Schattig koalaatje geboren in ZOO Antwerpen

In ZOO Antwerpen kun je dezer dagen komen genieten van een klein koalaatje. Mama Guwara heeft namelijk een baby’tje in haar buidel. De joey, zoals je een koalababy noemt, kwam op 3 juni van dit jaar ter wereld en bracht de afgelopen 6 maanden heerlijk warm door in de buidel. We zagen al eerder een pootje of snoetje uit de buidel steken, maar nu kruipt de joey er zelfs helemaal uit. Nog even en het kleintje kijkt de wereld in vanop de rug van mama Guwara. Een niet te missen vertederend zicht.

 

Verzorger Natalie zag het kleintje voor het eerst uit de buidel kruipen: “Ik kon mijn ogen niet geloven. Wat ben ik blij met onze joey! Ik hoop dat hij of zij goed verder groeit en steeds vaker komt piepen.”

 

 

Vader Omaroo overleed afgelopen zomer helaas aan lymfeklierkanker. Daarom is de geboorte van deze joey extra heuglijk nieuws. De kleine joey krijgt binnenkort een naam met een S. Elke baby die in 2017 in ZOO Antwerpen geboren werd, kreeg een naam beginnend met een S. De naam van mama Guwara betekent trouwens maneschijn in het Aboriginal. Om moeder en haar baby de nodige rust te gunnen, zal het gebouw beperkt toegankelijk zijn voor bezoekers.

Gevaarlijke geboorte

Koala’s zijn buideldieren met een heel speciaal geboorteverhaal. Gemiddeld 34 tot 36 dagen na de bevruchting wordt het kleintje geboren als naakte, blinde en dove miniversie van zijn ouders. De baby weegt op het moment van geboorte 1 gram en is 2 centimeter groot. Hij legt dan de gevaarlijke weg af van de lichaamsopening naar de naar onderen gekeerde buidelopening. Eens binnen, klemt hij zich vast aan de tepel. Pas na zes maanden in de buidel is de baby helemaal klaar om naar buiten te piepen. Een paar maanden later verlaat hij de buidel en toont hij zich helemaal, van kop tot teen.

 

Smakelijk

Vanaf dan vult de koalababy zijn melkdieet aan met darmpap, speciale mest van mama die zijn maag voorbereidt op de vertering van eucalyptus. Koala’s hebben een uniek en heel traag metabolisme. Ze drinken niet en eten uitsluitend eucalyptus, die veel vezels en stoffen bevat die voor andere dieren giftig zijn. Koala’s lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Hun unieke spijsverteringssysteem bevat bacteriën die de vezels en het gif afbreken. De schaarse voedingswaarde besteden ze wijs en daarom slapen ze veel: 16 tot 20 uur per dag. ZOO Antwerpen en ook Planckendael kweken hun eucalyptus zelf, goed voor hun ecologische voetafdruk.

 

 

ZOO Antwerpen blijft zich in de toekomst inzetten voor dit belangrijke internationale kweekprogramma. ZOO Antwerpen en Planckendael ondersteunen ook onderzoeks- en beschermingsprojecten in Australië.

 

TIP: YouTube-kanaal: ZOO Antwerpen