Snelst accelererende achtbaan ter wereld krijgt een looping

Dodonpa, de snelst accelererende achtbaan ter wereld zal een aangepaste nieuwe lay-out krijgen. Dat maakte het pretpark vorig jaar zelf bekend. De lay-out werd volledig herbekeken en aangepast waar nodig zodat deze interessanter wordt.

 

Een van de belangrijkste wijzigingen wordt de toevoeging van een heuse looping. De gigantische looping zal de oude tophat vervangen. Ondertussen zijn deze werken al volop aan de gang. Foto’s van begin dit jaar tonen hoe de Top Hat (het hoogste punt) van de bekende Japanse achtbaan volledig verwijderd is. Wie het pretpark binnen komt ziet geen hoge toren meer, maar een grote leegte. Alle stukken track net na de tunnel zijn verdwenen.

Dodonpa verwierf naam en faam toen de achtbaan in 2001, (4 dagen voor Kerstmis), opende in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland als de snelste achtbaan ter wereld. 16 jaar na opening is de achtbaan nog steeds de snelste van Japan en de 4de snelste ter wereld. Dodonpa behaald een snelheid van 172 km/u in amper 1,8 seconden en is daarmee nog altijd de snelste accelererende achtbaan ter wereld. De gemiddelde versnelling van de achtbaan bedraagt maar liefst 26,5 m/s², deze versnelling wordt bereikt door middel van een lancering met gecompresseerde lucht.

Dodonpa werd gebouwd door S&S Worldwide die tegenwoordig door het leven gaan als S&S Sansei Technologies. De Amerikaanse achtbaanbouwer zal ook instaan door de vernieuwingswerken. Tijdens de rit van 1189 meter krijgen de inzittenden een G-kracht van maar liefst 4,3G te verwerken. Een ritje op de supersnelle achtbaan van 52 meter hoog duurt 55 seconden.

Dodonpa is vernoemd naar een muzikale klank vergelijkbaar met Do Re Mi, maar dan door percussie-instrumenten. De heropening is voorzien voor juli 2017. De achtbaan zal ook een nieuwe naam krijgen, namelijk: Dodonpa Loop. In het 15-jarige bestaan van Dodonpa bereden meer dan 7,5 miljoen mensen de achtbaan.

 

 

Bron Fuji-Q Highland, Screamscape// Foto’s: Parks & Coasters Worldwide