Onderzeeër vaart weg uit Seafront in 2019

Het themapark over zee en zeevaart Seafront in Zeebrugge neemt na 20 jaar afscheid van de Russische Foxtrot-onderzeeboot. De kosten zijn te hoog om de duikboot te restaureren.

 

Al ruim 20 jaar ligt in het themapark over zee, zeevaart en visserij Seafront een gigantische Russische Foxtrot-onderzeeër in het water. Foxtrots werden in tal van missies gebruikt door de Russische marine en speelde een belangrijke rol in de Koude Oorlog. De duikboot werd 20 jaar geleden gered van de schroothoop en kreeg een tweede leven als museumboot. Een derde leven zit er voor de onderzeeër niet meer in. Door de slechte staat wordt de boot verwijderd.

De boot is te moeilijk te onderhouden waardoor het park genoodzaakt is om de onderzeeër te verwijderen. “De buitenschelp moet geschilderd worden maar zolang de boot in het water ligt kan dit niet op een kwaliteitsvolle manier gebeuren”, zegt Sofie Pieters van Seafront. “Er werd onderzocht of het mogelijk was om het op een droogdok of op de kade te plaatsen maar daar zijn de plaatselijke overheden niet in mee gegaan waardoor we noodgedwongen deze beslissing moeten nemen”.

Het onderhoud is eveneens te duur. De kosten zouden kunnen oplopen tot € 200.000. De imposante duikboot is 91,3 meter lang en 7,5 meter breed. Er was plaats voor 75 bemanningsleden. De boot kon onder water 16 knopen snel varen, omgerekend 30 km/u.

In 2018 krijgt de duikboot een waardig afscheid. Er zou ook een nieuwe toeristische trekpleister in de plaats komen. Wat er in de plaats komt is nog niet bekend. Het hele park wordt tevens onder handen genomen.

Wie de Russische Foxtrot-onderzeeër nog wil bezoeken heeft nog tijd tot het einde van 2018.

 

Foto: Seafront

Bron: VRT NWS, Seafront