Top 10 snelste achtbanen van België

Met de opening van Pulsar in Walibi Belgium en Heidi The Ride in Plopsaland De Panne, kwam er twee jaar na elkaar een nieuwe snelle achtbaan bij in België. Zou de top 10 met de komst van Tiki Waka in Walibi Belgium opnieuw veranderen? Laat ons samen eens een kijkje nemen van hoe de top 10 van 2018 er de dag van vandaag exact uitziet.

 

#10: Oki Doki – Bobbejaanland (58 km/u)

Oki Doki werd gebouwd in 2004 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Bobbejaanland. De kinderachtbaan van Bobbejaanland is ongetwijfeld de grootste verrassing in deze top 10. De achtbaan gaat stiekem toch niet zo traag want hij haalt een snelheid van 58 km/u en is hiermee zelfs de tweede snelste achtbaan van het pretpark. Oki Doki is 16,3 meter hoog en 436 meter lang.

 

#9: Heidi: The Ride – Plopsaland De Panne (71 km/u)

Met de volgende achtbaan, schakelen we een versnelling hoger en laten we de kinderachtbanen definitief achter ons. Heidi The Ride werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het West-Vlaamse pretpark Plopsaland De Panne. Door problemen met de milieuvergunning van het pretpark werd de opening van Heidi The Ride uitgesteld naar 2017. De houten achtbaan behaald een snelheid van 71 km/u en is 22 meter hoog. Heidi The Ride is 618 meter lang en heeft 6 miljoen euro gekost.

 

#8-7: Boomerang – Bellewaerde & Cobra – Walibi Belgium (75,6 km/u)

Deze 2 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom maar eenmaal bespreken. De achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 52 achtbanen gemaakt wereldwijd waarvan er 19 in de loop van hun bestaan verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een snelheid van 75,6 km/u en een hoogte van 35,5 meter. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is te onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt. Boomerang werd gebouwd in 1984 in Bellewaerde en was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek. Cobra werd gebouwd in 2001 in Walibi Belgium.

 

#6-4: Typhoon – Bobbejaanland, Vampire & Weerwolf – Walibi Belgium (80 km/u)

Vampire en Weerwolf in Walibi Belgium en Typhoon in Bobbejaanland hebben alle drie de zelfde snelheid en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Vampire – Walibi Belgium:

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De Inverted Coaster behaald een topsnelheid van 80 km/u en is 33,3 meter hoog. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

Weerwolf – Walibi Belgium:

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan behaald een topsnelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog. Weerwolf is 1035 meter lang en is daarmee de langste achtbaan van België.

 

Typhoon –Bobbejaanland:

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. De achtbaan behaald een topsnelheid van 80 km/u en is 25,7 meter hoog. Tijdens de rit van 670 meter gaan de bezoekers 4 maal over kop.

 

#3: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3 km/u)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 85,3 km/u en een hoogte van 42 meter. Psyké Underground was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa en 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België en 34 jaar de hoogste achtbaan van België. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving van de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#2: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (90 km/u)

Anubis The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#1: Pulsar – Walibi Belgium (101 km/u)

Pulsar werd gebouwd in 2016, door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de piek van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door eveneens met een achterwaartse lancering. Hierbij wordt een snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot op een andere piek van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter.
Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar werd bij de opening meteen de snelste en hoogste achtbaan van België.

 

 

Het verleden:

In het verleden bestonden er nog 4 snelle achtbanen die deze lijst gehaald zouden hebben, mochten ze nog gewerkt hebben.

 

Looping Star – Bobbejaanland (77 km/u):

De snelste van de vier was Looping Star in Bobbejaanland die van 1979 tot 2003 zijn rondjes draaide in het park. De achtbaanklassieker werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en had een snelheid van 77 km/u en ging 1 maal over kop. Looping Star was 24,5 meter hoog en 592 meter lang.

 

Tornado – Walibi Belgium (64,4 km/u):

Tornado draaide tussen 1979 en 2002 zijn rondjes in Walibi Belgium en was de eerste achtbaan in België die 2 keer over kop ging. De achtbaan had een snelheid van 64,4 km/u en was 22,9 meter hoog. Tijdens de rit van 731,5 meter gingen de bezoekers 2 maal over kop. Tornado werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma.

 

Wervelwind – Bobbejaanland (60 km/u):

Wervelwind stond tussen 1982 en 1999 in Bobbejaanland en werd daarna verkocht aan het Mexicaanse pretpark Bosque Mágico. De achtbaan heeft een snelheid van 60 km/u en is 19,5 meter hoog. Wervelwind werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en is 350 meter lang.

 

Vertigo – Walibi Belgium (60 km/u):

Vertigo is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium. De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een snelheid van 60 km/u en een hoogte van 55 meter, dit is de allerhoogste achtbaan ooit gebouwd in België (en de Benelux). Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot de 14de juni van 2007. Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op de 8ste mei van 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme. Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste project.

 

De toekomst:

Walibi Belgium is het park dat beschikt over de meeste achtbanen die gerangschikt staan in de top 10 van snelste achtbanen in België. Van de 10 achtbanen staan er 5 in Walibi Belgium, 2 in Plopsaland De Panne, 2 in Bobbejaanland en 1 in Bellewaerde.

Tiki Waka, de nieuwe achtbaan van Walibi Belgium voor 2018, kon met een snelheid van 55 km/u de top 10 net niet binnen dringen en strandt op een 11de plaats. Maar voor de toekomst staan er twee nieuwe projecten op de planning die beiden wel de top 10 zullen behalen.

Bobbejaanland zal in 2019 een grote nieuwe achtbaan openen. Het gaat om een Triple Launch Coaster die meerdere malen overkop zal gaan. Volgens het persbericht dat werd uitgestuurd zal de achtbaan de snelste, hoogste en steilste Triple Launch Coaster met de meeste inversies van de Benelux worden. Dit zou betekenen dat de achtbaan sneller zal gaan dan 101 km/u, hoger zal worden dan 45 meter, een hellingsgraad van meer dan 90° zal bevatten en minstens 3 keer overkop zal gaan. Hiermee zouden we een nieuwe nummer 1 krijgen van snelste achtbanen in België.

Maar ook Walibi Belgium heeft grote plannen. Het park heeft tijdens een persvoorstelling op 22 juni 2017 laten weten dat ze in 2021 de snelste en hoogste megacoaster van de Benelux zullen openen. Dit betekend dat de achtbaan sneller zal gaan dan 106 km/u en meer dan 46,8 meter hoog wordt. Dit wil zeggen dat het Belgische snelheidsrecord opnieuw verbroken zal worden in 2021.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8.500 achtbanen wereldwijd.