UNIEK! Planckendael presenteert twee Tasmaanse duivels aan publiek

Ooit al Tasmaanse duivels in het echt gezien? Dat kan vanaf vandaag, want Planckendael presenteert als eerste Europese dierentuin na Kopenhagen ZOO deze bedreigde diertjes aan het publiek. Echt uniek dus. De twee dames, Miena en Corinna, wonen in hun nieuwe verblijf in continent Oceanië in Planckendael. Deze twee buideldiertjes zijn ambassadeurs van hun bedreigde soortgenoten. In de natuur lijden de Tasmaanse duivels aan de agressieve besmettelijke ziekte, Devil Facial Tumour Disease, of tumorkanker.

 

Curator Matthias Papies:We kijken al lang uit naar de komst van deze buitengewone buideldieren en we zijn blij dat we een belangrijke rol kunnen spelen in het overleven van deze unieke diersoort. De ZOO van Kopenhagen was tot nu de enige zoo in Europa die Tasmaanse duivels huisvestte. Na een strenge en langdurige selectieprocedure kregen wij eveneens toestemming om hen te houden. We zijn op dit moment de enige dierentuin in Europa, buiten Kopenhagen,  waar je deze bijzondere diertjes kunt zien.”

 

TUMORKANKER

Sinds 2008 is de Tasmaanse duivel officieel met uitsterven bedreigd, door een agressieve en besmettelijke kankersoort (Devil Facial Tumour Disease) die wordt overgedragen door bijtwonden. Bijten behoort tot hun normale gedrag bij het paren of bij gezamenlijk eten van karkassen. De dieren ontwikkelen tumoren rond hun snoet die hen uiteindelijk het eten en slikken belemmeren en tot de hongerdood leidt. Een afgrijselijk lijden. Dieren die besmet zijn, sterven binnen 4 tot 6 maanden. Meer dan 60% van de populatie ging al dood.

 

OP DE BRES

Alle hens aan dek om deze diersoort te redden! Het Save the Tasmanian Devil Program startte. Met een gezonde groep van 113 dieren uit de natuur werd een kweekgroep opgestart. Verspreid over zoos en wildparken in Australië zijn ze met inmiddels zo’n 600 à 700. Zij vormen een kweekgroep om de populatie op peil te houden met voldoende genetische verscheidenheid. De eerste afstammelingen worden momenteel zelfs weer in de natuur teruggeplaatst. Wetenschappers blijven zoeken naar een vaccin. In de tussentijd helpt Planckendael mee om gezonde dieren te huisvesten en om alle bezoekers te informeren over de moeilijkheden die deze diersoort ondervindt.

 

BUIDELDIER

De Tasmaanse duivel stond model voor het bekende onvriendelijke tekenfilmfiguur Taz van Looney Tunes. Moeder Natuur bedeelde hem met niet de meest beminnelijke kenmerken zoals een stinkende adem en een akelig geschreeuw. Maar Planckendael blaast de loftrompet over deze miskende diersoort, want net als alle andere dieren is dit een parel die gekoesterd moet worden. En liefst snel, voor het te laat is!

 

Weetje: Wist je dat hij zijn naam dankt aan zijn unieke schreeuw die geassocieerd wordt met de duivel?