Uitgetest: Star Trek: Operation Enterprise – Movie Park Germany

Op 7 juni 2017 verklaarde Movie Park Germany haar jongste achtbaan, Star Trek: Operation Enterprise, voor geopend. Dit gloednieuwe staaltje techniek is een Triple Launch Coaster van MACK Rides. Het meest bijzondere aan deze gitzwarte attractie is de filmlicentie van Star Trek die erop kleeft. Movie Park Germany claimt hiermee het enige attractiepark wereldwijd te zijn met deze prestigieuze licentie. Een unicum! Het is de hoogste achtbaan van het park en het is het op één na hoogste bouwwerk in het park. Maar kan deze baan ook de torenhoge verwachtingen inlossen? Je leest het in deze Uitgetest.

 

Wanneer je het park binnenwandelt kan je niet naast Star Trek: Operation Enterprise kijken. Deze blikvanger werd op een strategische plaats neergepoot om bezoekers al van de eerste minuut die ze in het park spenderen onder de indruk te brengen. Movie Park Germany lijkt hierdoor alweer een stapje dichter te komen bij de lay-out van Warner Bros. Movie World in Australië. Dat laatste park kent quasi dezelfde plattegrond als Movie Park Germany, maar dan met een andere indrukwekkende achtbaan in het midden die de aandacht van bezoekers steelt.

De ingang van Star Trek: Operation Enterprise is echter nog een eindje weg van de parkingang. Voor de nieuwe aanwinst heeft het park zelfs een nieuw themagebied uit de grond gestampt: Federation Plaza. Dit nieuwe gebied scheidt de themagegebieden Santa Monica Pier en Streets Of New York van elkaar. Je vindt er een nieuwe snackbar, een ruime shop vol goodies van Star Trek en het Starfleet Academy Recruitment Center. Deze Academy biedt bezoekers de toegang tot de Triple Launch Coaster.

 

For everything, there is a first time
Wanneer je het Starfleet Academy Recruitment Center binnenwandelt zullen vele Trekkies al snel vele (nep-)relikwieën uit hun favoriete serie herkennen. Van de iconische kostuums tot enkele ruimtetuigen op schaal. Wanneer je alles vanuit de wachtrij hebt kunnen bewonderen is er een medewerker die snel alle bezoekers in groepjes verdeelt. Deze medewerker draagt eveneens een kostuum als de crewleden uit de befaamde serie, en hij spreekt de groepen ook aan alsof het nieuwe kadetten zijn. Al snel wordt duidelijk gemaakt dat er wat aan de hand is met de bemanning van de U.S.S. Enterprise NCC-1701-D (of kortweg: de Enterprise).

Wij, de kadetten, worden in kleine ronde kamertjes begeleid waarna een video de situatie verder toelicht. Tijdens een missie werd de Enterprise als het ware gekaapt. Het schip wordt vastgehouden door een laserbeam, komende van een gigantische Borg Cube. De bemanning van de Enterprise heeft inmiddels het schip moeten verlaten en wordt nu gevangengehouden in de Cube. De enige hoop die de bemanning nog heeft ligt bij ons. Doormiddel van een stroboscopisch effect wordt de illusie gewekt dat we geteleporteerd worden naar de Enterprise. Een deur aan de andere kant van de kamer opent zich, en we wanen onszelf in de cockpit van het ruimteschip.

Het betreft uiteraard een replica van de beroemde cockpit. In de voorruit van het ruimteschip zit een gigantisch videoscherm waarop we de Borg Cube kunnen gadeslaan. Ook tijdens deze video ontmoeten we een nieuw personage. Ook hij is een crewmember van de Federation en hij legt de kadetten het aanvalsplan uit. We moeten aan boord gaan van een kleinere shuttle om daarmee de vijandelijke schilden uit te schakelen en uiteindelijk de bemanning te redden. Een nieuwe deur opent zich en alle kadetten snellen zich naar de shuttle.


Warp Speed

Aangekomen in het station is het al snel aan ons om in te stappen. Wanneer alle kadetten hebben kunnen plaatsnemen en wanneer alle beugels gesloten zijn, rijdt de achtbaantrein naar een compartiment gelegen voor het station. Hier wordt de trein verplaatst naar het lanceergedeelte. Een vlotte voorwaartse lancering laat je proeven van de eerste helling, maar gaat er nog niet over. De trein wordt weer naar beneden getrokken door de zwaartekracht om alweer door het lanceergedeelte  te rijden. Een achterwaartse lancering duwt de trein op een ‘spike’ (verticaal doodlopend stuk). Dit onderdeel is meerbepaald een ‘twisted halfpipe’, want er zit een halve draai in verwerkt. Kadetten achteraan in de trein zullen zich hier op zo’n veertig meter boven de grond bevinden. Dit is het hoogste punt van het bouwwerk. In het park doet enkel de vrijevaltoren The High Fall het beter met 61 meter.

Nadat we van het hoogste punt konden genieten storten we weer naar beneden, klaar voor de derde lancering. Tijdens deze laatste en voorwaartse lancering behaalt de trein een topsnelheid van negentig kilometer per uur. Hierdoor slaagt de trein er wel in om over de eerste heuvel te geraken, om zo het verdere traject van de achtbaan af te leggen.

Nadat we eindelijk over die eerste heuvel zijn geraakt neemt de trein alweer een rotvaart naar beneden om daarna twee inversies te doorlopen. Een kleine ‘airtime hump’ en een een bocht dwars doorheen de Borg Cube volgen. Hierna volgen er nog enkele mooie airtime-momentjes, maar vooraleer we de remmen in gaan worden we nog getrakteerd op een laatste inversie.

Vermoedelijk werd de Borg Cube onschadelijk gemaakt door ons ritje. Als we de bemanning van de Enterprise nog eens kunnen helpen hiermee, dan horen we het graag.

 

Conclusie
Op gebied van thematisatie voelt het soms toch wel wat nep aan. Een schaalmodel van de Borg Cube in de wachtzaal bestaat uit gedateerde en zwartgeschilderde moederborden, een stroboscoop die het teleporteren moet voorstellen en tot slot: de knopjes en de lampjes in de cockpit van de Enterprise zijn simpelweg stickers. Ook de verhaallijn om de hele beleving in te zetten is flinterdun.

Bovendien verliepen de voorshows volgens ons nog niet helemaal gesmeerd. Er was zelfs eens een ritje waarbij we het station weer binnenreden en waar er nog geen verse kadetten stonden te wachten om onze plaatsen in te nemen. Die stonden vast nog ergens naar een video te kijken. Jammer vonden we het niet, want hierdoor mochten wij opnieuw de beugels vastmaken. Voor deze Uitgetest waren we op 22 juni 2017 aanwezig, dus hopelijk staat alles nu tijdens het hoogseizoen op punt.

De Operation Enterprise zelf valt te vergelijken met een combinatie tussen Gold Rush uit Attractiepark Slagharen en de Blue Fire Megacoaster uit Europa-Park. De gelijkenis met Gold Rush (Gerstlauer) schuilt vooral in de drievoudige lancering. De gelijkenis met de Blue Fire zit hem in de looks van de baan, de treinen en de bijhorende beugels. Star Trek: Operation Enterprise komt dan ook uit dezelfde stal als de Blue Fire Megacoaster (MACK Rides). Qua baanverloop is Star Trek: Operation Enterprise uniek. Er zijn enkele typerende airtimehills van MACK Rides aanwezig, alsook de degelijke kwaliteit van de baan herkennen we van deze constructeur. De baan is echter wel aan de korte kant, en ze weet je ook niet helemaal te overdonderen. Razen en tekeergaan doet deze achtbaan nooit helemaal.

We moeten besluiten dat Star Trek: Operation Enterprise een behoorlijke attractie is en een goede toevoeging aan het park. De afwerking en het verhaal kon beter, maar het belangrijkste blijft uiteraard de rit zelf.

 

May the Star Trek: Operation Enterprise live long and prosper!