Top 10 oudste pretparken ter wereld

Sommige pretparken bestaan al zeer lang en werden generatie op generatie overgedragen in de tijd. Deze parken vormden de basis en het succes van de gehele vrijetijdsindustrie en zorgden voor miljoenen blije gezichten. Door de jaren heen veranderde er enorm veel binnen de pretparkwereld, attracties werden steeds groter en sensationeler maar er waren ook tijden van oorlog en financiële crisis. Toch wisten een aantal van deze pioniers te overleven, maar welke parken zijn dit? Wij zochten uit wat de 10 oudste pretparken in de wereld zijn die nog steeds bestaan en brachten ze samen in deze top 10. Vorige week bespraken we de top 10 van meeste inversies op indoor achtbanen in de wereld.

 

#10: Cedar Point – Verenigde Staten van Amerika (1870)

Cedar Point werd opgericht in 1870 in Sandusky in de Amerikaanse staat Ohio en is een van de bekendste pretparken ter wereld. Elke achtbaanfanaat hoopt hier ooit in zijn leven minstens 1 keer te kunnen komen. Cedar Point is het Mekka voor pretparkliefhebbers die houden van snelle en hoge achtbanen. Een aantal van de meest sensationele achtbanen ter wereld kan je in het park terugvinden. Top Thrill Dragster was bij opening in 2003 de hoogste en snelste achtbaan ter wereld en is vandaag de dag de 2de hoogste en 3de snelste achtbaan in de wereld. Millennium Force is dan weer een andere recordhouder uit het jaar 2000. Bij de opening was het de snelste en hoogste achtbaan met een klassieke lifthill in de wereld en was eveneens de langste stalen achtbaan van Amerika. Nu nog steeds staat de achtbaan met zijn hoogte van 94,5 meter, zijn snelheid van 149,7 km/u en zijn lengte van 2010,2 meter in de top 10 van snelste, hoogste en langste achtbanen in de wereld. Valravn is gebouwd in 2016 en is dan weer de hoogste, snelste en langste Dive Coaster ter wereld en heeft ook de meeste inversies voor een Dive Coaster. Naast deze achtbanen heeft het park nog verschillende andere achtbanen van wereldformaat en in totaal bevat het park 17 achtbanen. De allereerste achtbaan in het park was Switchback Railway die geopend werd in 1892. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Blue Streak die geopend werd in 1964.

 

#9: Dreamland – Engeland (1863)

Dreamland werd geopend in 1863 in de Engelse kuststad Margate. De allereerste achtbaan werd er geopend in 1920, dit was de Scenic Railway die vandaag de dag nog steeds bestaat en is hiermee de 6de oudste nog werkende achtbaan ter wereld. In 1919 kocht John Henry Ilse het park over dat toen nog The Hall By The Sea noemde voor £40.000. Hij investeerde £500.000, wat nu een equivalent zou zijn van £15.000.000. Met dat geld bouwde hij zijn Amerikaanse droom na en zo ook de legendarische Scenic Railway, de allereerste achtbaan van het park en nu de oudste nog werkende achtbaan van Engeland. Tijdens de tweede wereldoorlog moest de balzaal van het park dienstdoen als slaapzaal voor de soldaten en fungeerde het restaurant als hospitaal voor de gewonde strijders. In de jaren 60 beleefde het pretpark haar grootste jaren, bekende rockgroepen traden op in het park en Londenaars trokken naar Margate op vakantie. In de jaren 90 ging het fel achteruit met het pretpark en het ene gerucht na het andere over een mogelijke sluiting volgde. Zelf toen de Scenic Railway geklasseerd werd als erfgoed was dit geen garantie voor het voortbestaan van het pretpark, fans besloten de “Save Dreamland” campagne op te richten om zo alsnog het park te redden. Na jarenlang van een onzekere toekomst werd het park gesloten en het zou nooit meer openen voor het nieuwe seizoen in 2006. Toen er in 2008 een grote brand uitbrak en ook nog eens de iconische achtbaan bijna volledig vernielde, waren de meeste fans de hoop op een heropening verloren. Het park bleef ook 10 jaar gesloten, maar in de zomer van 2015 veranderde alles toen het park na jarenlange stilstand heropende. Ook Scenic Railway werd volledig gerenoveerd en heropend. Helaas is er nog veel werk nodig om het park te herstellen zoals het was in haar gloriejaren, maar ondertussen is de toekomst van de Scenic Railway wel terug opnieuw verzekerd.

 

#8: Jardin d’Acclimatation – Frankrijk (1860)

Jardin d’Acclimatation is een Frans pretpark gelegen in een groot park van de hoofdstad Parijs. Het pretpark werd al in 1860 opgericht maar de eerste achtbaan kwam pas in 1987 naar het park. De achtbaan heeft de naam Dragon gekregen en is gebouwd door de Franse achtbaanbouwer Soquet. Jardin d’Acclimatation is niet zo groot en richt zich vooral op families en kinderen. Het is een mooie plek om tot rust te komen in deze drukke stad.

 

#7: Hanayashiki – Japan (1853)

Hanayashiki is een Japans pretpark gelegen in Tokyo en is het oudste pretpark van Azië. Het opende in 1853 als bloementuin. Pas in 1949 werd het omgevormd naar een echt pretpark door de Japanse achtbaanbouwer Togo. Zij bouwde er dan ook de achtbaan die er nu staat, dat is een zeer speciale achtbaan met een bijzondere lay-out en ritverloop. De achtbaan heeft de naam Roller Coaster en opende in 1953, honderd jaar na de opening van het park.

 

#6: Lake Compounce – Verenigde Staten van Amerika (1846)

Lake Compounce werd opgericht in 1846 door Gad Norton en is het oudste pretpark van Noord-Amerika. Het pretpark is gelegen in de Amerikaanse staat Connecticut en telt momenteel 6 achtbanen. De eerste achtbaan werd geopend in 1914, dit was een houten achtbaan met de naam Green Dragon en werd gebouwd door Bowen en Moore. Wildcat is de oudste nog werkende achtbaan van het park en opende in 1927, hiermee is het de 15de oudste nog werkende achtbaan in de wereld. De houten achtbaan heeft een snelheid van 77,2 km/u en een hoogte van 25,9 meter. Wildcat werd gebouwd door Philadelphia Toboggan Coasters, in 1986 verbouwde Charlie Dinn en Curtis D. Summers de achtbaan. Lake Compounce is vooral bekend van de houten achtbaan Boulder Dash, de achtbaan won al veel prijzen en wordt door fans aanzien als een van de beste houten achtbanen ter wereld. Boulder Dash is een terreincoaster die een snelheid van 96,6 km/u behaald tijdens zijn rit van 1440,2 meter door de bossen.

 

#5: Tivoli Gardens – Denenmarken (1843)

Tivoli Gardens is een stadspark gelegen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het pretpark werd in 1843 opgericht en is een van de belangrijkste toeristische attracties in Denemarken. Bij het pretpark zijn er ook grote tuinen en er vinden ook regelmatig optredens plaats. De eerste achtbaan die in het pretpark gebouwd werd, was de houten achtbaan Rutschebanen die in 1843 geopend werd. Deze achtbaan werd 3 keer vervangen door een nieuwe exemplaar, dit gebeurde in 1887, 1902 en in 1914. Deze laatste houten achtbaan is nog steeds in het pretpark te vinden en draait nog elke dag zijn rondjes. Rutschebanen is de oudste nog werkende achtbaan van Europa en de 3de oudste ter wereld. Rutschebanen is gebouwd door de Deense achtbaanbouwer Valdemar Lebech, de achtbaan is rond een kunstmatige berg gebouwd waar de achtbaan over en door rijdt. De achtbaan heeft een snelheid van 50 km/u en een hoogte van 12 meter. Op de achtbaantrein reist een breakman mee die in moet staan voor het afremmen van de trein. Rutschebanen is 720 meter lang en heeft een waanzinnige capaciteit van 3200 personen per uur.

 

#4: Blackgang Chine – Engeland (1842)

Blackgang Chine is een klein pier parkje op een klein eilandje Isle of Wight net voor de zuidkust van Engeland. Het pierpark ontstond al in 1842. Momenteel heeft het pretpark 1 achtbaan, deze heeft de naam Cliffhanger gekregen. De achtbaan werd gebouwd door I.E. Park en heeft een snelheid van 40 km/u. Cliffhanger is 11,5 meter hoog en heeft een lengte van 230 meter.

 

#3: Holnemvolt Park – Hongarije (1838)

Holnemvolt Park is een Hongaars pretpark dat werd opgericht in 1838. Spijtig genoeg is de toekomst van het pretpark onzeker en hierdoor ook de toekomst van Hullámvasút, de 4de oudste nog werkende achtbaan van Europa die in 1926 geopend werd. De 17 meter hoge houten achtbaan met een lengte van 980 meter, werd gebouwd in 1922 door Irvine Dragon, toch duurde het 4 jaar tot de achtbaan in 1926 voor het eerst opende. De achtbaan heeft een brakeman op de trein zitten. Dit is een persoon die op een achtbaan meerijdt en instaat voor het afremmen van de achtbaantrein.

Bij het ingaan van het nieuwe seizoen in 2014 werd Vidámpark gesloten en alle attracties werden weggehaald. Alleen de oudste attracties van het park met grote historische waarden werden behouden en toegevoegd aan de aangrenzende zoo van Budapest. Het pretparkgedeelte veranderde van naam en werd omgedoopt tot Holnemvolt Park. Op 31 oktober 2015 reed Hullámvasút voorlopig zijn laatste rondjes want het pretpark werd opnieuw gesloten, deze keer voor een langere tijd. Momenteel wordt Holnemvolt Park volledig verbouwd, de grote werken die los staan van de zoo, zullen nog geruime tijd duren. Een mogelijke heropening voor de oude klassieke attracties wordt geschat op 2018 of zelfs pas 2019. Achtbaanfans zullen dus nog even geduld moeten hebben indien ze deze klassieker en het pretpark willen bezoeken.

 

#2: Wiener Prater – Oostenrijk (1766)

Wiener Prater is een Oostenrijks stadspretpark gelegen in de hoofdstad Wenen. Het pretpark opende al in 1766, de eerste achtbaan opende in 1899. Elke attractie heeft een andere eigenaar en je betaald dan ook per attractie. Momenteel heeft Wiener Prater 12 achtbanen, de oudste nog werkende achtbaan van het park is Auto BergBahn die opende in 1948, dit is een kleine houten achtbaan voor kinderen. 2 jaar later in 1950 opende Hochschaubahn, een houten achtbaan met een hoogte van 15 meter en een snelheid van 55 km/u. Ook deze achtbaan werkt nog met een breakman. Hochschaubahn is gebouwd rond een kunstmatige berg die een replica is van Grossglockner, de grootste berg van Oostenrijk.

 

#1: Bakken – Denenmarken (1583)

Voor Bakken nemen we een gigantische sprong terug in de tijd tot in 1583 want toen ontstond het pretpark dat niet ver van de Deense hoofdstad Kopenhagen gelegen is. Bakken heeft momenteel 6 achtbanen, de oudste achtbaan van het park werd geopend in 1932 en kreeg de naam Rutschebanen. Rutschebanen is een houten achtbaan gebouwd door Valdemar Lebech en is 852 meter lang. De achtbaan heeft een snelheid van 55 km/u en is 22 meter hoog. In 2010 werden de oude treinen vervangen door nieuwe treinen die geen breakman meer vereiste. Rutschebanen is nog steeds operatief en is daarmee de 5de oudste nog werkende achtbaan van Europa. Onder de achtbaan is er een kroeg gebouwd.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst werd opgesteld in 2017 aan de hand van verschillende bronnen zoals de huffingtonpost, puretravel en rcdb. De Roller Coaster Database (rcdb) houdt gegevens bij van meer dan 3800 pretparken over heel de wereld.