Arnhemse basisschool verdient gratis dag apenkooien in Burgers’ Zoo

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) ontwikkelt met Gemeente Arnhem en Burgers’ Zoo creatieve campagne om kinderen gezond te laten eten en bewegen

 

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen in Nederland kampen met overgewicht. Ook Arnhem ontsnapt niet aan deze negatieve ontwikkeling. In wijken met een lage sociaal-economische status (SES) ligt het percentage kinderen met overgewicht en zelfs ziekelijk overgewicht (obesitas) significant hoger dan in vergelijkbare wijken met een hogere SES-score. Gemeente Arnhem besteedt dan ook extra aandacht aan kinderen in de leeftijd tot en met 14 jaar die wonen in vijf van deze wijken: Malburgen, Klarendal, Geitenkamp, Presikhaaf-West en Het Broek. Projectleider Menno Schermer stuurt het project Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) aan in achttien Gelderse gemeenten, waaronder Arnhem. Door op creatieve wijze diverse Arnhemse organisaties intensief samen te laten werken, is een veelbelovend, succesvol verlopen proefproject ontwikkeld. Tientallen basisschoolleerlingen van de Dr. Willem Dreesschool in Presikhaaf verdeeld over groep zes, zeven en acht komen maandag 19 juni genieten van een gratis schoolreis naar Koninklijke Burgers’ Zoo die ze met hun actieve deelname hebben verdiend. De leerlingen mogen zich komen uitleven in de grootste apenkooi van Nederland, die het Arnhemse dierenpark tot en met 27 augustus als evenement voor de bezoekers aanbiedt.

 

Schokkende onderzoeksresultaten

Recente onderzoeksresultaten van Jeugd Gezondheid Zorg (JGZ) onthullen een schokkende ontwikkeling met betrekking tot het gewicht van jonge kinderen in Nederland. In de leeftijdscategorie van 5-6 jaar heeft 10% overgewicht, waarvan 2,5% ziekelijk overgewicht, oftewel obesitas. In de categorie 9-10 jaar heeft bijna 20% overgewicht, waarvan 5% obesitas. In de categorie 13-14 jaar scoort 30% overgewicht en maar liefst 7,5% obesitas.

Het gros van de Arnhemse kinderen met obesitas woont in de vijf aandachtswijken.

 

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)

Jongeren Op Gezond Gewicht is een landelijk initiatief, waaraan circa 120-125 Nederlandse gemeentes deelnemen. In de provincie Gelderland coördineert Menno Schermer namens Gemeente Arnhem dit project voor achttien Gelderse gemeenten. Gemeente Arnhem maakt qua beleid al jarenlang een speerpunt van een goede gezondheid voor haar burgers. Om die reden is Arnhem al sinds 2015 een JOGG-gemeente. JOGG is de paraplu waar bestaande initiatieven en interventies in Arnhem onder vallen en nadrukkelijk de samenwerking met elkaar aangaan, zoals bijvoorbeeld Stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem, Ziekenhuis Rijnstate, Vitesse en Koninklijke Burgers’ Zoo. De directie van de Dr. Willem Dreesschool heeft op krachtdadige wijze uitgesproken dat zij structureel de gezondheid van haar leerlingen wil verbeteren en heeft zich daarom actief verbonden aan het succesvol verlopen proefproject. Bewegingswetenschapper Kars Deutekom en gezondheidswetenschaper Sulaine Striebeek van JOGG Arnhem hebben in samenwerking met Burgers’ Zoo het spel BuitenGewoon ontwikkeld. Het doel van het spel is om kinderen, maar ook ouders en leerkrachten, bewust te maken van een gezonde leefstijl. In de vorm van een werkboekje met inspirerende voorbeelden uit en vergelijkingen met het dierenrijk konden de kinderen drie weken lang hun eetgewoontes en beweegpatroon bijhouden en werden ze in praktische lessen gestimuleerd om gezonde keuzes te maken. Het project stoelt op drie belangrijke speerpunten die als rode draad door de hele aanpak verweven zijn: meer groente en fruit eten, meer water drinken en meer bewegen.

 

Populariteit van de Apenkooi

Vanaf eind april tot en met eind augustus 2017 kunnen bezoekers zich heerlijk uitleven in de grootste Apenkooi van Nederland. Uit onderzoek onder 93 deelnemende gasten bleek dat de Apenkooi met een gemiddeld rapportcijfer van 8,5 wordt gewaardeerd. Ouders van respondenten ervaren het feit dat met name ook de oudere kinderen echt even hun energie kwijt kunnen in de Apenkooi als een groot voordeel. De sfeervolle ligging, de overzichtelijkheid en het gevoel van veiligheid komen eveneens als pluspunten naar voren. De onderdelen slingertouwen en de diverse houten torens in het parcours worden veruit het meest gewaardeerd door de ondervraagde kinderen.