Westelijke laaglandgorilla Mayani in blijde verwachting in ZOO Antwerpen

Geweldig nieuws uit de nieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen: vrouwtjesgorilla Mayani is zwanger. Met dit prachtige nieuws midden in het jaar waarin ze haar 175ste verjaardag viert, is ZOO Antwerpen uiteraard enorm blij. De ZOO neemt zo actief deel aan het kweekprogramma voor deze bedreigde gorilla’s. Het is nog maar sinds vorig jaar dat de gorilla’s hun intrek namen in hun prachtige Mensapenvallei en dat Mayani de groep kwam versterken.

 

Verzorger Julie: “Ongelooflijk! Ik ben dolgelukkig! Nu is het spannend uitkijken naar de geboorte van de gorillababy eind december. Ik hoop zo dat alles goed loopt.”

 

 

Voorbeeldfunctie

Mayani (17) mocht als eerste in de groep zwanger worden. Ze heeft zich al bewezen als moeder en gaat nu het goede voorbeeld geven aan Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep. ZOO Antwerpen hoopt zo de zorgende kneepjes van het moederschap door te geven van de ene gorilla aan de andere.

 

Westelijk en oostelijk

Net als de vader en zilverrug Matadi zijn deze twee vrouwen westelijke laaglandgorilla’s. De westelijke laaglandgorilla is erg bedreigd met nog maar 90 000 individuen in de natuur. Nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom. Matadi is eveneens het boegbeeld voor het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp, het internationale congrescentrum van ZOO Antwerpen. Hij geniet ondertussen internationale bekendheid. Zo helpt hij ons om ons wetenschappelijke werk ook internationaal te promoten. Bovendien schenkt hij namens het FMCCA 25.000 euro aan zijn soortgenoten in Nationaal Park Virunga in Congo. De berggorilla’s daar worden ernstig bedreigd door stropers en de Belgische prins Emmanuel de Merode beschermt hen. Met het geld van Matadi kan de prins een jaar lang een wachtpost met rangers inrichten en bemannen ter bescherming van de broers en zussen van Matadi.

 

Ons kent ons

Gorilla’s hebben een vergelijkbare cyclus als de mens. Ze zijn enkele dagen per maand vruchtbaar. Ook de dracht van een gorilla benadert die van de mens met bijna 37 weken. De geboorte in ZOO Antwerpen zal gewoon in de groep plaatsvinden, net als in de natuur.

 

TIP: Verzorgersbabbel in de nieuwe Mensapenvallei dagelijks om 13u45.

 

Mensapenproject in Kameroen

In Kameroen heeft het Antwerp ZOO Center for Research and Conservation, het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, al 15 jaar een eigen veldstation. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van de ZOO de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op het overleven van de mensapen. Het team onderzoekt en beschermt de apen, maar helpt de lokale bewoners ook aan een alternatief inkomen (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers) zodat ze niet op jacht hoeven te gaan naar woudvlees of bushmeat.