Walibi en Natagora vinden een duurzame oplossing voor de bevers

De familie bevers die aan de rand van het park Walibi leeft zal in haar natuurlijke omgeving mogen blijven. Het park komt met Natagora overeen om de plek te beveiligen eerder dan de dieren te verplaatsen. 

Sinds enkele maanden woont er een familie bevers in de Dijle, bij de Weerwolf, een van de topattracties van het park, en bij de expressweg. Omdat voor Walibi de veiligheid van zijn bezoekers een absolute prioriteit is, vroeg het park advies aan het Département de la Nature et des Forêts (DNF, de Waalse tegenhanger van het Agentschap Natuur en Bos). Het DNF stelde toen voor om de bevers te verwijderen zodat ze de bomen in de buurt niet meer zouden afknabbelen.

 

Natagora (de Waalse tegenhanger van Natuurpunt die instaat voor de bescherming van de natuur) adviseerde, in overleg met Walibi, om de site te beveiligen. De dieren uit de site verwijderen zou geen zin hebben, want een andere beverfamilie zou zich onmiddellijk in het leeggekomen territorium kunnen vestigen. Walibi is blij met dit gemeenschappelijk akkoord dat de wilde dieren in hun natuurlijke habitat laat leven en ze niet opsluit in een afgesloten omgeving.

 

Jean-Christophe Parent (Algemeen Directeur Walibi): “Wij zijn uitermate verheugd dat er met Natagora een duurzame oplossing is gevonden om de beverfamilie in hun natuurlijke habitat te laten leven. De veiligheid van onze bezoekers is voor ons een absolute prioriteit, maar we kunnen het enkel toejuichen dat dit ook gepaard kan gaan met het welzijn van deze dieren.”

 

Philippe Funcken (Algemeen Directeur Natagora) : 

De oplossing gekozen door Walibi gaat in de richting van een samenleving met het wilde leven in plaats van een confrontatie. We feliciteren het park voor deze goed doordachte keuze. De verplaatsing of verwijdering van dieren is vaak de eerste optie. Het standpunt van Walibi geeft een voorbeeldfunctie voor alle volgende casussen die zich zouden kunnen voordoen.”

 

Een verdere analyse van de plek zal binnenkort gebeuren zodat kan worden gezien hoe de bomen rond de Weerwolf en op de openbare weg het best kunnen worden beveiligd. Natagora zal haar technische kennis aanbrengen, kennis die daarna aan de medewerkers van Walibi doorgegeven zal worden door vrijwilligers van Natagora.