Gevlekte jaguar werpt twee zwarte welpen in ARTIS

Vroeg in de ochtend van 28 juni zijn er twee jaguarwelpen geboren in ARTIS. Voor de gevlekte jaguar (Panthera onca) is het haar eerste worp. Om 0.24 uur werd de eerste welp geboren, en om 4.37 uur de tweede. Beide jaguarwelpen hebben al gedronken. ARTIS maakt deel uit van het Europese fokprogramma (EEP) voor jaguars. Het is voor het eerst sinds 1975 dat er jaguarwelpen in ARTIS zijn. Het nest is in het binnenverblijf, waardoor de jonge jaguars niet zichtbaar zijn voor het publiek. Op z’n vroegst over drie of vier weken zullen zij het buitenverblijf gaan verkennen. Tot die tijd zijn er live beelden van de jaguars te zien via schermen in het Planetariumcafé en restaurant de Twee Cheetahs. Bekijk het filmpje van de geboorte via www.artis.nl/jaguarwelpen.

 

Welpen
Een jaguar krijgt na een dracht van ruim drie maanden één tot vier welpen per worp, maar meestal zijn het er twee. De twee welpen in ARTIS zijn zwart van kleur. De kleur zegt niets over het geslacht van de welpen: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen. De ogen van jaguarwelpen zijn bij geboorte nog dicht en gaan pas na ongeveer twee weken open. De moeder zoogt haar welpen zo’n zes maanden. Totdat ze de leeftijd van anderhalf à twee jaar hebben bereikt, zijn de jonge jaguars afhankelijk van de zorg en bescherming van de moeder.

 

Rust

In de eerste, kritieke periode na de geboorte is het belangrijk dat er rust heerst rond het jaguarverblijf. Mocht de jaguarmoeder te veel onrust ervaren, dan bestaat de kans dat zij haar jongen verstoot. Enkele paden bij het verblijf zijn daarom tijdelijk niet toegankelijk voor bezoekers. Ook zijn alle activiteiten in de Muziektent tijdens de ARTIS-Zoomeravond van zaterdag 1 juli verplaatst naar het Tuinpaviljoen. Op welke locatie de volgende Zoomeravonden in juli en augustus zullen plaatsvinden, is afhankelijk van de situatie van de jaguars en wordt op een later moment bekend gemaakt.