Europa-Park: een attractiepark waar je stiekem nog wat leert

In een attractiepark staat plezier voorop. Veel mensen noemen het daarom ook wel ‘pretpark’. Bij Europa-Park draait alles vanzelfsprekend eveneens om ‘Spass”, maar het park is daarnaast ook nog leerzaam. Door het thema van het park, de attracties en de evenementen maken kinderen én ouders spelenderwijs kennis met leuke weetjes over Europa, techniek en het milieu.

 

De naam verklapt het al, in Europa-Park staan de Europese landen centraal. Er zijn gebouwen, gevels en kunstwerken uit 15 landen levensgroot en in detail nagebouwd. Bezoekers maken kennis met de veelzijdige architectuur van ons continent; van het nagebouwde Globe Theater van Shakespeare uit het Victoriaanse Engeland tot de bouwstijlen van de Duitse deelstaten. In elk land wordt ook nog eens het typische eten en drinken geserveerd. Zo kun je proeven van raclette uit Zwitserland, tapas en paella uit Spanje en shepherd’s pie uit Ierland. De cultuur van elk land komt tot leven tijdens de vele themafeesten. Je maakt dan bijvoorbeeld kennis met het alpenhoornblazen, het plaatsen van de meiboom, de flamenco uit Spanje en het Zwitserse ‘schwingen’.

 

Zelfs in de wachtrijen van Europa-Park word je een beetje slimmer. Ga je in de houten achtbaan Wodan dan leer je onderweg alles over de Noordse mythologie en voordat je in Oostenrijk afdaalt in boomstammetjes krijg je de beginselen van het jodelen bijgebracht. Op weg naar de instaphal van Volo da Vinci zie je schaalmodellen van de uitvindingen van Leonardo da Vinci. In het in juni te openen flying theater ‘Voletarium’ kom je alles te weten over de eerste pogingen van de mensheid om te kunnen vliegen. In de wachtrij van katapultachtbaan ‘blue fire’ leer je hoe aardgas gevonden, gewonnen en getransporteerd wordt.

 

Ook de attracties zelf bezitten een hoog educatief karakter. De sprookjes in Grimm’s Sprookjesbos leren ons wat goed en fout is en in de gigantische 360 graden bioscoop ontdek je de geheimen van de zwaartekracht. In het Russische themagebied kun je vaklui aan het werk zien als ze bezig zijn met houtsnijwerk, glasblazen, het schilderen van iconen en het vervaardigen van matroesjkas. Iets verderop kun je een heus ruimtestation bezichtigen. De tentoongestelde Euro-Mir diende eerder als  trainingscapsule voor Russische astronauten. Wil je meer weten over Carnaval in het Zwarte Woud? Naast het originele Vogtshaus is een ruimte ingericht met typische maskers van het alemannische Fastnacht-feest.

Europa-Park hecht ook waarde aan milieu-educatie. Bij de onlangs aangelegde vistrappen in de Elz, het riviertje dat door het park loopt, staan grote informatieborden over de trek van de vissen stroomopwaarts. Eveneens wordt er uitleg gegeven over de gigantische installatie met zonnepanelen op de parkeerplaats. In de Hans Grohe-waterspeeltuin kunnen kinderen lekker afkoelen en al spelend krijgen ze informatie over het zuiniger omgaan met water.

 

Voor scholen en families zijn er ter plaatse speurtochten beschikbaar. Jaarlijks kunnen scholen deelnemen aan de Science Days waar techniek centraal staat. Basisschoolleerlingen kunnen een gratis Nederlandstalig spreekbeurtpakket aanvragen via benelux@europapark.de.