Uitgetest: Movie Park Studio Tour – Movie Park Germany

Sinds 23 juni 2021 kunnen bezoekers van Movie Park Germany een kijkje nemen in de backlot van een (fictieve) filmproductie. Ter ere van de 25ste verjaardag van het park werd er namelijk de nieuwe indoor achtbaan Movie Park Studio Tour geopend en het gaat meteen over de duurste attractie van het park ooit. De attractie is een mix tussen een darkride en een achtbaanrit. Onze ervaringen lees je in deze Uitgetest!

 

De Movie Park Studio Tour staat opgesteld in de hal die de darkride Looney Tunes Adventure huisvestte van 1996 tot 2004 en daarna ook nog eens de darkride Ice Age Adventure van 2005 tot 2016. Daarna deed de hal enkel nog dienst als spookhuis (Wrong Turn) tijdens Halloween evenementen. Sinds het seizoen 2021 en ter ere van het jubileum van het park, werd er de nieuwe multidimensionale achtbaan “Movie Park Studio Tour” geopend. Deze is van de fabrikant Intamin Amusement Rides.

De beleving van deze nieuwe attractie begint al in de wachtrij. De eerste kamer die je binnenkomt, is de receptie die inschrijvingen voor de studiotour voorziet. Als je deze kamer eenmaal uit bent, dan word je verwelkomd door een projectie van Andy, de assistent van regisseur Steven Thrillberg. Hier maken we ook kennis met de mascotte van de attractie, “SAM”, de pratende filmklapper. “SAM” staat voor “Self-Driving Automotive Driving System”. Andy verklapt alvast aan de bezoekers dat er maar liefst drie films worden opgenomen, namelijk een rampenfilm, een actiefilm met snelle achtervolgingen en een monsterfilm.

Vervolgens wandelen we voorbij een kantoor waar vele filmrekwisieten opgeslagen liggen. Er zijn echter vooral veel rekwisieten terug te vinden die gerelateerd zijn aan andere attracties van het park, waaronder maquettes van Van Helsing’s Factory en Area 51. Aan de andere zijde van het kantoor zien we enkele deuren, met daarop schaduwprojecties van enkele filmmedewerkers die druk aan het werk zijn.

Na een korte introductievideo over de gedragsregels voor de ‘Movie Park Studio Tour’ zijn we al in het station. Nadat we plaats hebben genomen in een van de zes rijen klinkt er een countdown en gaat het gordijn voor de trein open. Dit is de officiële start van de tour.

Nadat we enkele filmposters en planken vol filmrolletjes zijn gepasseerd, begeleid door de muziek aan boord en de commentaren van “SAM”, komt de trein tot stilstand op een eerste filmset. We bevinden ons in een huiskamer en we zien hoe een orkaan alles vernietigt, totdat het dak boven ons eraf scheurt. Vervolgens worden we achterwaarts uit het huis gekatapulteerd door een eerste bandenlancering, waarna we een koe en enkele meubelen zien meegesleurd worden door de heftige storm.

Na een snel achterwaarts achtbaangedeelte remt de trein af in een kamer met vele planken vol filmrekwisieten en de trein rolt uiteindelijk langzaam tot op een draaibaar platform. Op een scherm zien we Stephen Thrillberg, die ons wil betrekken bij zijn volgende film. Het draaiplatform draait bijna volledig om haar as en we worden alweer voorwaarts begeleid naar de volgende filmset.

De volgende filmset moet een stad voorstellen, waar enkele sportauto’s veel lawaai staan te maken. Eén van de auto’s is zelfs een hot rod die duidelijk een knipoog is naar de auto’s uit Van Helsing’s Factory. Hierna volgt er een tunnel waarin een gele sportauto ons uitdaagt voor een race, maar al snel kunnen we deze auto inhalen dankzij een tweede bandenlancering. Onze trein schiet vervolgens door een gat naar buiten en we rijden over de ingang van de attractie heen. De baan gaat daarna onder een watertoren, waar de actiecamera staat opgesteld, om dan weer de hal in te gaan voor de grote finale.

Het is plots erg donker in de hal en we nemen een lange bocht die daarna van richting wisselt en uitmondt in een hal waar het grote monster King Kong ons opwacht. De trein duikt onder dit enorme standbeeld en komt kort daarna op een rechte lijn tot stilstand. De slotscène is een muziekstudio waarin een orkest net een opname afmaakt. “SAM” feliciteert ons met het feit dat we nu echte filmsterren zijn en dit is dan ook het einde van de Movie Park Studio Tour.


Conclusie

De Movie Park Studio Tour is een erg leuke attractie die enige herhalingswaarde kent, maar ze blinkt eigenlijk nergens specifiek in uit. Als achtbaan is deze attractie helemaal geen hoogvlieger (al is dat de bedoeling niet), maar als darkride is Studio Tour ook niet erg indrukwekkend te noemen. In Studio Tour zijn quasi alle poppen en rekwisieten erg statisch en er is amper een echte animatronic terug te vinden. Alles blijft steeds heel bescheiden en persoonlijk vind ik het een gemiste kans. Het is erg jammer dat Studio Tour de duurste attractie van het park is, want dat betekent dat er meer uit te halen viel met dat budget; vooral als je dit gaat vergelijken met bijvoorbeeld Star Trek: Operation Enterprise.

Let op, ik wil hiermee ook niet bedoelen dat Studio Tour een slechte attractie is (integendeel zelfs!). Tijdens iedere rit zie je wel iets dat je tijdens je vorige rit nog niet had opgemerkt en de attractie kent ook veel diverse elementen: je gaat eens achteruit, er zijn twee lanceringen en je komt in verschillende opnamesets terecht. Voornamelijk de kleine details en de vele knipoogjes naar andere attracties van het park, zorgen voor de extra belevingswaarde. Deze Studio Tour is alvast een vette kluif voor fans van Movie Park Germany!