Uitgetest: Fenix – Toverland

Dat Toverland onlangs twee nieuwe themagebieden opende met Port Laguna en Avalon is ongetwijfeld niemand ontgaan. Het moet zowat het grootste pretparknieuws uit Nederland geweest zijn dit jaar. In het themagebied Avalon staat de B&M Wing Coaster Fenix centraal, naast de boottocht Merlin’s Quest. Wij hadden het geluk aanwezig te zijn op de officiële opening van al dit moois en hebben Fenix uitvoerig uitgetest.

 

Met Port Laguna opende Toverland dit jaar een gloednieuw entreegebied dat je meteen in Zuiderse sferen brengt en met Avalon een mysterieus nieuw themagebied waar tovenaar Merlijn voor de magie zorgt. Met de achtbaan Fenix komt de legende van de vuurvogel tot leven waarbij deze vogel sterft als zijn lichaam te oud wordt, hierna brand het lichaam op en herrijst hij opnieuw uit zijn eigen as. Op deze manier heeft deze vogel dan ook een oneindig leven.

De achtbaan Fenix straalt alvast heel wat schoonheid uit, wanneer je deze in het gebied ziet staan. De imposante trein stelt de vogel voor die een vlucht maakt over en door Avalon.

 

Uitgetest

Wanneer we het stationsgebouw van Fenix langs de buitenkant zagen, met de toren van Merlijn de tovenaar merkten we meteen op hoeveel oog hier is voor detail. Ook de wachtrij is een pareltje geworden, waarin je ogen te kort komt. Het stationsgebouw, de vetrekhal eigenlijk, is wederom enorm groot, maar dat is ook nodig voor deze achtbaantreinen.

Wanneer de rit begint rij je doorheen een bochtje, waar later nog een speciale scène zal komen, werd ons verteld. Hierna ga je de lifthill op. We zagen al hoe sierlijk deze achtbaantrein doorheen haar track reed, maar op dat ogenblik dachten we nog dat het snelheidsgevoel eerder bescheiden zou zijn, waren wij fout. Na de lifthill volgt een kort bochtje om meteen in de eerste inversie te gaan. Maar dan gaat deze vogel volledig los. Meteen wordt een grote snelheid gemaakt, op dit ogenblik wisten wij het al, dit is de beste Wing Coaster die wij al bereden hebben. En dan moest de rest van de rit nog volgen, want meteen na de first drop en inversie volgt een airtimeheuveltje, waarbij je letterlijk uit je stoeltje getild wordt. Snel volgt de immelman inversies die je in een meer dan snelle helix brengt, waarbij je heel wat G-krachten ervaart. Alsof dit alles nog niet genoeg is, vlieg je nog doorheen een zero G-inversie vooraleer je in de remmen belandt.

 

Oordeel

Fenix lost alle verwachtingen in die je maar kan hebben: sierlijk, snel, airtime, inversies om u tegen te zeggen en een prachtig aangeklede wachtrij. We lieten het al vallen, maar Fenix belandt voor ons op nummer één van beste Wing Coasters in Europa. Toverland verraste ons in het verleden al met de bouw van de houten achtbaan Troy en het themagebied De Magische Vallei. Maar opnieuw werden we van onze sokken geblazen met Avalon en haar achtbaan Fenix.

Een puntje van kritiek vonden we het voorsorteren voor de frontseat zitjes. Hiervoor moet je langsheen alle andere wachtenden raken wanneer je het station betreedt, wat een beetje vreemd leek. Ook de draaihekjes op de trapjes wanneer je de achtbaan verlaat vonden we ietwat ongelukkig geplaatst. Maar voor de rest zijn wij er zeker van dat deze achtbaan hoog bovenaan de favoriete achtbanen komt te staan bij menig achtbaanfanaat.