Mark Rutte zet in Madurodam ‘s werelds grootste stoommachine in werking

Minister-president Mark Rutte legde vandaag in Madurodam samen met kersverse burgemeester Ties Brink (16) de laatste hand aan ‘s werelds grootste stoommachine. De reusachtige machine is het middelpunt van de Waterwolf, een nieuwe indoor familieattractie die het verhaal over de drooglegging van het Haarlemmermeer vertelt. Met het aandraaien van de laatste moeren kunnen de indrukwekkende balansarmen hun werk gaan doen.

“De drooglegging van het Haarlemmermeer is een voorbeeld van Hollandse daadkracht. Waterwolf is ook een eerbetoon aan de opgebouwde kennis en kunde in Nederland op het gebied van water, waar we wereldwijd om bekend staan”, aldus Ties Brink.

Het Haarlemmermeer groeide in de loop der eeuwen uit tot een woeste binnenzee. In de 19e eeuw werd tot drooglegging besloten. In drie jaar tijd werd met behulp van stoomkracht 800 miljard liter water weggepompt.

De komende weken gaat de stoommachine in Madurodam proefdraaien. Vanaf eind september mag het grote publiek de handen uit de mouwen steken en zélf beleven hoe Nederlanders van water land maken en hoe gemalen ons land tot op de dag van vandaag droog houden.

 

Versla de Waterwolf 

In de nieuwe attractie, een levensgrote replica van het gemaal de Cruquius, zetten bezoekers ’s werelds grootste stoommachine in gang. Het gemaal treedt langzaam in werking, de balansarmen beginnen te bewegen, ketels ontvlammen, stoom ontsnapt en het gemaal in Madurodam trilt op haar grondvesten. Bezoekers worden uitgedaagd om met vereende krachten de Waterwolf te verslaan.

Fotografie Eelkje Colmjon