Zeldzame neushoorn hoogzwanger bij Blijdorp

Zwarte neushoorn Naima uit Diergaarde Blijdorp is hoogdrachtig. Een keer eerder werd er in Nederland een zwarte neushoorn geboren: dat gebeurde in 1960 in Diergaarde Blijdorp. Zij werd Laura genoemd. Tot op de dag van vandaag is Laura de enige zwarte neushoorn die ooit in Nederland is geboren. Eenmaal volwassen verhuisde zij naar Dublin. Toen haar vader overleed stopte Blijdorp met het houden van deze neushoornsoort. Het duurde maar liefst 50 jaar voordat er weer zwarte neushoorns in Rotterdam te zien waren. Als alles goed gaat, wordt het tweede neushoornjong in Nederland na 57 jaar dus weer in Blijdorp geboren: een historisch moment!

 

Wat ging hieraan vooraf?

Na ruim vijftig jaar keerden de zwarte neushoorns in 2013 terug in de Diergaarde. De jonge Naima en de jongvolwassen Vungu werden ondergebracht in de gerestaureerde Dikhuidenvleugel van de Rivièrahal. Later kwam daar nog een ouder vrouwtje bij, Wanda. Geen van de drie heeft eerder nakomelingen voortgebracht. Uiteraard zette Blijdorp alle zeilen bij om dat toch voor elkaar te krijgen. Deze diersoort is ernstig bedreigd door stroperij vanwege de waardevolle hoorns. Die worden als medicijn vermalen of dienen als statussymbool. Hun aantallen zijn in korte tijd drastisch afgenomen.

 

Zwarte neushoorns staan bekend als zeer temperamentvol. Het zijn solitaire dieren die alleen gezelschap dulden als het vrouwtje vruchtbaar is. Naima en Vungu hadden gelukkig meteen een klik. De paring verliep helemaal volgens het neushoornboekje. Neuzen tegen elkaar, imponeren door mest en urine te snuiven, gevolgd door een paring van maar liefst drie kwartier… Met succes, zo bleek uit de meting van de hormoonwaardes in het bloed.

 

De draagtijd duurt ca. 15,5 maanden. Met zo’n lange draagtijd is het lastig om de datum heel precies vast te stellen. Uitgaande van de dekkingsdatum, wordt de bevalling in december of januari verwacht. Via de webcams op http://www.diergaardeblijdorp.nl/zwarteneushoorn kunnen de verzorgers en bezoekers haar dag en nacht volgen in de kraamstal. Met een beetje geluk ben je dus getuige van een unieke bevalling.

 

Blijdorp helpt ook mee om neushoorns in het wild te beschermen door ondersteuning van de ‘Rhino Dog Squad’ van ‘Save the Rhino’. Dit project zet honden in om stropers op te sporen en te overmeesteren.