Amoerluipaard Esra verhuist van Bellewaerde naar Colchester Zoo

Gisteren verhuisde Amoerluipaard Esra naar de Engelse dierentuin Colchester Zoo. Daar zal het dier deelnemen aan een internationaal kweekprogramma om de conservatie van de ernstig bedreigde diersoort in stand te houden. Esra werd, samen met Zyra, in 2016 geboren in het park, een unieke geboorte voor Bellewaerde.

 

Amoerluipaard Esra

Amoerluipaard Esra werd op 21 mei 2016 geboren in Bellewaerde, samen met haar zus Zyra.
Esra en Zyra waren de eerste welpen van de Amoerluipaarden Vlada en Kitan. Het ging tevens om een unieke geboorte voor Bellewaerde, dat als enige Belgische dierentuin met een kweekkoppel Amoerluipaarden deelneemt aan het internationaal kweekprogramma.

 

Transporttraining

Esra werd afgelopen weken getraind door de dierenverzorgers om vlot in en uit een transportcontainer te stappen. Door deze training kan Esra zonder verdoving worden getransporteerd naar Colchester Zoo, waar zij de dag zelf nog zal aankomen.

 

Internationaal kweekprogramma

Het Amoerluipaard is een ernstig bedreigde diersoort waarvan er nog slechts 70 dieren in het wild leven.  Bellewaerde neemt als lid van EAZA deel aan internationale kweekprogramma’s om bedreigde diersoorten zoals de Amoerluipaarden of de Europese bizons in stand te houden. De uiteindelijke bedoeling is om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland.
“Alle dierenverzorgers vinden het natuurlijk zeer jammer dat we afscheid van Esra zullen moeten nemen. We hebben hen van heel dichtbij kunnen zien opgroeien. Gezien Amoerluipaarden in het wild vanaf twee jaar ook hun eigen weg gaan, is het voor Esra en Zyra ook belangrijk om te verhuizen naar een andere dierentuin. Op deze manier kunnen we bijdragen tot de conservatie van deze diersoort. We zijn dan ook trots dat Esra en Zyra een belangrijke rol kunnen spelen in het voortbestaan van de ernstig bedreigde Amoerluipaarden ” aldus Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde.