Top 10 meest succesvolle pretparkgroepen ter wereld

Iedereen heeft al wel eens gehoord van Disney, Universal en Six Flags, maar wat zijn nu de belangrijkste pretparkgroepen ter wereld en hoeveel bezoekers ontvangen ze per jaar? Wij zochten het uit en stelde een top 10 op van de meest succesvolle pretparkengroepen ter wereld.

 

#10: Parques Reunidos (20,8M)

We starten de top 10 met een herintreden van de Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos. Ondanks dat de groep opnieuw de top 10 binnen komt, kan het absoluut geen goede cijfers voorleggen. Parques Reunidos kende als enige grote pretparkgroep voor het 4de jaar op rij een daling in de bezoekersaantallen. Zo mocht het park in 2012 nog 27.130.000 bezoekers ontvangen in al haar parken. In 2015 waren dat er nog 22.154.000 bezoekers. Daar bleven er in 2016 nog maar slechts 20.825.000 van over, een daling van 6% met het jaar ervoor.

Parques Reunidos heeft 61 parken in haar bezit in 14 verschillende landen verspreid over 4 verschillende continenten. Van deze 61 parken zijn er 14 pretparken die samen 69 achtbanen bevatten. De meest gekende pretparken van de groep in Europa zijn Bobbejaanland, Slagharen, Movie Park Germany, Mirabilandia, Parque de Atracciones de Madrid, Parque Warner Madrid, BonBon-Land en TusenFryd. In Amerika bezit de groep ook parken als Lake Compounce en Kennywood.

Een paar van de meest bekende toppers zijn: Batman, Boulder Dash, Divertical, iSpeed, Phantom’s Revenge, Stunt Fall, Superman, Van Helsing’s Factory, Thunderbolt, Katun en Tarántula.

 

#9: SeaWorld Parks & Entertainment (22,0M)

SeaWorld Parks & Entertainment kennen we voornamelijk van de verschillende SeaWorld parken maar ook Busch Gardens is onderdeel van de groep. De Amerikaanse groep die gericht is op de Amerikaanse markt mocht in 2016 22.000.000 bezoekers ontvangen in haar parken en had daarmee een lichte daling van 2,1% ten opzichten van 2015. SeaWorld Parks & Entertainment heeft 12 parken verspreid over 5 staten. Onder de 12 parken zijn er 3 SeaWorld parken (Orlando, San Diego, San Antonio) met telkens een bijhorend waterpark Aquatica en 2 Busch Gardens parken (Tampa, Williamsburg).

De groep heeft 28 achtbanen verspreid over 6 parken. Naast de bekende dolfijnenshows in de SeaWorld parken en de dierenparken van Busch Gardens zijn er ook verschillende spraakmakende achtbanen. Een aantal wereldbekende toppers zijn: Mako, Manta, Journey to Atlantis, Verbolten, Griffon, Alpengeist, Cheeatah Hunt, Kumba, SheiKra en Montu.

 

#8: Cedar Fair Entertainment Company (25,1M)

Cedar Fair groep is een Amerikaanse pretparketen die parken bezit in de Verenigde Staten van Amerika en Canada. De Cedar Fair groep heeft pret- en waterparken en kennen we vooral van Cedar Point, Kings Island, Canada’s Wonderland, Carowinds, Kings Dominion, Knott’s Berry Farm en verschillende andere parken. In totaal heeft de groep 14 parken in haar bezit met in totaal 123 achtbanen. In 2016 ontving de groep 25.104.000 bezoekers in al haar parken. Ondanks de goede resultaten die een stijging van 2,7% betekenen ten opzichte van 2015, daalt de keten wel van de 6de plaats naar de 8ste plaats in de ranglijst.

De groep richt zich op de “thrill seekers” en heeft tientallen spectaculaire achtbanen, waterslides en flatrides in hun parken staan. De 5 grootste pretparken van de groep hebben allemaal minstens 13 achtbanen (of meer) in hun park staan. Cedar Point is het belangrijkste park van de groep en telt maar liefst 18 achtbanen. Een aantal spraakmakende wereld bekende achtbanen van de Cedar Fair groep zijn: Top Thrill Dragster (128 meter hoog!), Milliennium Force, Maverick, GateKeeper, Magnum XL-200, Valravn, Leviathan, Fury 325, Intimidator, Nighthawk, Votrek, Steel Force, Dominator, Intimidator 305, Banshee, The Beast, Firehawk, Diamondback en Xcelerator.

 

#7: Chimelong Group (27,4M)

Chimelong Group is een Chinese groep die gericht is op de Chinese markt. Zij konden opnieuw goede vooruitgang maken en mogen een stijging van 16,0% noteren, goed voor 27.362.000 bezoekers in 2016. Ook de vorige jaren mocht de groep mooie cijfers noteren, zo was er in 2015 nog een stijging van 26,4% en in 2014 een stijgging van maar liefst 59,9% in de bezoekersaantallen. De groep bevat 7 parken verspreid over 2 locaties (Guangzhou en Zhuhai) in de provincie Guangdong (China). In Guangzhou zijn er 5 parken (een pretpark, safaripark, waterpark, internationaal circuspark en een reptielenpark) en in Zhuhai zijn er twee parken (een oceaan kingdom en een theaterpark). De Chimelong Group kiest duidelijk voor kwaliteit en internationale merken.

Het oceaan kingdom park in Zhuhai heeft de naam Chimelong Ocean Kingdom en is zowat te vergelijken met SeaWorld. Het park kent buiten de orka- en dolfijnenshows 3 indrukwekkende achtbanen. De eerste is een indrukwekkende Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en behaald een snelheid van 108km/u. De andere twee achtbanen zijn watercoasters van de Duitse fabrikant Mack Rides, de ene is een koppie van de Atlantica Super Splach (Europa-Park), de andere is een op maat gemaakte waterachtbaan in de steil van Poseidon (Europa-Park) maar met een andere lay-out en rond en door een berg gebouwd.

Het hoofdpretpark in Guangzhou heeft de naam Chimelong Paradise en bevat 6 achtbanen waaronder verschillende toppers. In het park staat een 10-Inversion Roller Coaster en een unieke Half Pipe Coaster met zeer speciale treintjes van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het park bezit ook een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard die 2 keer zo hoog is als de Baron 1989 (Efteling). Verder staat er nog een Moterbike Coaster van Vekoma, een junior coaster van Mack Rides en een Spinning Wilde Muis van Golden Horse.

 

#6: Six Flags Inc. (30,1M)

Six Flags is een Amerikaanse pretpark groep die voornamelijk actief is in Noord-Amerika. Six Flags heeft momenteel 20 parken verspreid over 3 landen namelijk Canada, Mexico en de Verenigde Staten van Amerika (in 9 verschillende staten: California, Georgia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Missouri, New Jersey, New York en Texas). Er zijn nog twee parken in opbouw in China (Haiyan) en Verenigde Arabische Emiraten (Dubai). De groep heeft zowel pretparken als waterparken. In totaal hebben ze 138 achtbanen verspreid over 13 van hun parken. Vroeger was de groep ook actief in Europa maar de parken werden verkocht in de loop van 2004. Six Flags kende in 2016 een stijging van 5,4% en ontvingen 30.108.000 bezoekers. Ondanks de goede resultaten verliest de groep een plekje op de wereldranglijst en gaan ze van een 5de naar een 6de plaats.

Six Flags richt zich op de jeugd en de “thrill seekers”. Ze hebben verschillende spectaculaire achtbanen, flatrides en waterslides in hun parken staan. Six Flags staat bekend om regelmatige nieuwe attracties te plaatsen in hun parken, elk jaar wordt er wel een grote of kleine nieuwigheid of verandering doorgevoerd. Six Flags Magic Mountain is het belangrijkste park van de groep, het park heeft 20 achtbanen in haar assortiment. Six Flags Magic Mountain heeft hierdoor het meeste aantal achtbanen van alle parken in de wereld. Een aantal spraakmakende wereld bekende achtbanen van de Six Flags groep zijn: Kingda Ka (hoogste achtbaan ter wereld), Full Throttle, Green Lantern, Riddler’s Revenge, Tatsu, X2, Superman: Escape from Krypton, Batman The Ride, Superman, El Toro, Bizarro, New Taxas Giant, Goliath, Scream, Twisted Colossus, Viper, American Eagle, Raging Bull, Superman – Ultimate Flight, Nitro, Mr. Freeze Reverse Blast, Titan, Boss, Screamin’ Eagle, Iron Rattler, Poltergeist, Joker’s Jinx, Superman – Ride Of Steel en Medusa Steel Coaster.

 

#5: Fantawild (31,6M)

Fantawild is een Chinese pretparken groep met meer dan 20 pretparken verspreid over heel China en Iran. Naast de tientallen Fantawild parken bezit de groep ook de Oriental Heritage parken. De groep heeft in totaal 59 achtbanen verspreid over 24 parken. 1 park dat gebouwd werd in 2014, staat in Iran, de rest staat in China. De groep is nog piepjong maar groeit verschrikkelijk snel. Buiten de eerste twee parken (die de deuren opende in 2006 en 2007), werden de andere 20 parken allemaal geopend tussen 2010 en 2017 wat neer komt op een gemiddeld 3 nieuwe parken per jaar. In 2014 ontving de groep nog 13.020.000 bezoekers in al haar parken. In 2015 ontving de groep 23.093.000 bezoekers waardoor het een stijging had van maar liefst 77,4% ten opzicht van 2014. In 2016 kwamen er 31.639.000 bezoekers over de vloer wat een stijging betekende van 37,0% ten opzichte van 2015. Hierdoor is de groep de snelst groeiende pretparkgroep ter wereld en gaat die van een 11de plaats in 2014 naar een mooie 5de plaats op de wereldranglijst.

De Fantawild parken hebben als hofleverancier voor hun achtbanen de Chinese achtbaanbouwer Golden Horse. Veel voorkomede achtbanen in de Fantawild parken zijn Boomerangs en Suspended Looping Coasters gebouwd door Golden Horse die verdacht veel lijken op de achtbanen van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Desondanks hebben sommige parken toch ook een aantal originele Boomerangs (van Vekoma) en SkyLoops van Maurer Rides. De Oriental Heriatage parken maken wel voornamelijk gebruik van Internationale bekende bouwers en hebben spraakmakende houten achtbanen met een inversie ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx.

 

#4: OCT Group (32,3M)

OCT Group is een groep dat bij de meeste achtbaanfans geen belletje doet rinkelen, wanneer we zeggen Happy Valley zal dit belletje nu wel rikkelen bij de internationale doorwinterde pretparkfanaten. OCT Group is een Chinese pretparkgroep die voorlopig alleen maar pretparken uitbaat in China. De groep heeft 46 achtbanen verspreid over 11 parken. Ook deze groep heeft vooral de afgelopen 10 jaar ferm uitgebreid en dit zorgde het afgelopen jaar voor een stijging in bezoekersaantallen van 11,9%, goed voor 32.270.000 bezoekers in 2016. Sinds het bestaan van de groep heeft deze elk jaar al grote stijgingen mogen noteren in de bezoekersaantallen.

De meeste parken van de groep hebben de naam Happy Valley waardoor het nootzakelijk wordt de stad of regio te vermelden wanneer je het over een specifiek park wilt hebben. In het begin had het park een aantal samenwerkingen met lokale bouwers, maar vooral de laatste jaren kiezen ze voor kwaliteit en gaan ze voor de internationale bekende bouwers. Een van hun meest bekende achtbanen zijn de racende houten achtbanen Duealing Dragen ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx waarbij het zogenaamd “Hi Five”-element voor het eerst gebruikt werd (zie onderstaande video). Ook de Bullet Coaster gebouwd door S&S Wordwide is er eentje om u tegen te zeggen. Deze achtbaan haalt door middel van gecompenseerde lucht een snelheid van 133,6 km/u. Daarna bereikt de Bullet Coaster een hoogte van 60 meter om vervolgens 7 meter de grond in te duiken. Intamin Amusement Rides bouwde hun succes model “Mega Lite” in verschillende parken van de groep. Bolliger & Mabillard bouwde dan weer een indrukwekkende Flying-, Wing- en Dive Coaster. Vekoma ontwierp een aantal op maat gemaakte Suspended Looping Coasters en ‘mijn treinen’. Zamperla zetten een leuke Moto Coasters neer en Maurer AG werd dan weer gecontacteerd voor een Sky Loop en X-Car coaster.

 

#3: Universal Parks and Resorts (47,4M)

Universal Parks and Resorts is een groep waarvan iedereen al wel eens gehoord heeft. Universal is uiteraard gekend van de vele films die ze gemaakt hebben, maar Universal heeft ook 5 pretparken gebouwd. Universal Parks and Resorts mocht vorig jaar 47.356.000 bezoekers ontvangen waardoor ze een stijging optekende van 5,5% ten opzichte van 2015.

De bekendste films van Universal zijn: Jurassic Park, The Fast and The Furious, Despicable Me, King Kong, The Bourne Ultimatum, Gladiator, Back to the Future en E.T.

Films in deze parken spelen de hoofdrol en de attracties zijn dan ook gethematiseerd naar deze films. De groep staat bekend om hun grote dark-rides en leuke achtbanen (of de combinatie van beide). Bekende attracties zijn onder andere: King Kong, Harry Potter, Jurassic Park, Jaws, Incredible Hulk, Men in Black, The Simpsons, Superman, Revenge Of The Mummy, Dragon Challenge en Transformers.

 

#2: Merlin Entertainments Group (61,2M)

Merlin Entertainments Group is een Engelse pretpark groep en de grootste pretparkgroep van Europa. Merlin Entertainments kennen we van Thorpe Park (Engeland), Heide Park (Duitsland), Alton Towers (Engeland), Gardaland (Italië), Chessington World of Adventures (Engeland) en de verschillende Lego pretparken verspreid over de hele wereld. Merlin Entertainments heeft momenteel 8 operationele Legoland parken (Florida, Denemarken, Engeland, California, Duitsland, Malaysia, Dubai en Japan) en 2 Legoland parken in opbouw (Zuid-Korea en New York). Merlin Entertainments Group had in 2016 een stijging van 1,2% in de bezoekersaantallen, goed voor 61.200.000 bezoekers ten opzichte van 60.500.000 bezoekers in 2015. Buiten de pretparken bezit Merlin Entertainments ook verschillende andere toeristische attracties zoals de Amsterdam Dungeon (Nederland), The London Eye (Engeland), Madame Tussaud (Engeland) en de verschillende Sea Life parken en Lego Discovery Centers. Merlin Entertainments Group heeft 63 achtbanen verspreid over 16 pretparen.

De groep kan je opsplitsen in 5 delen: De Legoland parken, de Lego Discovery Centers, de Sea Life parken, de Thrill parken en de toeristische attracties. Zo spreken ze meteen ook 5 verschillende doelgroepen aan. In de Thrill parken probeert de groep ongeveer om de 4 jaar een nieuwe grote attractie te openen. Een aantal (wereld) bekende achtbanen zijn: Colossus (eerste achtbaan ter wereld met 10 inversies), Stealth, Swarm, Colossos (hoogste houten achtbaan ter wereld), Krake, Desert Race, Flug der Dämonen, Oblivion, Raptor, Nemesis, Galactica (Air), The Smiler (meeste inversies ter wereld) en Thirteen.

 

#1: Walt Disney Parks and Resorts (138,9M)

Walt Disney, iedereen kent dit merk van de tekenfilms, series en de bijhorende pretparken. De kans dat iemand geen enkele Disney film gezien heeft is bijna onbestaande. Sneeuwwitje, Pinokkio, Assepoester, Peter Pan, Doornroosje, 101 Dalmatiërs, Jungle Boek, Rodin Hood, De kleine zeemeermin, Belle en het Beest, Aladdin, De Leeuwenkoning, Tarzan, Rapunzel, Winnie de Poeh, Frozen,… het zijn maar enkele van de 55 uitgebrachte Disney films in de afgelopen 80 jaar. Uiteraard mogen we ook Mickey Mouse, Donald Duck en Knabbel en Babbel niet vergeten. Dat Disney de meest succesvolle pretparkgroep ter wereld geworden is, hoeft ons dus ook niet te verbazen.

Walt Disney Parks and Resorts kreeg vorig jaar 138.922.000 bezoekers over de vloer. De lichte stijging van de bezoekersaantallen in 2016 van 0,7% ten opzichte van 2015 is vooral te danken aan het nieuw geopende resort in Shanghai, want de meeste bestaande parken van de groep moesten echter een daling in de bezoekersaantallen opmeten in 2016. Walt Disney Parks and Resorts heeft 6 resorts (California, Florida, Tokyo, Parijs, Hong Kong en Shanghai) met in totaal 12 pretparken. De groep heeft in totaal 33 achtbanen verspreid over 11 parken.

Een aantal bekende attracties in de parken zijn: Phanton Manor, Space Mountain, Big Thunder Mountain, It’s A Small World, Ratatouille, Soarin, Rock ‘n’ Roller Coaster, Indiana Jones, Dinosaur, Pirates of the Carraibean, Expedition Everest (duurste achtbaan ter wereld), California Screamin, Tower of Terror, Splash Mountain, Jungle Cruise, Monsters Inc en Toy Story Mania. De Disney parken staan ook bekend om hun grote shows, vuurwerk en parades.

 

 

Samenvatting:

In 2015 werd de financiële crisis duidelijk overwonnen, wat resulteerde in een goed jaar voor vele pretparkgroepen. Terwijl in 2014 nog veel groepen te kampen hadden met dalende bezoekersaantallen, was er in 2015 opnieuw een stijging bij alle pretparkgroepen in de top 10. In 2016 kon deze stijging bij de meeste groepen worden verdergezet, maar ook waren er een aantal groepen die een daling moesten noteren. De algemene groei van de 10 meest succesvolle pretparkgroepen steeg met 3,9% en mochten zo samen 436.786.000 bezoekers ontvangen in 2016.

Opvallend is de groei op de Chinese markt want de 3 grootste stijgers in de top 10 zijn allemaal Chinese groepen (Fantawild, Chimelong Group en OCT Group). Een andere jonge Chinese pretparkgroep die de afgelopen jaren enorme winsten boekte moest dit jaar echter de top 10 verlaten. Songcheng Worldwide mocht in 2013 7.150.000 bezoekers ontvangen, maar amper 2 jaar later in 2015 waren dat er al 22.338.000 bezoekers, een verdriedubbeling dus. Helaas verloor de groep in 2016 een aantal van deze bezoekers. Hierdoor komt de Spaanse pretparkengroep Parques Reunidos opnieuw de top 10 binnen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 1 juni 2017 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2016 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.