Top 10 snelste houten achtbanen van de wereld

Door de komst van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction zijn er de laatste jaren grote wijzigingen gebeurd bij de allersnelste houten achtbanen in de wereld. Zo kwamen er vorig jaar nog twee nieuwe houten achtbanen de top 3 binnen en ook dit jaar is er opnieuw een wijziging. Wij zochten uit welke 10 houten achtbanen in de wereld de snelste zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: The Beast – Kings Island (104,2 km/u)

In 1979 werd de legendarische houten achtbaan The Beast geopend in het Amerikaanse pretpark Kings Island, deze werd gebouwd door Charlie Dinn. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. The Beast behaald een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die behaald wordt door verschillende tunnels onder de grond. De achtbaan is met zijn lengte van 2243 meter, al 38 jaar lang de langste houten achtbaan ter wereld. Een ritje op The Beast duurt maar liefst 4 minuten en 10 seconden. De achtbaan heeft 2 lifthills, 3 tunnels en koste 4 miljoen dollar.

 

#9: American Eagle – Six Flags Great America (106,2 km/u)

American Eagle werd gebouwd in 1981 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America en is een duellerende houten achtbaan. Beide achtbanen hebben een snelheid van 106,2km/u en waren 19 jaar lang de snelste houten achtbanen van de wereld. De American Eagles hebben een hoogte van 38,7 meter en een lengte van 1417,3 meter. De linker kant heeft een rode kleur en de rechter kant heeft een blauwe kleur.

 

#8: Boss – Six Flags St. Louis (106,7 km/u)

Boss werd gebouwd in 2000 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Custom Coasters International in het Amerikaanse pretpark Six Flags St. Louis. De achtbaan haalt een snelheid van 106,7 km/u en was net iets minder dan een maand de snelste houten achtbaan ter wereld. De Boss is 37,2 meter hoog en heeft een lengte van 1539,5 meter.

 

#7: Voyage – Holiday World (107,8 km/u)

Voyage werd gebouwd in 2006 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. De achtbaan behaald een topsnelheid van 107,8 km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. De Voyage is 48,5 meter hoog en de 7de hoogste houten achtbaan van de wereld. De achtbaan is 1963,5 meter lang en is daarmee de 2de langste houten achtbaan ter wereld.

 

#6: Outlaw Run – Silver Dollar City (109,4 km/u)

Outlaw Run werd gebouwd in 2013 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Roucky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City. De achtbaan behaald een snelheid van 109,4 km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. Outlaw Run is 32,6 meter hoog, maar heeft een daling van 49,4 meter door het grote hoogte verschil op het terrein. De achtbaan is 895,2 meter lang en de steilste drop is 81 graden. Outlaw Run is de eerste houten achtbaan gebouwd door RMC en koste 10 miljoen dollar. Het unieke van deze achtbaan is dat hij 3 maal over kop gaat. Bij opening was het de enige houten achtbaan ter wereld die inversies had na het verwijderen van de looping op Son of Beast (Kings Island) in 2006. Er is geen enkele houten achtbaan die meer inversies heeft dan Outlaw Run.

 

#5: Colossos – Heide Park Resort (110 km/u)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaald een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. Buiten de enorm hoge snelheid is Colossus ook de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen.

 

#4: El Toro – Six Flags Great Adventure (112,7 km/u)

El Toro werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. El Toro behaald een topsnelheid van 112,7 km/u en was daarmee tussen 2009 (na de sluiting van Son of Beast) tot 2014 de snelste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan is 55,2 meter hoog waardoor die de 4de hoogste houten achtbaan van de wereld is. El Toro is 1341,1 meter lang en de steilste drop is 76 graden.

 

#3: Wildfire – Kolmården (115 km/u)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Zweedse pretpark Kolmården. De houten achtbaan is met een snelheid van 115 km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies heeft, dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen. Wildfire is ook de enige houten achtbaan van Europa met inversies. Wildfire is 56 meter hoog, wat het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld maakt en heeft een lengte van 1265 meter. De achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#2: Goliath – Six Flags Great America (115,9 km/u)

Goliath werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De achtbaan behaald een snelheid van 115,9 km/u en was bij opening de snelste houten achtbaan van de wereld. Goliath is 50,3 meter hoog en 944,9 meter lang. De achtbaan heeft 2 inversies en komt daarmee in de top 3 te staan van meeste inversies op een houten achtbaan. Goliath heeft met een first-drop van 85 graden, de steilste first-drop van alle houtenachtbanen in de wereld.

 

#1: Lightning Rod – Dollywood (117,5 km/u)

Lightning Rod werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Dollywood. De achtbaan is de allereerste (en voorlopig enige) gelanceerde houten achtbaan ter wereld. Lightning Rod behaald een topsnelheid van 117,5 km/u en is hiermee de snelste houten achtbaan in de wereld. De achtbaan heeft een drop van 50,3 meter en een hellingsgraad van 73 graden. De 1158,2 meter lange achtbaan heeft 22 miljoen dollar gekost.

 

 

Het verleden:

Er zijn vier houten achtbaan die in deze lijst hadden kunnen staan mochten ze nog in werking zijn geweest.

 

Son Of Beast – Kings Island (126,2 km/u)

The Beast die in 1979 in Kings Island gebouwd werd was zo populair en legendarisch dat het in 2000 een opvolger kreeg, Son Of Beast. Nooit in de wereld was er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Het was de eerste moderne (veilige) houten achtbaan met een inversie en nog steeds de enige moderne houten achtbaan met een looping. Son Of Beast behaalde een snelheid van 126,2 km/u en was 66,4 meter hoog met een daling van 65,2 meter. Son Of Beast was de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd en was 2143,4 meter lang, een ritje op de achtbaan duurde 2 minuten en 20 seconden. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de baan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd. Na de sluiting van Son of Beast werd El Toro plots de snelste houten achtbaan ter wereld en Colossus kreeg het hoogte record terug in handen. Tot op heden is er geen enkele houten achtbaan die de waanzinnige snelheid en hoogte van Son of Beast heeft kunnen evenaren of verbeteren.

 

Mean Streak – Cedar Point (104,6 km/u)

Mean Streak werd gebouwd in 1991 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Dinn Corporation in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan behaalde een snelheid van 104,6 km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van de wereld. Mean Streak was 49,1 meter hoog en was bij opening de hoogste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan was 1654,1 meter lang wat het bij opening de 2de langste houten achtbaan van de wereld maakte. De record brekende achtbaan koste 7,5 miljoen dollar. Eind 2016 werd de achtbaan gesloten om volledig omgebouwd tot worden door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Tijdens dit proces zal de achtbaan veel hoger en sneller gemaakt worden en omgedoopt worden tot een hybride (stalen) achtbaan.

 

Rattler – Six Flags Fiesta Texas (104,6 km/u)

Rattler werd gebouwd in 1992 door de Roller Coaster Corporation of America in het Amerikaanse pretpark Six Flags Fiesta Texas. De houten achtbaan was 54,8 meter hoog en behaalde een snelheid van 104,6 km/u. Het 1548,4 meter lange parcours was gebouwd op en rond een grote berg. Rattler werd in 2012 gesloten en door Rocky Mountain Construction omgebouwd tot de stalen hybride achtbaan Iron Rattler.

 

Hercules – Dorney Park & Wildwater Kingdom (104,6 km/u)

Hercules werd gebouwd in 1989 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Dinn Coporation in het Amerikaanse pretpark Dorney Park & Wildwater Kingdom. De achtbaan behaalde een snelheid van 104,6 km/u op het 1219,2 meter lange parcours. Hercules volgde het heuvelachtig landschap waardoor het ondanks de hoogte van maar 29 meter, toch een hoogteverschil overwon van 46 meter. De achtbaan werd afgebroken in 2003.

 

De evolutie:

De top 10 van snelste houten achtbanen in de wereld is de laatste jaren sterk veranderd. In 2013 kwam Outlaw Run (Silver Dollar City) de top 10 binnen. Een jaar later in 2014 was het Goliath (Six Flags Great America) die het wereld record verbrak en zo op nummer 1 binnen kwam. In 2016 kwamen er maar liefst twee nieuwe achtbanen bij in de top 3. Eerst opende Lightning Rod (Dollywood) die het pas gevestigde wereld record van Goliath al meteen opnieuw verbrak. Een paar dagen later opende Wildfire (Kolmården) die zo mee in de top 3 kwam te staan. Op het einde van vorig seizoen (2016) moesten we echter ook afscheid nemen van een achtbaan omdat Mean Streak (Cedar Point) wordt omgebouwd tot een stalen hybride achtbaan. Hierdoor maakt The Beast (Kings Island) opnieuw haar intreden bij de lijst van de 10 snelste achtbanen in de wereld.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.