Top 10 langste achtbanen van Nederland

Met de sluiting van Thunder Loop in Attractiepark Slagharen verdween de 10de langste achtbaan van Nederland. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2017 er nu uitziet. Vorige week bespraken we de top 10 van de oudste pretparken in de wereld.

 

#10: Bob – Efteling (524 m)

Bob werd gebouwd in 1985 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in de Efteling. De Bobslee-achtbaan heeft een lengte van 520 meter en een ritje duurt 1 minuut en 40 seconden. Bob behaalt een snelheid van 60 km/u en is 20 meter hoog.

 

 

#9: Booster Bike – Toverland (600m)

Booster Bike werd gebouwd in 2004 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Toverland. Passagiers leggen het parcours van 600 meter af op een treintje bestaande uit motorzitjes. Een ritje duurt 1 minuut en 8 seconden. Booster Bike wordt gelanceerd tot een snelheid van 75 km/u en is 15 meter hoog.

 

#8: Condor – Walibi Holland (662m)

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster heeft een lengte van 662 meter en een ritje duurt 2 minuten en 2 seconden. Condor behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#7: Lost Gravity – Walibi Holland (680m)

Lost Gravity werd dit jaar (2016) gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan heeft een lengte van 680 meter en een ritje duurt 2 minuten en 23 seconden. Lost Gravity behaalt een topsnelheid van 87 km/u en is 32 meter hoog. Lost Gravity is de 4de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 3de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje gaan de bezoekers 2 maal over kop, de buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

#6: Python – Efteling (750m)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 750 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaalt een maximale snelheid van 75 km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer over kop en wordt er een maximale G-kracht bereikt van 3,5G.

 

#5: Joris en de Draak – Efteling (787,9m)

Joris en de Draak bestaat uit twee duellerende houten achtbanen, gebouwd in de Efteling in 2010 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. Beide achtbanen zijn 787,9 meter lang. Een ritje duurt ruim 2 minuten. Beide banen zijn 22,1 meter hoog en behalen een maximale snelheid van 75 km/u. De linkse achtbaan heeft de naam Water gekregen, de rechtse de naam Vuur.

 

#4: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland (996m)

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan is 996 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. Xpress: Platform 13 behaalt een topsnelheid van 90 km/u en is 25,8 meter hoog. Tijdens de rit krijgen bezoekers een G-kracht van 5G te verduren en gaan ze door 3 inversies.

 

#3: Robin Hood – Walibi Holland (1035m)

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De houten achtbaan is 1035 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 25 seconden. Robin Hood behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 32 meter hoog.

 

#2: Troy – Toverland (1077,2m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut e 50 seconden. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoestte een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (1214m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan is al 15 jaar lang, de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux. Goliath is 1214 meter en bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops. De achtbaan behaalt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog.

 

 

Het verleden:

In het verleden bestonden er nog 2 lange achtbanen die deze lijst gehaald zouden hebben, mochten ze nog in het park gestaan hebben.

 

Münchner Bahn – Beekse Bergen (850 m):

Müncher Bahn werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. De achtbaan reisde eerst rond op de kermis met de Duitse kermisexploitant Pötzsch vooraleer deze werd opgezet in de Beekse Bergen. Daar verbleef Müncher Bahn tot en met 1986, waarna deze werd doorverkocht aan Movie Park Germany. De achtbaan bleef tot 1991 onder de naam Traumlandbahn in Movie Park Germany en verhuisde toen naar het Taiwanese pretpark Future World. Het nieuwe pretpark werd echter nooit geopend want het ging tijdens de bouw door de Aziatische financiële crisis van 1997 failliet. Müncher Bahn behaalde tijdens de rit van 850 meter, een snelheid van 85,3 km/u en had een hoogte van 24 meter.

 

Thunder Loop – Attractiepark Slagharen (592 m):

Thunder Loop werd gebouwd in 1979 door de Duitse achtbaanbouwer Schwartzkopf in Attractiepark Slagharen. De achtbaan is 592 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 42 seconden. Thunder Loop behaalt een snelheid van 77 km/u en is 24,5 meter hoog. De achtbaan heeft 1 inversie en een capaciteit van 1700 personen per uur.

 

 

Evolutie:

Door het verdwijnen van Thunder Loop in Attractiepark Slagharen maakt Bob uit de Efteling een herintreden in deze top 10. Vorig jaar verdween die nog uit de top 10 met de komst van Lost Gravity in Walibi Holland, maar nu is die er dus helemaal weer bij.

 

De toekomst:

Voorlopig zijn er nog geen nieuwe achtbanen bekend die in 2017 of 2018 in de top 10 zouden kunnen komen. Walibi Holland heeft al wel aangegeven in 2019 een grote nieuwe achtbaan te bouwen. Er bestaat een kans dat deze achtbaan misschien bij de 10 langste van Nederland zal horen.

 

Best scorende parken:

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van lange achtbanen in Nederland. Met 5 noteringen hebben zij de helft van deze lijst in hun park staan. De Efteling vertegenwoordigd 3 achtbanen en Toverland scoort met 2 achtbanen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.