Bobbejaanland deels in Belgische handen

De Belgische investeringsmaatschappij Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft 15% van de aandelen van de Spaanse investeringsgroep Parques Reunidos overgekocht. Parques Reunidos is eigenaar van onder andere Bobbejaanland, Slagharen en Moviepark Germany.

 

Het Belgische pretpark Bobbejaanland werd eind 2004 overgekocht door de Spaanse investeringsgroep Parques Reunidos die onder andere ook eigenaar is van het Nederlandse Attractiepark Slagharen, het Duitse Moviepark Germany, het Deense BonBon-Land, het Noorse Tusenfryd, het Italiaanse Mirabilandia en de Spaanse pretparken Parque de Atracciones de Madrid en Parque Warner Madrid.

De laatste tijd ging het niet goed met Parques Reunidos. Eind december 2015 dreigde het Britse Arle Capital, waar Parques Reunidos onderdeel van is, om de Spaanse investeringsgroep op de beurs te gooien als er niet snel een overnemer gevonden werd. Die overnemer werd niet gevonden en een aantal maanden later werd Parques Reunidos op de beurs gegooid. Dit was een gemakkelijke manier voor Arle Capital om de slechte resultaten van Parques Reunidos snel terug te verdienen.

Nu heeft de Belgische investeringsmaatschappij Groupe Bruxelles Lambert 15% van de aandelen van Parques Reunidos gekocht. Hiervoor betaalde het Belgische bedrijf 208 miljoen euro. “We zijn blij om een belangrijke partner van Parques Reunidos te worden”, zegt Groupe Bruxelles Lambert in een verklaring over de overname. “Het groeipotentieel en de geografische spreiding passen perfect in onze incubator strategie”.

Naast de Europese pretparken bezit Parques Reunidos ook verschillende pretparken in Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. In totaal heeft de Spaanse groep 61 parken in haar bezit verspreid over 14 verschillende landen. In 10 jaar tijd steeg de groep van 22 parken in 5 landen, naar 61 parken in 14 landen. 

 

 

Bron: Park Erlebnis, Parques Reunidos