Energylandia stelt RMC achtbaan en multi-launch coaster officieel voor

Het Poolse pretpark Energylandia heeft twee indrukwekkende projecten officieel voorgesteld. Het gaat om een achtbaan met meerdere lanceringen, verschillende tunnels en 5 inversies alsook een hybride achtbaan met 3 inversies en een hoogte van 60 meter. Beide attracties moeten openen op 6 april 2020.

 

Op 3 oktober 2017 werd er een openbare aanbesteding ingediend voor onder andere een multi-launch coaster die 5 keer overkop zou gaan en een hybride achtbaan van 60 meter hoog. In december 2017 werd de Nederlandse fabrikant Vekoma gekozen om de multi-launch coaster te mogen bouwen en de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction werd gekozen voor de hybride achtbaan. Nu zijn beide projecten officieel voorgesteld en zijn de eerste concept arts naar buiten gebracht.

 

RMC achtbaan van 60 meter hoog:

Rocky Mountain Construction (RMC) zal tegen 6 april 2020 een spectaculaire achtbaan bouwen in Energylandia. Het zou gaan om een hybride achtbaan met houten supports en stalen track die maar liefst 60 meter hoog zal worden. Een duizelingwekkende snelheid van 115 km/u en een lengte van 1300 meter zijn voorzien. De hybride achtbaan zal 3 keer overkop gaan en tijdens de rit zullen er krachten tot 4 G te voelen zijn. Per uur zullen 1400 mensen een ritje kunnen maken.

Toch is het nog niet helemaal duidelijk of het nu een hybride achtbaan of een volledig houten achtbaan zal worden. Het pretpark sprak in de offerte namelijk duidelijk van de hoogste houten achtbaan ter wereld, maar tegelijkertijd dat de achtbaan I-Box Track zou bevatten. I-Box Track is een stalen track die RMC gebruikt op hun hybride achtbanen. Op concept-arts, die getoond werden tijdens de officiële voorstelling van de achtbaan, liet het park dan weer foto’s zien van Goliath in Six Flags Great America. Deze achtbaan heeft dan weer een topper track en is een volledige houten achtbaan.

Het blijft dus nog even afwachten of de rollercoaster een houten achtbaan wordt of een hybride achtbaan wordt die houten supports met stalen track zal combineren. Deze laatste optie lijkt het meest waarschijnlijke te zijn. Indien er effectief gekozen wordt voor de topper track in plaats van de I-Box Track zal het de hoogste houten achtbaan in de wereld worden en zal deze ook het record van meeste inversies op een houten achtbaan evenaren.

 

Multi-launch coaster met 5 inversies:

Vekoma mag dan weer een spectaculaire gelanceerde achtbaan bouwen die 5 keer overkop zal gaan en 3 tunnels zal bevatten. De attractie zal een nettoprijskaartje van maar liefst 11 miljoen euro hebben en moet open tegen 6 april 2020.

Energylandia sprak in eerste instantie over een watercoaster die al deze elementen moest bevatten, maar het lijkt er op dat het om een gewone gelanceerde achtbaan zal gaan die boven, onder en naast het water zal lopen. Waarschijnlijk zullen er ook verschillende momenten zijn waar er interactie is met het water zoals een tunnel onder het meer, watereffecten en een splash track. Vandaar dus dat de term watercoaster gebruikt werd.

De achtbaan zal 2 lanceringen bevatten die de bezoekers tot een snelheid van 100 km/u zal brengen. De eerste lancering zal gebeuren uit stilstand, bij de tweede lancering zal de trein tijdens het rijden gelanceerd worden.

De rollercoaster zal een hoogte krijgen van 40 meter en de track zal 1300 meter lang worden. Tijdens de rit zullen de bezoekers door 3 tunnels gaan en 5 keer overkop gaan. Op het einde van de rit zal er een splash track gebouwd worden waarbij het water hoog de lucht zal invliegen. Er zullen krachten tot 3 G zijn en per uur zullen 1000 mensen een ritje kunnen maken.

 

Wij veronderstellen dat de statistieken die nu bekend zijn gemaakt voor beide achtbanen voorlopig zijn en dat deze in de komende 2 jaar nog mogelijk licht gewijzigd zullen worden. Dit gebeurde namelijk ook zo met Hyperion, de grootste mega coaster van Europa die het park momenteel aan het bouwen is en dit jaar nog zal openen.

 

 

Bronnen: Energylandia, rcdb, SkyscraperCity, mamnewsa