Drie zeekoeien zijn naar 1 miljoen liter water verhuisd in Burgers’ Zoo

Donderdagochtend 29 juni 2017 heeft Koninklijke Burgers’ Zoo een bijzondere mijlpaal bereikt: de eerste grote diersoort is geïntroduceerd in het nieuwste ecodisplay Burgers’ Mangrove. Drie Caribische zeekoeien zijn vroeg in de ochtend vanuit de Bush naar het gloednieuwe zeekoeienbassin van maar liefst één miljoen liter water in de Mangrove verhuisd. Bij deze nauwkeurig geplande operatie waren in totaal circa twintig medewerkers betrokken om de dieren volgens een efficiënte taakverdeling zo voorzichtig mogelijk te vangen, in een speciaal ontworpen transportkist te plaatsen, naar de Mangrove te rijden en vervolgens daar in het nieuwe verblijf te introduceren. Het Arnhemse dierenpark maakte onlangs bekend dat de officiële opening van Burgers’ Mangrove op woensdagmiddag 12 juli staat gepland, waarbij bezoekers vanaf donderdag 13 juli het nieuwste project met eigen ogen kunnen bewonderen. Burgers’ Mangrove is de grootste overdekte mangrove ter wereld met een oppervlakte van 3000 vierkante meter: www.burgerszoo.nl/mangrove. Het themagebied is geïnspireerd op het natuurgebied van 235 vierkante kilometer dat Burgers’ Zoo al 28 jaar met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama succesvol beschermt in Belize: www.burgerszoo.nl/belize.

 

Drie Caribische zeekoeien

In het overdekte tropische regenwoud Burgers’ Bush leefden tot donderdagochtend 29 juni 2017 drie Caribische zeekoeien: twee vrouwtjes en een mannetje. Het gaat om een 29-jarige vrouw die in 1988 is geboren in de dierentuin van Neurenberg (Duitsland), een jong vrouwtje van bijna 4 jaar oud dat geboren is in Odense Zoo (Denemarken) en een 15-jarige man die in Zoo Parc de Beauval (Frankrijk) ter wereld is gekomen. Het jonge dier uit Denemarken is begin 2017 naar Arnhem verhuisd, terwijl de overige twee volwassen dieren al jaren in Burgers’ Bush rondzwommen: de man sinds 2005 en de vrouw al vanaf 1989. Het jonge dier weegt 210 kilo, terwijl het zwaarste volwassen vrouwtje maar liefst 595 kilo blijkt te wegen. Zeekoeien zijn de duurste kostgangers van Burgers’ Zoo, aangezien ze ongeveer 25 kilo andijvie per dier per dag eten.

 

Plan de campagne

Een twintigtal medewerkers in totaal werkte gecoördineerd volgens een efficiënte taakverdeling samen om de zeekoeien één voor één uit het verblijf in de Bush te vangen en naar hun nieuwe bestemming te vervoeren. Hierbij staan dierverzorgers met waadpakken tot aan hun middel in het water om de dieren in een stevig net te vangen en met behulp van een hijskraan voorzichtig in de transportkist te takelen. De dierenarts nam bij elk dier bloed af voor DNA-onderzoek en implanteerde een chip bij dieren die hiervan nog niet voorzien waren. Daarnaast zijn de dieren gewogen. Direct na aankomst in de Mangrove zijn de dieren in hun nieuwe verblijf uitgezet, waar ze inmiddels nieuwsgierig alles aan het verkennen zijn.