Bouwer in de kijker: Pinfari

Pinfari of voluit F.lli Pinfari S.r.l was een Italiaanse bouwer gevestigd in Suzzara. Deze bouwer bouwde haar eerste attracties al in 1926 en bouwde toen voornamelijk botsauto’s. Toch zal deze bouwer het meest bekend zijn voor de Big Apple achtbaantjes en de Zyklon Galaxi. Het bedrijf sloot de deuren in 2004.

 

Pinfari was een attractiebouwer die we voornamelijk kennen omwille van de vele achtbanen die ze bouwden. De achtbanen hadden allemaal een relatief kleine grondoppervlakte en waren veelal transportabel. Pinfari bouwde meer dan 200 achtbanen, waarvan er momenteel nog 79 werkende zijn in pretparken over de hele wereld, maar ook op de kermis vinden we deze bouwer regelmatig terug. Het bekendste model van deze bouwer is ongetwijfeld de Big Apple, een achtbaan vooral voor kinderen en getypeerd door het treintje in de vorm van een rups.

 

Geschiedenis

In 1954 bouwde Pinfari voor het eerst een achtbaan die de naam bob-slide kreeg, het was een wilde muis achtbaan. In 1965 werd de Zyklon geïntroduceerd. Een zeer populair type zou blijken, heel veel pretparken en ook kermiskramers kochten een achtbaan van dit type.

 

Zyklon

De Zyklon achtbanen werden onderverdeeld in meerdere subtypes die aangeduid werden met een Z voor Zyklon en daarachter een cijfer dat de grootte van de grondbasis aanduidde. Zo heb je de Z40, Z47, Z64, Z47 en Z78

Van het Zyklontype kon men vroeger ook in de Belgische parken twee exemplaren terugvinden. In het voormalige meli stond Jubilé, een Z40 en in Walibi Belgium een Z47 met Grand 8.

In de jaren 1980 begon Pinfari ook Zyklon achtbanen te bouwen met een looping er in verwerkt. Deze werden vaak Looping Star genoemd naar het bekende model van Schwarzkopf.

 

Om dit model aan te duiden werd er een L toegevoegd aan de Z. Zo heb je de ZL42, ZL50 en Z47L. Opnieuw met het cijfer dat de oppervlakte aanduid.

 

Big Apple

Nog een zeer populair model is de Big Apple achtbaan. Dit is een kinderachtbaan met bijna altijd een rups als treintje, vaak gaat deze tijdens de rit door een grote appel.

 

Van dit model werden twee achtbanen gebouwd met een draaitafel in het station, waardoor er met twee treintjes gewerkt kon worden.

 

Pinfari bouwde van de Big Apple ook een hangende versie die de naam Queen Bee droeg. Een van deze achtbanen is momenteel nog in werking in het Engelse park Botton’s Pleasure Beach.

 

Een kleinere variant op de Big Apple bood men aan met de Circus Clown. Een achtbaan die bestaat uit een ovalen layout waarover een clown rijdt, die doorheen een trommel rijdt.

 

Er kwam ook een iets grotere versie van de Big Apple met de Dragon Coaster. Deze achtbaan heeft een draak als treintje.

 

R reeks

In de jaren 1990 kwam de R reeks op de markt, hiermee verving Pinfari de Zyklon achtbanen in haar catalogus, al kon men deze nog wel bestellen. RC staat voor Roller Coaster, ook bij deze reeks werd een cijfer toegevoegd om de grondoppervlakte aan te duiden. Zo is er de RC40, RC48, RC50 en RC70.

 

De RC70, het grootste model heeft twee loopings en een Corkscrew inversie.

 

Overige modellen

Met het Supertrain model had Pinfari ook een powered coaster in haar catalogus. Grootste voordeel van deze achtbaan was dat er geen lifthill nodig was.

 

 

In de laatste jaren van het bestaan van het bedrijf werd een Suspended Looping Coaster ontwikkeld. Dit model kreeg de naam XP56. De eerste versie hiervan opende in 2002 in Nigloland.

 

Sluiting

In 2004 sloot Pinfari de deuren door financiële problemen. Deze zouden te wijten zijn aan de financiële crisis begin 2000 en de zwakke waarde van de Amerikaanse dollar. In 2007 werd de naam Pinfari en de intellectuele eigendommen opgekocht door Interpark Amusements. Dit bedrijf biedt bovenop haar eigen attracties ook de Pinfari modellen aan.

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB, Coasterforce