Vijf attracties in Blackpool Pleasure Beach geklasseerd als belangrijk monument

Vijf attracties in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach hebben een speciale onderscheiding gekregen. De attracties kregen de speciale onderscheiding omwille van hun monumentale waarde die door de jaren heen gegroeid is.

 

De Historic England organisatie heeft 5 attracties van het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach opgenomen in de “Statutory List of Buildings of Special Architectural or Historic Interest”. Op de lijst staan bruggen, monumenten, beelden, oorlogsgedenktekens en gebouwen die historische waarde hebben in de Engelse bouwkunde. Door de erkenning kunnen deze bijzondere gebouwen niet zomaar worden aangepast of verwijderd.

Het gaat om de achtbanen de Grand National, de Big Dipper en Blue Flyer. Ook twee andere attracties The Flying Machine en de tijdelijk gesloten Noah’s Ark kregen deze onderscheiding. De vijf attracties kregen een “Grade II” status wat wil zeggen dat ze aanzien worden als belangrijke gebouwen van speciaal belang.

De Big Dipper is een houten achtbaan die gebouwd werd door wereld beroemde John A. Miller in 1923. Het is de 8ste oudste nog werkende achtbaan ter wereld en de 3de oudste nog werkende achtbaan van Europa. De Big Dipper is 18,3 meter hoog en 1005,8 meter lang.

 

Blue Flyer werd gebouwd in 1934 en is de 8ste oudste nog werkende houten achtbaan van Europa. De achtbaan werd gebouwd door Charlie Paige en is 335 meter lang.

 

De Grand National is een moebius achtbaan die gebouwd werd in 1935 door Charlie Paige. De attractie is de 9de oudste nog werkende houten achtbaan van Europa. De Grand National is 18,9 meter hoog en behaald een snelheid van 64,4 km/u. De track is in totaal 1006,4 meter lang, een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Een moebius achtbaan is een achtbaan die heel hard lijkt op een duellerende of racende achtbaan. Alleen eindigt de linker track in het rechter station en eindigt de rechter track in het linker station. Het is dus eigenlijk 1 grote track in plaats van twee verschillende naast elkaar.

 

De speciale houten wilde muis achtbaan “Wild Mouse” die gebouwd werd in 1958 door Frank Wright, werd helaas niet opgenomen in de lijst. De attractie zou teveel aanpassingen hebben ondergaan tijdens zijn bestaan. Wild Mouse is de enige nog werkende houten wilde muis achtbaan van Europa.

 

Bronnen: riderater, wikipedia, rcdb

 Foto: Wikipedia