Vrouw voor neushoorn Thabo in GaiaZOO

GaiaZOO kreeg het bijzondere nieuws te horen dat er dit voorjaar een vrouwelijke witte neushoorn naar de Kerkraadse dierentuin zal komen. Hoewel er al bijna tien jaar lang mannelijke neushoorns in GaiaZOO leven, is het een aangename verrassing dat de coördinator van het Europese fokprogramma voor witte neushoorns GaiaZOO geschikt acht als nieuwe locatie om te fokken met deze ernstig bedreigde diersoort. Natuurbehoud is één van de kerndoelen van GaiaZOO en een actieve bijdrage te mogen leveren aan dit belangrijke fokprogramma is dan ook een grote eer die maar voor een selectief aantal dierentuinen is weggelegd. Dit nieuws is niet alleen voor GaiaZOO bijzonder, maar ook voor neushoornman Thabo. Een flinke ruzie met zijn vader zorgde ervoor dat hij in juni 2014 een pootwond opliep, die ruim anderhalf jaar intensief verzorgd moest worden. In de hoop het genezingsproces te bespoedigen nam GaiaZOO afscheid van zijn vader en halfbroer. Na ruim een jaar alleen geleefd te hebben krijgt Thabo dit voorjaar weer gezelschap. Het is de eerste keer dat de neushoornman kennismaakt met een vrouwelijke soortgenoot en met zijn zes jaar, is het een perfecte timing om zich voort te planten!

 

Groepsdieren

Witte neushoorns leven in groepen van meerdere vrouwen en hun jongen, die geleid worden door één volwassen man. Gemiddeld genomen worden echter evenveel vrouwtjes als mannetjes geboren. Als ze een jaar of drie oud zijn, worden jonge mannetjes binnen de Europese dierentuinen ondergebracht in speciale mannengroepen (waaronder GaiaZOO). In groepen samenleven is vooral voor jonge mannen erg belangrijk. Door met elkaar te stoeien, worden ze sterk. En dat is belangrijk om in hun latere leven leiding te kunnen geven aan een groep vrouwen. Tijdens de voortplanting kunnen vrouwelijke witte neushoorns namelijk behoorlijk agressief zijn.

 

Voortplanting

De mannelijke neushoorn van GaiaZOO, Thabo, wordt dit voorjaar zes jaar oud. Een ideale leeftijd om zich te gaan voortplanten. Sinds 2014 woonde hij hier samen met zijn halfbroer. In het verleden zijn vanuit GaiaZOO al diverse mannelijke neushoorns naar andere dierentuinen afgereisd, waar ze als dominante man konden gaan bijdragen aan het fokprogramma. Nu is het de beurt aan GaiaZOO om een vrouwtje te ontvangen. Het zal overigens nog wel even duren voordat er kleine neushoorns te verwachten zijn, want de draagtijd van witte neushoorns is bijna anderhalf jaar.

 

Eigen familie  

In juni 2014 raakte neushoorn Thabo gewond aan zijn poot tijdens een stoeipartij met zijn vader. Ondanks langdurige verzorging door zijn enorm toegewijde verzorgers herstelde de wond niet. In de hoop het genezingsproces te bespoedigen nam GaiaZOO afscheid van zijn halfbroer Sam, die naar een dierentuin in Portugal vertrok. De dierenverzorgers konden zich vervolgens volledig richten op het herstel van Thabo. Met succes, want na een revalidatie van anderhalf jaar werd Thabo op 1 januari 2016 genezen verklaard. Omdat witte neushoorns groepsdieren zijn, is het belangrijk om op zoek te gaan een soortgenoot. Met succes, want de coördinator van het fokprogramma voor witte neushoorns heeft een vrouwelijke partner voor Thabo gevonden. Voorjaar 2017 zal deze neushoorn in GaiaZOO worden verwelkomd, zodat Thabo ook voor een eigen familie kan zorgen.