Top 10 hoogste achtbanen van Nederland

Met de opening van Fēnix in Toverland komt er voor het vierde jaar op rij een nieuwe hoge achtbaan bij in Nederland. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2018 er nu uitziet.

 

#10: Python – Efteling (29 m)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan is 29 meter hoog en behaalt een maximale snelheid van 75 km/u. Tijdens de rit van 750 meter gaan de bezoekers 4 keer over kop. De Python had bij opening de meeste inversies van alle achtbanen in Europa. Pas 8 jaar later werd dit record verbroken met de opening van Goudurix in Parc Astérix (Frankrijk). In Nederland duurde het 13 jaar voor het record verbroken werd.

 

#9: Baron 1898 – Efteling (30 m)

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7,5 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. Baron 1898 behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90 km/u. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

#8: Condor – Walibi Holland (31 m)

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster is 31 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 80 km/u. Tijdens de rit van 662 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#7: Troy – Toverland (31,9 m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. De achtbaan heeft een hoogte van 31,9 meter en een snelheid van 86,9 km/u. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoestte een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#6-5: Robin Hood & Lost Gravity – Walibi Holland (32 m)

Robin Hood in Walibi Holland en Lost Gravity in Walibi Holland zijn even hoog en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Robin Hood – Walibi Holland:

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De houten achtbaan is 32 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 80 km/u. Robin Hood is 1035 meter lang en is daarmee de derde langste achtbaan van Nederland.

 

Lost Gravity – Walibi Holland:

Lost Gravity werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan is 32 meter hoog en heeft een topsnelheid van 87 km/u. Lost Gravity is de 6de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 5de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje gaan de bezoekers 2 maal over kop. De buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

#4: Gold Rush – Attractiepark Slagharen (33 m)

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 90 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd.

 

#3: Speed of Sound – Walibi Holland (35,5 m)

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De achtbaan heeft een hoogte van 35,5 meter en behaalt een snelheid van 75,6 km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. Wat Speed of Sound uniek maakt ten opzichte van andere achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen, die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde. Het liedje kan je hier beluisteren.

 

#2: Fēnix – Toverland (40 m)

Fēnix zal in 2018 geopend worden in Toverland en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster heeft een hoogte van 40 meter en komt zo meteen op de 2de plaats in de top 10 te staan. Fēnix behaalt een snelheid van 95 km/u en is 813 meter lang. Tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (46,8 m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan is al 16 jaar lang de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. Goliath is 46,8 meter hoog en heeft een drop van 46 meter. Tijdens de rit van 1214 meter behaalt de achtbaan een snelheid van 106 km/u.

 

 

Evolutie:

In 2015 werd Baron 1898 geopend, een jaar later in 2016 werd Lost Gravity geopend, in 2017 was het de beurt aan Gold Rush en nu in 2018 wordt Fēnix geopend. Zo kwamen de laatste 4 jaar telkens een nieuwe achtbaan in deze top 10 bij. Door de komst van Fēnix verdwijnt Xpress Platform 13 van Walibi Holland uit de top 10.

 

De toekomst:

Ondernemer Hennie van der Most heeft plannen om in 2018 een pretpark te open in Rotterdam. In de plannen voor Attractiepark Rotterdam staat een Shuttle Loop Coaster van de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. Dit is de Shuttle Loop uit het Japanse pretpark Toshimaen. Deze gelanceerde achtbaan heeft een hoogte van 42 meter, waardoor die de 2de hoogste achtbaan van Nederland zou kunnen worden. Ondanks dat de eerste werken voor de achtbaan in 2017 al plaatsvonden, lijkt het er echter wel op dat deze achtbaan niet in 2018 geopend zal kunnen worden. Daarom is de achtbaan ook nog niet opgenomen in de nieuwe top 10.

Daarnaast heeft Walibi Holland aangegeven in 2019 een grote nieuwe achtbaan te bouwen. De houten achtbaan Robin Hood zal door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction omgebouwd worden tot een spectaculaire hybride stalen achtbaan die waarschijnlijk meermaals overkop zal gaan. De kans is ook bijzonder groot dat de hybride achtbaan sneller en hoger zal zijn dan Robin Hood.

 

Best scorende parken:

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van hoge achtbanen in Nederland. In totaal komt Walibi Holland 5 keer voor in de top 10. De Efteling scoort met 2 achtbanen en zoals Toverland die ook 2 keer voorkomt. Attractiepark Slagharen sluit het lijstje af met 1 notering.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.