Van veelbelovend winkelcentrum met pretpark naar spookachtige locatie

Great Mall Of China, het grootste winkelcentrum dat ooit geopend zou worden. Zo werd het nu verlaten winkelcentrum aangekondigd. Op enkele borden in het winkelcentrum prijkt nog de tekst: Great Mall Of China zal het grootste winkelcentrum ter wereld worden. In totaal zal er 1.8 miljoen vierkante meter aan winkelruimte komen, entertainmentruimtes, 3 themaparken, restaurants en veel meer. Toch blijkt de beloofde levendige plek doder dan doods te zijn.

 

Great Mall Of China was ooit een veelbelovend project, dat gebouwd werd in de Chinese gemeente Dongguan. Het beloofde het grootste winkelcentrum ter wereld te worden, maar nu lijkt het eerder een spooklocatie. Het winkelcentrum werd een eerste keer geopend in 2005 maar 99% van de winkelruimtes bleef leeg. Er werden geen gegadigden gevonden die een ruimte wilden huren in het gebouw.

In 2007 zou het opnieuw openen, ditmaal met een nieuwe eigenaar, maar alweer draaide het uit op een grote flop. Winkels bleven leeg en de themaparken die beloofd werden, werden nooit afgewerkt. Het waterpark kent lege zwembaden en het indoor pretpark nooit afgewerkt.

In het indoor pretpark zouden meerdere achtbanen komen, een motorbike Coaster van Vekoma en een Skyrocket II van Premier Rides.  De Motorbike Coaster werd al dan niet gedeeltelijk geleverd aan het park. Dat kunnen we zien op foto’s die gemaakt zijn door urban Explorers.

In een gedeelte van het winkelcentrum is een van de drie themaparken wel geopend, Amazing World, dit park bevindt zich deels indoor en deels outdoor. Rondom het park zijn enkele winkels geopend en enkele fastfood restaurants. De droom om het grootste winkelcentrum ter wereld te openen lijkt ver weg te zijn maar toch zou er nog gewerkt worden in het gebouw.

In 2015 doken er foto’s op van een spectaculaire achtbaan die opgebouwd werd op de terreinen van Vekoma. Het ging om een Dive Pretzel Coaster met een verticale lifthill. Deze was bedoeld voor het Chinese winkelcentrum. Het is onduidelijk of deze bedoeld was voor Amazing World, aangezien deze niet terug te vinden is op de foto’s van het park.

Bronnen: Urbex, Wikipedia, RCDB

Foto’s: Urbex, Sjaak Van Hoorne