Zo maakte hij voor zichzelf een maquette. Hij studeerde ook elektro-mechanica. De stap van hobbyist naar professional was dus niet ver weg. Hij werkte o.a. al samen met Jora Vision om vele animatronics in diverse pretparken en winkelcentra te verwezenlijken. Uit de presentatie konden we ook afleiden dat de samenwerking tussen Rick en Toverland helemaal nog niet afgelopen is. Integendeel, het lijkt er zelfs op dat Rick zijn huzarenstukje voor Toverland nog moet afleveren!

Na Rick van Riel was het de beurt aan Xaver Willebrand. Hij werkt voor niemand minder dan de Duitse muziekmakers van IMAscore. Dit bedrijf staat in voor heel wat achtergrondmuziek bij attracties. Themamuziek is erg belangrijk in de pretparkwereld, dat weten we allemaal. Het geeft een extra dimensie aan vele attracties. Muziek speelt ook in op de gemoedstoestand van bezoekers. Dankzij een onheilspellende tune kan een kinderachtbaan plots angstaanjagend lijken, of vice versa.

IMAscore bestaat uit zo’n negen medewerkers (de meeste onder hen zijn componisten) die vooral in opdracht van pretparken werken, maar ze maken ook wel eens muziek voor films of games. Ze werken vaak samen met een groot Hongaars orkest uit Boedapest om al deze epische muziek te maken. Het is aan de lobbyist van IMAscore om duidelijk te bepalen wat de klant precies wenst te horen. Moet de muziek kwaadaardig klinken, of net vrolijk? Moet het speels zijn, of moet het heldhaftig klinken? De klant krijgt altijd wat ‘ie wilt. IMAscore levert het af! Er heeft nog nooit een klant afgehaakt omdat het deuntje niet deugde, ook al gaat het niet steeds van een leien dakje.

Volgens Xaver is het heel belangrijk dat er op locatie wordt gegaan. De componist moet werkelijk ter plekke de sfeer opsnuiven en de directie face-to-face spreken om duidelijk te kunnen maken wat er moet gebeuren. IMAscore had zo een deuntje ontwikkeld om af te spelen in het station van Fēnix, maar de directie van Toverland kon zich daar initieel niet mee verzoenen. Ze wensten iets meer up-tempo. Een ritmischere versie werd daarna afgeleverd, maar dan moest Toverland toegeven dat de eerste versie toch meer de sfeer wist te scheppen. Deze Duitse jongens zijn duidelijk nog niet aan hun proefstuk toe.

IMAscore is ook dol op feedback. Ze appreciëren het als een pretpark een andere invalshoek heeft of wanneer het een andere toets wenst te horen. Ook zij vinden de consensus tussen beide partijen erg belangrijk. Ieder pretpark lijkt steeds wel duidelijke feedback te geven, behalve Hansa-Park. Hansa-Park vroeg om themamuziek voor de Megacoaster Schwur Des Kärnan, maar gaf nooit feedback. IMAscore leverde daar dus een product af waarbij ze niet wisten of de klant het wel goed vond, en dat weten ze zelfs vandaag nog steeds niet! De muziek wordt echter wel gebruikt in de wachtrijen van Kärnan. Laat dat een geruststelling zijn.

Ook de algemeen directeur van Toverland, Caroline Kortooms, kwam de fans te woord staan. Met veel trots wist ze te vertellen over het nieuwe themagebied (en terecht!), en ze hoopt dat er steeds meer bezoekers hun weg vinden richting Toverland. Op mijn mond-tot-mondreclame mogen ze alvast rekenen!

 

Vrij bezoek aan het park

Na de presentaties was het etenstijd. Een buffet waar iedere pretparkliefhebber niet vies van is, of toch al zeker niet vies van mag zijn. Frietjes met snacks!

Daarna werden we weer vrijgelaten in het park. We verkenden opnieuw iedere uithoek van het park. We bezochten o.a. de houten achtbaan Troy (straks meer daarover), de Booster Bike, Djengu River, Booster Bike, … Dit park heeft dan ook erg veel te bieden en het is op z’n minst dagvullend te noemen. We hadden ook nog niet alle items voor de fotozoektocht teruggevonden, dus we moesten nog wel eens terug naar Avalon. Enkele re-rides op Fēnix konden natuurlijk niet uitblijven.

De laatste foto die we zochten (en vonden!) was getrokken in de giftshop Merlin’s Magical Treasures. Ik was ondertussen al zelfs zo’n grote fan van de achtbaan Fēnix geworden dat ik er in deze shop een T-shirt van heb gekocht. Het was geleden sinds mijn bezoek aan de Zweedse achtbaan Wildfire (Kolmården) dat ik nog eens merchandise van een attractie wist aan te schaffen.

 

Troy

Het werd al snel 19u en de reguliere bezoekers werden stilaan verzocht om het park te verlaten. Voor ons stond er alweer een hoogtepunt op het programma, namelijk de ERT op Troy.

Troy is een houten achtbaan van uit de stallen van Great Coasters International en maakt al sinds 2007 deel uit van Toverland. Deze gozer is een airtimemachine! Een krachtige rit, maar met de nodige finesse! Dit is hoe je een achtbaan bouwt! Dit is Troy!

Deze ERT kon op erg veel enthousiasme van de deelnemers rekenen. Er werd voortdurend gejuicht, passagiers maakten spontane Mexican waves op de lift hill en er werden high fives gegeven telkens wanneer er een trein het station verliet “De sfeer is goed”, zou Robert Waseige zeggen. Een voetbalreferentie is hier wel op zijn plaats, want de fans waren hier al zo luidruchtig als een stelletje voetbalhooligans.

 

Slot

Als we Wildfire even niet in de categorie van houten achtbanen beschouwen, dan is Troy best wel mijn favoriete woodie. Volgens mij herbergt Toverland nu al twee van de beste Europese achtbanen in hun soort (Fēnix als beste Europese Wing Coaster en Troy als beste Europese woodie). Met deze twee troeven heeft Toverland zich ongetwijfeld op de kaart gezet, en het park lijkt helemaal nog niet aan het einde van haar Latijn te zijn.

Toverland behandelt al haar attracties met het nodige respect, alsof het iconen zijn. Dat zien we trouwens ook in de meeste Merlin-parken voorkomen, maar in Toverland gebeurt dat met heel wat meer charme. Iedere omvangrijke attractie kan rekenen op de nodige merchandise, aangepaste muziek, een verhaal, een logo, … Zelf ben ik een fanboy van Phantasialand, maar het tij lijkt voor mij sinds deze fandag te keren. De jongens van ToverlandFansite lijken al veel langer te weten waarover ze spreken, en waarom ze precies fan zijn van dit park.

Oh ja, ik mocht trouwens ook nog een petje van Fēnix winnen met de fotozoektocht! Dat kreeg ik, als de kers op de taart, nog eens bovenop deze erg geslaagde dag. Bij leven en welzijn zien ze mij terug in Toverland op de fandag van 2019!