Uitgetest: Voletarium – Europa-Park

Op 3 juni 2017 opende Europa-Park een nieuwe attractie. Die dag werden de eerste ritjes gemaakt in hun nieuwe flying theater, Voletarium! Ik had net een driedaagse naar het grootste pretpark van Europa geboekt, dus testte tijdens mijn bezoek natuurlijk uitgebreid deze nieuwigheid.

 

Wachtrij, verhaal en thema

De attractie ligt vlakbij de ingang en is ook eerder geopend dan de rest van het park, dus is perfect om helemaal in het begin van de dag mee te pikken. Bij aankomst heb je keuze tussen drie verschillende wachtrijen. De gewone wachtrij, een single riders line en een wachtrij voor mensen met een fast pass. Dit is echter geen klassieke fast pass waarvoor je moet bijbetalen, maar een soortgelijk systeem als Disneyland heeft. Achter de hoek staat een automaat. Als je daar je toegangsticket van het park scant, komt er een ticketje uit de automaat waarop een tijdvak staat wanneer je mag terugkomen om de attractie te doen zonder al te lange wachtrij.

De klassieke wachtrij bestaat uit maar liefst elf verschillende ruimtes waarin het verhaal wordt verteld aan de bezoekers. Europa-Park noemt het voorshows, maar het is niet dat je verplicht wordt deze te bekijken zoals bij Baron 1898. Als het rustig is, loop je hier gewoon door.

Het verhaal achter deze attractie gaat over Egbert en Kaspar Eulenstein, twee broers die ervan dromen om te kunnen vliegen. Met behulp van diverse uitvindingen lukt het hen uiteindelijk om een machine te bouwen die hen zou kunnen laten vliegen: het Voletarium! In de wachtrij loop je door onder andere de werkplaats en zie je diverse uitvindingen van de broers Eulenstein.

 

Ritverloop

Wanneer je de volledige wachtrij bent doorgelopen, word je door een medewerker doorverwezen naar één van de zes routes die naar de simulator gaan. Terwijl je nog even moet wachten tot de deuren open gaan, wordt er een korte video gespeeld waarin ze enkele veiligheidsvoorschriften laten zien. Er is een linker- en een rechterkant, met telkens zeven simulatoren. Drie op de bovenste verdieping, drie op de middelste verdieping en één op de onderste verdieping. De linker- en rechterkant draaien afwisselend een film.

Per simulator kunnen tien personen plaatsnemen. Nadat je je bagage onderin hebt opgeborgen en je gordel hebt vastgeklikt, kan je vertrekken.

De simulator schuift een stukje naar voor en de film begint te draaien. Je vliegt over diverse plaatsen in Europa. De vlucht start in Parijs en later komen ook Londen, Venetië en Berlijn aan bod. Je vliegt ook over tal van adembenemende natuurlandschappen en eindigt boven Europa-Park, met een groot vuurwerkspektakel op de achtergrond. Tijdens de rit beweegt de simulator zeer goed mee met de bewegingen van de film en ook het scherm is erg groot, waardoor de ervaring enorm echt lijkt. Gedurende de vlucht weerklinkt er zeer gepaste muziek en ook neveleffecten mogen niet ontbreken wanneer je door de wolken vliegt. Als je denkt dat dat alles is heb je het mis, want er zitten zelfs geureffecten in verwerkt! Zo ruik je bijvoorbeeld munt als je boven een sneeuwlandschap vliegt. Na ongeveer vier en een halve minuut is de rit ten einde en kan je opnieuw uitstappen.

 

Eindoordeel

Het was het eerste flying theater die ikzelf gedaan heb, maar ik kwam er in elk geval helemaal overweldigd uit. Europa-Park heeft met deze attractie een topper te pakken! Ik denk dat ik zelden zo een complete attractie gedaan heb als deze. Er is werkelijk aan alles gedacht. Een zeer goede rit, een leuk thema en verhaal, een mooie wachtrij, capaciteit, goede muziek, … Voletarium heeft het allemaal! Deze attractie is zeker een bezoekje aan Europa-Park waard!