Top 10 best bezochten waterparken ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de top 10 best bezochte waterparken van het afgelopen jaar (2016).

 

Voor we de top 10 bespreken wil ik toch even uitleggen wat een Master Blaster slide is, omdat misschien niet iedereen van jullie deze naam zal kennen. Dit is een slide waar je meestal met een bootje afglijd en die tijdens de rit naar beneden verschillende keren terug opwaarts wordt gestuurd door krachtige waterstralen die het bootje over de bergjes heen stuwt. De Master Blasters worden ook wel eens watercoasters genoemd omdat ze je een soort rollercoaster-glijbaan gevoel geven.

 

#10: Hot Park Rio Quente (1,4M)

We beginnen de top 10 met de nieuwkomer van dit jaar. Hot Park Rio Quente is een relatief jong waterpark gelegen in Caldas Novas in Brazilië. Het waterpark mocht vorig jaar 1.381.000 bezoekers ontvangen, een stijging van 7,2% ten opzichte van 2015. Hiermee zet het haar jaarlijkse groei verder.

Hot Park Rio Quente is meer dan alleen een waterpark. Naast de verschillende slides, waaronder een halfpipe slide, een lazy river, een slide die onder de grond verdwijnt en verschillende race slides heeft het park ook nog heel wat andere dingen te bieden. Zo zijn er een Bird Land met verschillende exotische vogels, is er een kajaktoer, een surfschool, klimparcours tussen de bomen, kabelbanen op duizelingwekkende hoogte en verschillende andere attracties terug te vinden.

 

#9: Aquaventure Water Park (1,4M)

Aquaventure Water Park is gelegen in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en ontving vorig jaar 1.430.000 bezoekers, dit betekende een lichte stijging van 2,1% ten opzichte van 2015. Aquaventure Water Park is het beste bezochte waterpark van het midden oosten.

In Aquaventure Water Park vind je gigantische bandenglijbanen, een Master Blaster, vrijeval slides en een slide die door een haaien bassin gaat. Naast de slides, de zwembaden, sauna’s en dergelijke, zijn er ook nog aquariums met subtropische vissen en kabelbanen om van slide tot slide te gaan.

 

#8: Ocean World (1,5M)

Ocean World is gelegen in de Zuid-Koreaanse stad Gangwon-Do en ontving vorig jaar 1.473.000 bezoekers, 2,4% minder dan het jaar ervoor waardoor het park al voor het 5de jaar oprij een daling kent in de bezoekersaantallen. Hiermee verliest het een plaatsje op de wereld ranglijst ten opzichte van 2015 en verliest het park 4 plaatsen ten opzichte van het record jaar 2011 toen het park 1.726.000 bezoekers mocht ontvangen.

Ocean World is gethematiseerd naar de Egyptische cultuur en bevat grote Sfinx beelden, Piramides en Farao’s. Het water park is opgedeeld in 4 grote zones namelijk: de indoor zone, de extreme zone, de dynamische zone en de mega slide zone. In de extreme zone bevindt zich een 300 meter lange extreme rivier, in de dynamische zone bevindt zich de langste 3-zit band Master Blaster slide ter wereld. Verder staat er ook nog een gigantische boomerang slide voor 6 personen en zijn er heel wat andere leuke glijbanen en ontspanningszones te vinden.

 

#7: Aquatica (1,5M)

Aquatica is gelegen in Orlando (Verenigde Staten van Amerika) en is een onderdeel van het Seaworld Resort. Het waterpark mocht vorig jaar 1.536.000 bezoekers ontvangen, dat is 4,0% minder dan het jaar voordien en voor het eerst een daling in de bezoekersaantallen sinds 2010. Het park verliest zo een plaatsje in de ranking en valt naar een 7de plaats terug.

De meest populaire slide van het park is de Dolphin Plunge, twee slides die door het bassin van de zwart-witte dolfijnen gaan. Verder heeft Aquatica een tol slide, een funnel slide en verschillende banden glijbanen.

 

#6: Caribbean Bay (1,6M)

Caribbean Bay is gelegen in de Zuid-Koreaanse stad Gyeonggi-Do en ontving vorig jaar 1.550.000 bezoekers, 8,1% meer dan het jaar er voor. Hierdoor kan het park voor het eerst sinds 2013 terug opnieuw goede cijfers voorleggen en stijgt het 2 plaatsen op de wereldranglijst. Caribbean Bay is gelegen in het Everland Resort waar ook het Everland pretpark gelegen is. Everland is het 17de best bezochte pretpark ter wereld.

In Caribbean Bay vind je verschillende leuke attracties zoals een groot golfslagbad, een Master Blaster glijbaan, banden glijbaan, Lazy River, speed slides, glijbanen, vrijeval slides met looping, golf surf simulator en water speeltuigen.

 

#5: Bahamas Aquaventure Water Park (1,9M)

Bahamas Aquaventure Water Park is gelegen in Nassau op de Bahama’s en is een onderdeel van Paradise Island. Vorig jaar mocht het park 1.868.000 bezoekers ontvangen wat evenveel is als het jaar er voor. Het waterpark moet echter wel een plaatsje zakken op de ranglijst door de goede resultaten van Thermas Dos Laranjais.

Bahamas Aquaventure Water Park heeft grote speed slides, banden glijbanen, Master Blasters, een slide die door een haaienbassin gaat, een jungle slide en 2 Lazy Rivers. Verder is er ook nog een dolfijnen bay, een golf terrein, Spa en een hoop andere evenementen en ontspanningsmogelijkheden.

 

#4: Thermas Dos Laranjais (2,0M)

Thermas Dos Laranjais is gelegen in de Braziliaanse stad Olímpia en is het best bezochte waterpark van Zuid-Amerika. Het waterpark kreeg vorig jaar 1.959.000 bezoekers over de vloer, dit waren er 11,2% meer waardoor het de slechte resultaten van 2015 terug kan goedmaken. In 2014 had het waterpark ook een top jaar want toen mocht het 17,5% bezoekers meer ontvangen dan in 2013.

Het waterpark heeft verschillende banden glijbanen, speed slides, kabelbanen en verschillende plaatsen waar de bezoekers kunnen uitrusten in de schaduw. Verder staat er ook een surfsimulator en een golfslagbad.

                                                             

#3: Blizzard Beach (2,1M)

Blizzard Beach is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het tweede beste bezochte Disney waterpark ter wereld. Vorig jaar mocht het park 2.091.000 bezoekers ontvangen, wat een lichte daling is van 0,8% ten opzichte van het jaar er voor.

In tegenstelling tot de meeste andere waterparken is dit waterpark niet subtropisch gethematiseerd, maar wordt net een sneeuwlandschap voorgesteld. Het waterpark bevat een Lazy River, verschillende glijbanen, speed slides, een Crazy River, een kabelbaan over het water en matjes glijbanen.

 

#2: Typhoon Lagoon (2,3M)

Typhoon Lagoon is gelegen in het Amerikaanse Walt Disney World Resort te Orlando en is het best bezochte waterpark van Amerika. Vorig jaar mocht het park 2.277.000 bezoekers ontvangen, wat een lichte daling is van 0,7% ten opzichte van het jaar er voor.

Typhoon Lagoon heeft verschillende slides zoals een Crazy River, Lazy River, Master Blaster en een hoop familie slides. Er is ook de mogelijkheid om te surfen en er is een haaien reef waar je de gevaarlijke zee dieren kan bewonderen.

 

#1: Chimelong Water Park (2,5M)

Chimelong Water Park is gelegen in de Chinese stad Guangzhou en behoort toe bij het Chimelong resorts waar ook nog 4 andere parken toe behoren (een pretpark, safari park, water park, internationaal circus park en een krokodil park). Vorig jaar mocht het park 2.538.000 bezoekers ontvangen, een stijging van 7,9% ten opzichte van het jaar voordien. Hiermee heeft het waterpark sinds de opening in 2006 alleen nog maar stijgende bezoekersaantallen behaald. In 2013 wist Chimelong Water Park 2.172.000 bezoekers te ontvangen. Niet alleen was dit een nog nooit eerder behaald resultaat in de geschiedenis van de waterparken, het was ook de eerste keer dat Typhoon Lagoon van de troon gestoten werd en zo was voor het eerst in de geschiedenis geen Disney waterpark op de eerste plaats.

Chimelong Water Park is niet zomaar het best bezochte waterpark ter wereld. Het heeft de meeste aantal voorzieningen ter wereld en beschikt over toonaangevende “Star” attracties. De Extreme River heeft de wereld hoogste kunstmatige golven, daarnaast hebben ze ook nog de grootste surfmogelijkheid (in termen van capaciteit) ter wereld. Bezoekers kunnen evenaren hoe het is wanneer er een vloedgolf komt met golven tot maar liefst 3 meter hoog, hierin kunnen tot 3000 mensen tegelijk plaats nemen. Chimelong Water Park heeft eveneens het grootste golfslagbad ter wereld. Naast de verschillende thrill slides heeft het park ook meer dan 50 faciliteiten voor gezinnen.

Het waterpark heeft onder andere een gigantische trechter slide, een reuzen boomerang slide, een tol slides, speed slides, tornado slides en gigantisch veel andere familie slides. De Master Blaster van het park heeft de International Tourism Industry’s award gewonnen voor beste water attractie ter wereld. Tot slot is er ook nog een subtropisch bad met een temperatuur van 42 graden Celsius.

 

 

Algemene cijfers:

In 2016 mochten de 20 meest succesvolle waterparken ter wereld samen 29.688.000 bezoekers ontvangen. Dat waren er 3,6% meer dan in 2015. Hiermee wordt de algemene groei binnen de waterparken bevestigd en wordt de stijgende lijn verdergezet.

Wuhu Fantawild Water Park gelegen in Wuhu in China is het snelst groeiende waterpark in de top 20 van meest succesvolle waterparken ter wereld. Het park mocht in het afgelopen jaar 1.024.000 bezoekers ontvangen en scoort daarmee 44,6% beter dan in 2015. Hierdoor komt het net de top 20 binnen op de 20ste plaats.

Ook Sunway Lagoon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur kon een grote stijging noteren. Het park wist in 2016 17,9% meer bezoekers te halen dan het jaar voordien en kreeg zo 1.270.000 bezoekers over de vloer. Goed voor een 12de plaats en de beste prestatie uit haar geschiedenis. Meteen waren de 3 voorgaande slechte jaren vergeten.

Door de goede resultaten van Hot Park Rio Quente valt Wet’n Wildgelegen in de Amerikaanse stad Orlando (Florida) uit de top 10. Het park wist hun bezoekersaantallen van 1.310.000 in 2015 vast te houden in 2016, maar dit bleek dus niet genoeg om in de top 10 te blijven staan.

 

Europese waterparken:

Therme Erding in Duitsland is het meeste bezochte Europese waterpark. In 2015 mocht het waterpark de grootste stijging noteren van de volledige top 20. In 2016 behaalde het waterpark een lichte stijging van 0,8% ten opzichte van het jaar ervoor en mocht zo 1.245.000 bezoekers ontvangen, goed voor een 13de plaats op de wereldranglijst.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 1 juni 2017 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2016 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.