Bouwer in de Kijker: Reverchon

Reverchon is een Franse attractiebouwer die we voornamelijk kennen van de Spinning Coasters die we op kermissen en in attractieparken terugvinden. Reverchon is tevens een van de grootste bouwers op het gebied van boomstamattracties. Een voorbeeld vinden we terug in Bellewaerde met River Splash. Maar het begon allemaal met het bouwen van botsauto’s.

 

Het Franse bedrijf Reverchon werd opgericht in 1929 door Gaston Reverchon die een werkplaats had in een buitenwijk van Parijs. Zijn bedrijfje maakte onderdelen voor botsauto’s maar ging later ook zelf wagentjes produceren.

De Wereldoorlog zorgde er voor dat het bedrijf tijdelijk stil lag, maar in 1956 begon het attracties te bouwen voor attractieparken. Het bedrijf liet de productie gebeuren in een fabriek in Samois-sur-Seine. Nadat zijn zonen Michel en Christian als ontwerper en technicus toetraden tot het bedrijf, werd de naam gewijzigd naar Gaston Reverchon and Sons.

Het bedrijf produceerde 20000 botauto’s per jaar. In 1973 stelde de zoon Christian Reverchon enkele nieuwe attracties voor op een beurs in Chicago. Er was meteen een groot enthousiasme, hoewel het drie dagen duurde om de attracties op te bouwen met drie personen. Het ging om de Himalaya, een snelle rups en de Paratrooper.

 

 

 

in 1990 begon het bedrijf met het bouwen van achtbanen. Een eerste exemplaar werd gebouwd in Le Pal te Frankrijk. Het gaat om een familieachtbaan.

 

In 1997 opende de eerste Crazy Mouse-achtbaan van Reverchon, een type dat heel succesvol zou blijken. De primeur was voor Dinosaur Beach in Wildwood. Deze achtbaan werd na het sluiten van dit park verhuisd naar Steel Pier, waar ze momenteel nog steeds in werking is.

 

 

In 2003 kwam er een samenwerking met Zamperla dat ook spinning Coasters bouwde, die heel vergelijkbaar waren met het Crazy Mouse-type van Reverchon. Het grootste verschil zit in de beugels. Reverchon maakt gebruik van beugels die bovenaan de karretjes gemonteerd zitten, Zamperla heupbeugels die op de vloer gemonteerd zijn.

In 2005 werd de overeenkomst al ontbonden. Reverchon ging in 2008 failliet, maar zou later heropgestart worden door een onderaannemer van het bedrijf.

Reverchon ontwikkelde in 2016 een nieuw type achtbaan met de Swinning Coaster. Het gaat een om soort Wilde Muis-achtbaan, maar met karretjes waarvan de stoeltjes heen en weer schommelen in de bochten.

 

Verder openden er in 2016 twee andere nieuwe achtbanen van deze bouwer, na een lange afwezigheid. De eerste opende in het Mexicaanse park Bosque Mágico met Policías y Ratones. Dit werd een Spinning Wilde Muis, waarvoor het bedrijf bekend is.

 

De tweede achtbaan werd gebouwd in het Franse Kid Parc met Boulets de Canon. Dit werd een Junior Spinning Coaster.

 

 

Bronnen: Wikipedie FR, Wikipedia NL, Reverchon, Parkworld, Ewrdb