Top 10 hoogste achtbanen van Europa

Met de opening van de gelanceerde achtbaan in Ferrari Land wordt het Europese hoogterecord na 5 jaar opnieuw verbroken. Maar er is ook nog een tweede nieuwe achtbaan die deze lijst binnenkomt in 2017. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2017 er nu uitziet. Vorige week bespraken we de top 10 van snelste achtbanen van Europa.

 

 

#10: Stunt Fall – Parque Warner Madrid (58,4m)

Stunt Fall is gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan is 58,4 meter hoog en heeft een drop van 53,9 meter. Stunt Fall behaald een snelheid van 105,6 km/u en heeft 3 inversies. De achtbaan is 367 meter lang en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd. Het is zowel de hoogste als de snelste Inverted Coaster van Europa. (Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de karretjes onderaan de track hangen). Stunt Fall heef twee drops van 90 graden en bereikt een maximale G kracht van 4,5. De achtbaan heeft 20 miljoen euro gekost.

 

#9-7: Divertical – Mirabilandia, Speed – Energylandia & Colossos – Heide Park (60 m)

Colossos in Heide Park Resort, Divertical in Mirabilandia en Speed in Energylandia hebben de zelfde hoogte en delen daarom de 7de plaats op de lijst.

 

Colossos – Heide Park Resort:

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. Colossos heeft een hoogte van 60 meter en een drop van 48,5 meter wat het de hoogste houten achtbaan van de wereld maakt. De achtbaan behaald een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. De achtbaan is sinds de zomer van 2016 buitenwerking, het is niet duidelijk wanneer deze terug zal opengaan.

 

Divertical – Mirabilandia:

Divertical is samen met Speed de hoogste en snelste watercoaster ter wereld en werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. Divertical heeft een hoogte van 60 meter en een snelheid van 110 km/u. De rit begint met een boottochtje door het water gevolgd door een optakeling van de lift tot 60 meter hoogte. Hierna volgt een grote drop met een splash in het water gevolgd door een achtbaangedeelte die uitmondt met een drop in het water.

 

Speed – Energylandia:

Speed is samen met Divertical de hoogste en snelste watercoaster ter wereld en wordt gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Poolse pretpark Energylandia. Speed heeft een hoogte van 60 meter en een snelheid van 110 km/u. De rit begint met een boottochtje door het water gevolgd door een optakeling van de lift tot 60 meter hoogte. Hierna volgt een grote drop met een splash in het water gevolgd door een achtbaangedeelte die uitmondt met een drop in het water. De waterachtbaan moet dit jaar in 2017 openen.

 

#6: Stealth – Thorpe Park (62,5m)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thrope Park. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4.5G verwerkt.

 

#5: Big One – Blackpool Pleasure Beach (64,9m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en een drop van 62,9 meter wat het bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa maakte. Bij opening pakte de achtbaan het record voor snelste achtbaan van Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaald een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat het de 2de langste achtbaan van Europa maakt.

 

#4-3: Schwur des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa-Park (73m)

Silver Star in Europa-Park en Schwur des Kärnan in Hansa Park zijn beide even hoog en delen daarom de 3de plaats.

 

Silver Star – Europa-Park:

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan verbrak bij opening het record van hoogste achtbaan van Europa met een hoogte van 73 meter en een drop van 67 meter. Dit record stond al 8 jaar lang op de naam van de Big One in Blackpool Pleasure Beach, Silver Star kon dit record 10 jaar lang vasthouden. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en is 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 5de snelste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hansa Park:

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa-Park. De achtbaan heeft een verticale lifthill die 73 meter hoog is en die is gebouwd in een 79 meter hoge toren. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan behaald een snelheid van 127 km/u, is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 5de snelste achtbaan van Europa.

 

 

#2: Shambhala – PortAventura Park (76m)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een hoogte van 76 meter en verbrak bij opening met 3 meter het 10 jaar oude hoogte record van Silver Star. Ondanks het hoogte verschil van maar 3 meter is de first drop van Shambhala (78 meter) wel 11 meter dieper dan die van Silver Star. Shambhala heeft een snelheid van 134 km/u wat het de 3de snelste achtbaan van Europa maakt. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost.

 

#1: Red Force – Ferrari Land (112 m)

In 2017 zal het Spaanse resort PortAventura World een tweede pretpark openen genaamd Ferrari Land. In dit nieuw pretpark zal een achtbaan openen met een hoogte van 112 meter en een snelheid van 180 km/u. Hiermee wordt het zowel de hoogste en snelste achtbaan van Europa. De achtbaan wordt de 5de hoogste van de wereld en de 4de snelste achtbaan van de wereld.

 

 

Evolutie:

In 2015 werd Schwur des Kärnan geopend, een jaar later in 2016 werd Wildfire geopend en dit jaar in 2017 werden zowel de gelanceerde achtbaan in Ferrari Land geopend als Speed in Energylandia. Zo kwamen de laatste 3 jaar maar liefst 4 nieuwe achtbanen in deze top 10. Eén van deze nieuwkomers heeft de lijst na 1 jaar ook al meteen verlaten, want Wildfire is door de komst van de gelanceerde achtbaan in Ferrari Land van de 9de plaats naar de 11de plaats geschoven en valt zo uit de top 10. Ook iSpeed in Mirabilandia verdwijnt na 8 jaar uit de top 10 en vliegt van de 10de naar de 12de plaats in de ranking. Ook in de toekomst is er een belangrijke wijziging op komst.

 

De toekomst:

Naast de nieuwkomers van 2015 en 2016 en de 2 nieuwkomers van dit jaar zal er ook in 2018 opnieuw een spectaculaire achtbaan bijkomen. Het Poolse pretpark Energylandia zal in 2018 een grote achtbaan openen die gebouwd zal worden door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan wordt 77 meter hoog en zal een drop krijgen van 81 meter. Daarnaast krijgt de achtbaan een snelheid van maar liefst 140 km/u. Hiermee wordt het zowel de hoogste als snelste niet gelanceerde achtbaan van Europa. De hoogste hyper coaster van Europa zal zo op een tweede plaats in deze lijst komen te staan. Dit is een piepjonge top 10 want maar liefst de helft van de achtbanen zijn gebouwd in de laatste 5 jaar.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.