Uitgetest: Heidi: The Ride – Plopsaland De Panne

Na lang wachten konden we in het openingsweekend van het nieuwe seizoen Heidi The Ride gaan testen in Plopsaland De Panne. De houten achtbaan vormde al een jaar lang de nieuwe skyline die je vanaf de parking, maar ook vanuit bijna het hele park kon zien staan.

 

Toen we vernamen dat Heidi The Ride zou openen op 2 april 20127 konden we niet anders dan meteen een tripje te plannen richting De Panne.  De nieuwe houten achtbaan werd gebouwd door Great Coasters International, een Amerikaanse bouwer die ook instond voor de bouw van Troy in Toverland en Joris en de Draak in de Efteling. We hadden dus hoge verwachtingen en hoopten dat ze ingelost zouden worden.

 

Heidiland

De nieuwe achtbaan is gelegen in het themagebied Heidiland. Normaal gezien zou de achtbaan een jaar eerder openen en het gebied verder afgewerkt worden tegen dit jaar, maar door omstandigheden werd dat onmogelijk. Maar misschien is dat net veel leuker, nu konden we een compleet plaatje ontdekken.

Wanneer we voor het eerst het gebied wandelen, merken we meteen op hoe sfeervol het geworden is, je waant je echt in een Zwitsers bergdorpje. De gebouwen, de steegjes, ze zien er authentiek uit en niet kitscherig. Ook de kasseien maken het plaatje compleet.

Uiteraard trekt Heidi The Ride meteen de aandacht. Deze achtbaan is zijn minst groots te noemen in het park waarin ze gebouwd werd. Je kan ze namelijk al zien staan vanop de parking en vanuit bijna het hele park.

Maar Heidiland is meer dan de achtbaan, waarover we later in het artikel terug komen. Heidiland kreeg ook de nodige horeca, die zeer mooi verwerkt werd in het geheel. Zelfs het toiletblok kreeg de nodige aankleding.

Er staat ook een twee attractie in Heidi Land: De Dierenmolen. Deze molen werd gebouwd door Wooddesign, een Nederlands bedrijf dat ook instond voor de nieuwe zweefmolen. Deze molen trok ook meteen onze aandacht. De molen zelf bevat een meiboom in het midden en houten dieren, alles ziet er echt authentiek uit.

Centraal in het dorpje vinden we een grote koekoeksklok terug. Die er alvast prachtig uit ziet, maar wat haar nog completer maakt is het feit dat deze ook echt werkt. Elk kwartier kan je genieten van muziek en gaan de poppetjes bewegen.

Plopsa heeft zichzelf opnieuw overtroffen met deze zone. Zoveel oog voor detail en sfeer. Het hoge niveau aan aankleding en sfeerschepping doet ons hopen op meer van dit in de toekomst.

 

Heidi The Ride

Uiteraard is de eyecatcher in deze zone Heidi The Ride. Deze houten achtbaan werd gebouwd door GCI, een gerenommeerde Amerikaanse bouwer. Heidi The Ride kreeg een hoogte van 22 meter en een lengte van 620 meter, de rit verloopt aan een topsnelheid van 71 km/u.

De twee treintjes bieden plaats aan telkens 12 berijders. Toen we deze statistieken hoorden vreesden we een beetje voor de capaciteit, maar later deze dag zouden we anders moeten oordelen. De treintjes kregen een slee look.

Wanneer we de wachtrij inlopen merken we hoe alles authentiek afgewerkt werd met echt hout en geen namaak wanden. Dat op zich deed ons al veel plezier. De wachtrij werd opgedeeld in twee niveaus, beneden schuif je aan in een zigzag, tot je een trap opgaat, om op een soort hooizolder opnieuw een zigzag te volgen.  In deze wachtrij hangen meerdere beeldschermen waarop je een film van Heidi te zien krijgt.

Het stationsgebouw is zeer ruim, vooral het uitstapgedeelte. In het station heb je ook twee delen. Het instapgedeelte, waar men het treintje betreedt en het wachtstation. Dit is gelegen achter een houten wand, maar door de grote vensters kan je zien hoe het tweede treintje met berijders in de remmen wacht tot het eerste treintje de lifthill op gaat. Beide zijn verbonden door een grote bocht, waarin enkele thema-objecten staan en een groot beeldscherm hangt. Jammer genoeg waren er bij ons bezoek nog geen projecties te zien.

De rit:

Van de rit verwachtten we op voorhand heel wat. We kenden namelijk enkele andere GCI baantjes die we telkens met veel plezier doen. Denk maar aan Troy in Toverland, Joris en de Draak in de Efteling of Wodan in Europa-Park. De statistieken van Heidi zijn wel bescheidener dan de andere voorbeelden.

Maar dat grote niet telt zouden we snel merken wanneer we aan ons eerste ritje begonnen. Na het verlaten van de lifthill maakt het treintje meteen een leuke vaart, het bochtige parcours zorgt voor een zeer goed snelheidsgevoel, dat ook constant blijft. Onderweg zorgen de airtimeheuvels voor de nodige portie airtime

 

Conclusie

Met Heidi The Ride voegt Plopsa een topper toe aan het aanbod, die perfect is voor het doelpubliek van het park. De woodie is niet de snelste of wildste die we ooit deden, maar de herhalingswaarde ligt hoog. De baan is zeer toegankelijk voor het hele gezin, waar bij sommige grotere banen in andere parken misschien net wat meer durf nodig is voor een eerste ritje.

Het algemene thema is zeer authentiek en zorgt voor een sfeer die uniek is voor een park in België. Plopsa legt de lat voor zichzelf telkens weer dat beetje hoger.