Volg Live de bouw van ’s werelds grootste mangrove!

Koninklijke Burgers’ Zoo installeert webcam op 16 meter hoogte in de nok van de koepel van Burgers’ Mangrove, ’s werelds grootste overdekte mangrove

 

De bouw van Burgers’ Mangrove, ’s werelds grootste overdekte mangrovegebied van Koninklijke Burgers’ Zoo, is sinds dinsdag 9 mei live online te volgen via een webcam die op 16 meter hoogte aan de binnenzijde van de koepelconstructie is bevestigd. Al enkele maanden was de bouw al via een andere webcam van buitenaf te bekijken: beide opties zijn nu 24-7 beschikbaar op www.burgerszoo.nl/mangrove. De officiële opening van Burgers’ Mangrove staat gepland voor de start van het hoogseizoen van 2017, maar nieuwsgierige ogen kunnen de inrichting van het nieuwe leefgebied voor dieren als zeekoeien, vlinders, krabben en vogels vanaf dit moment dus elk moment van de dag zelf live volgen. Het Arnhemse dierenpark werkt met man en macht aan het complexe ecosysteem en de kijkers zien het project letterlijk elke dag groeien.

 

Zeekoeien, vlinders en krabben als ‘eyecatchers’

De drie Caribische zeekoeien die in de Bush leven, verhuizen naar de nieuwe Mangrove, waar ze een bassin van één miljoen liter water tot hun beschikking krijgen. Voor de bezoekers kent dit nieuwe zeekoeienverblijf een extra interessant detail: dankzij een ruit van acryl van 12 meter lengte en 1,8 meter hoogte zijn de indrukwekkende zeezoogdieren ook onder water te bekijken. De circa duizend vlinders in tientallen verschillende soorten die met name het stuk tropisch droogbos bewonen, vormen een andere indrukwekkende ervaring in dit complexe ecosysteem. Door de bezoekers bovendien op ooghoogte vlak langs de wenkkrabben op de moddervlakte te laten wandelen, komen deze bijzondere dieren extra tot hun recht. Bezoekers maken vanaf het hoogseizoen van 2017 als ware ontdekkingsreizigers kennis met de nieuwste ecodisplay van het Arnhemse dierenpark. Burgers’ Mangrove is geïnspireerd op het natuurgebied van 235 vierkante kilometer dat Burgers’ Zoo al 28 jaar samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama succesvol beschermt in het Midden-Amerikaanse Belize: www.csfi.bz.

 

Beplanting krijgt de tijd om te groeien

Net als bijvoorbeeld bij de Bush en de Desert het geval was, krijgt ook de beplanting van de nieuwe Mangrove ruimschoots de tijd om op natuurlijke wijze uit te groeien tot een volwaardig mangrovebos. Waar in de Bush momenteel jaarlijks 25.000 kilo aan vegetatie wordt gesnoeid én weer terug groeit, mogen we een dergelijke spectaculaire plantengroei in de Mangrove niet verwachten. Elk jaar zal de Mangrove zich vanzelf verder ontwikkelen en steeds natuurgetrouwer gaan ogen. Dat is het fascinerende van de ecodisplays: het zijn levende ecosystemen die constant in ontwikkeling blijven en nooit ‘af’ zijn.