Top 10 langste achtbanen van België

Met de opening van Heidi The Ride in Plopsaland De Panne komt er een nieuwe lange achtbaan bij in België. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2017 er nu uitziet. Vorige week bespraken we de top 10 van hoogste achtbanen van België.

 

#10: Huracan – Bellewaerde (500 m)

Huracan werd gebouwd in 2013 door de Duitse achtbaanbouwer Zierer in Bellewaerde. De achtbaan heeft een lengte van 500 meter en is bijna volledig indoor gebouwd. Een ritje duurt 2 minuten. Huracan is 15 meter hoog en behaalt een snelheid van 50 km/u. De achtbaanrit start met een darkride gedeelte waarin wind, vuur en storm worden voorgesteld.

 

#9 Halvar – Plopsa Coo (570 m)

Halvar werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Plopsa Coo. Het is de enige achtbaan in België die gebruik maakt van het terrein. Er zijn weinig gegevens over deze achtbaan beschikbaar maar wat we wel weten is dat deze 570 meter lang is.

 

#8-7: Dream Catcher – Bobbejaanland & Anubis – Plopsaland De Panne (600 m)

Dream Catcher in Bobbejaanland en Anubis The Ride in Plopsaland De Panne zijn even lang en delen daarom een 7de plaats.

 

Dream Catcher – Bobbejaanland:

Dream Catcher werd gebouwd in 1987 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Bobbejaanland. Het is de eerste Suspended Coaster gebouwd door Vekoma (een Suspended Coaster is een achtbaan waarbij de trein onderaan de track hangt en vrij kan bewegen in de bochten). Tevens is het de oudste nog werkende en de 2de hoogste Suspended Coaster wereldwijd. Dream Catcher is 600 meter lang en heeft een hoogte van 25 meter. Een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 44 seconden. Tot en met 2005 had de achtbaan treintjes in de vorm van vliegtuigjes. Vanaf 2006 werden de vliegtuigjes vervangen door treinen waarbij de bezoekers met hun voeten los hangen.

 

Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De achtbaan heeft een lengte van 600 meter en een ritje duurt ruim 1 minuut. Anubis is 34 meter hoog en heeft 3 inversies. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België.

 

#6: Heidi: The Ride – Plopsaland De Panne (618 m)

Heidi The Ride werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het West-Vlaamse pretpark Plopsaland De Panne. Door problemen met de milieuvergunning van het pretpark werd de opening van Heidi The Ride uitgesteld naar 2017. De houten achtbaan is 618 meter lang en 22 meter hoog. Tijdens de rit zal er een snelheid worden behaald van 71 km/u.

 

#5: Typhoon – Bobbejaanland (670 m)

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. De achtbaan is 670 meter lang en heeft 4 inversies. Typhoon behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 25,7 meter hoog. Het achtbaanritje dat anderhalve minuut duurt start met een verticale lifthill en heeft een first drop van 97 graden.

 

#4: Vampire – Walibi Belgium (689 m)

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 689 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 36 seconden. Vampire behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 33,3 meter hoog. De achtbaan heeft 5 inversies, dit zijn momenten wanneer je overkop gaat. Vampire is de achtbaan met de meeste inversies in België.

 

#3: Mount Mara – Bobbejaanland (720 m)

Mount Mara werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Bobbejaanland. De achtbaan ging jarenlang door het leven als de alom gekende Revolution, maar vanaf 2016 werd er Virtual Reality toegevoegd aan de achtbaan en veranderde de naam naar Mount Mara. De indoor achtbaan is 720 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Mount Mara is 26,3 meter hoog en behaalt een snelheid van 50 km/u. Mount Mara heeft de langste achtbaantreinen ter wereld. Er kunnen maar liefst 60 mensen tegelijk in plaats nemen (indien er geen gebruik gemaakt wordt van de VR brillen).

 

#2: Calamity Mine – Walibi Belgium (785 m)

Calamity Mine werd gebouwd in 1992 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De achtbaan is 785 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Calamity Mine is de enige achtbaan van België die 3 treinen heeft en ook de enige niet shuttle coaster met 2 lifthills in België. De achtbaan is 14 meter hoog en behaalt een snelheid van 48,4 km/u. Calamity Mine heeft een capaciteit van 1600 personen per uur.

 

#1: Weerwolf – Walibi Belgium (1035 m)

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan is 1035 meter lang en een ritje duurt ruim 2 minuten. Weerwolf behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog.

 

 

 

Het verleden:

In het verleden bestonden er nog 5 lange achtbanen die deze lijst gehaald zouden hebben, mochten ze nog gewerkt hebben.

 

Tornado – Walibi Belgium (731,5 m):

Tornado draaide tussen 1979 en 2002 zijn rondjes in Walibi Belgium en was de eerste achtbaan in België die 2 keer over kop ging. De achtbaan had een snelheid van 64,4 km/u en was 22,9 meter hoog. Tijdens de rit van 731,5 meter gingen de bezoekers 2 maal over kop. Tornado werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma.

 

Vertigo – Walibi Belgium (722 m):

Vertigo is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium. De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een snelheid van 60 km/u en een hoogte van 55 meter. Dit is de allerhoogste achtbaan ooit gebouwd in België (en de Benelux). Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot de 14de juni van 2007. Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op de 8ste mei van 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme. Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste project.

 

Big Dipper – Expo ’58 (600 m):

Big Dipper was een houten achtbaan gebouwd door John Collins. Deze werd gebouwd voor de wereld expo van 1958 in de Belgische hoofdstad Brussel. De achtbaan was 600 meter lang en stond niet ver van het Atomium dat er vandaag de dag nog steeds staat.

 

Looping Star – Bobbejaanland (592 m):

Looping Star draaide tussen 1979 en 2003 zijn rondjes in Bobbejaanland. De achtbaanklassieker werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en had een snelheid van 77 km/u en ging 1 maal over kop. Looping Star was 24,5 meter hoog en 592 meter lang.

 

Jumbo 5 – Plopsaland De Panne (529,7 m):

Jumbo 5 werd geopend in 1983 in Plospaland De Panne en werd niet veel later verkocht aan Funland Park in Engeland. De achtbaan werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Schwartzkopf en was 529,7 meter lang. Jumbo 5 was 16 meter hoog en had een snelheid van 54,7 km/u.

 

 

De toekomst:

Zowel Bobbejaanland en Walibi Belgium komen 3 keer voor in de lijst. Plopsaland De Panne telt 2 noteringen terwijl Plopsa Coo en Bellewaerde elk 1 keer voorkomen. De nieuwkomer dit jaar is Heidi The Ride in Plopsaland De Panne, deze komt de lijst binnen op een 6de plaats. Voorlopig zijn er nog geen ander projecten bekend die deze lijst kunnen beïnvloeden.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8.000 achtbanen wereldwijd.