Nieuwe achtbaan van Southport Pleasureland geopend

Het Engelse pretpark Southport Pleasureland heeft met meer dan een jaar vertraging de nieuwe achtbaan dan toch kunnen openen. Het gaat om looping coaster van de Italiaanse fabrikant Pinfari. Het is al de tweede nieuwe achtbaan op 2 jaar tijd voor het pretpark.

 

Southport Pleasureland is gelegen in het Engelse kuststadje Southport in het graafschap Merseyside. Vorige jaar opende het park nog een Big Apple achtbaan met de naam Caterpillar, gebouwd door de Turkse fabrikant DAL Amusement Rides Company. Nu heeft het pretpark ook een Looping Coaster geopend die al sinds vorig jaar in het park stond. De opening liep echter meer dan een jaar vertraging op.

De nieuwe achtbaan heeft de naam Looping gekregen en is van het model Zyklon ZL42. Dit wilt zeggen dat de achtbaan 11 meter hoog is en 1 looping heeft. Looping is gebouwd op een oppervlakte van 42,6 bij 18,6 meter en heeft een tracklengte van 364,8 meter.

De achtbaan werd oorspronkelijk gebouwd in 1991 door het Italiaanse bedrijf Pinfari en heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Het Noord-Ierse pretpark Barry’s Amusements opende de achtbaan als eerste onder de naam “Looping Dipper”. De rollercoaster bleef daar tot 1996 staan waarna deze overkocht werd door de Ierse foorkramer William Bird. De kermisexploitant reisde met de attractie van 1997 tot 2008 onder de naam “Speed Loop” op de kermissen rond. In 2004 werd de achtbaan voor een jaartje in het Noorse pretpark Kongeparken geplaatst waar het haar rondjes reed als Grizzly.

In 2009 verkocht Bird de rollercoaster aan een Tsjechische foorkramer Karel Dykovský die met de achtbaan rondreisde opnieuw onder de naam Speed Loop. Hierna werd de achtbaan doorverkocht aan de Sloveense kermisexploitant Müller die de achtbaan omdoopte naar Speed Looping. Maar ook hier vond de achtbaan geen gepaste thuis, want de attractie werd doorverkocht aan Luna Park na Zemunskom Keju in Servië, hier draaide hij zijn rondjes als “Roller Coaster”.

Ondertussen is de achtbaan overgekocht door de Engelse foorkramer Norman Wallis die eveneens de eigenaar is van Southport Pleasureland. De achtbaan werd vorig jaar opgebouwd maar ging niet open voor het publiek. In augustus werd de achtbaan geopend als “Looping” en is nu de 4de achtbaan van het Engelse pretpark.

 

 

Bronnen: rcdb, coaster-count, Southport Pleasureland