Top 10 langste spinning coasters ter wereld

Inmiddels is de 3de week van januari aangebroken, ondertussen zijn er al heel wat nieuwjaarsrecepties achter de rug en heel wat glaasjes Champagne en Cava naar binnengewerkt. Misschien ben je al lichtjes aan het draaien in je hoofd, of begin je al te draaien bij de gedachten dat je straks nog een nieuwjaarsreceptie hebt. Misschien ben je ook al aan het dromen van de achtbanen waarop je dit jaar een ritje zal maken. Wij brachten deze gedachte samen bij elkaar en kwamen uit op draaierige achtbaanritjes. Het leek ons dan ook toepasselijk om deze week een top 10 te maken van achtbanen met draaiende karretjes. Vorige week brachten we u nog de top 10 van de hoogste spinning coasters in de wereld.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond de verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coaster opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#10: Winjas Fear – Phantasialand (465 m)

Winjas Fear is de rechterhelft van de duellerende spinning coasters de Winjas, de andere helft heeft de naam Winjas Force. Ondanks dat het 1 attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winjas werden gebouwd in 2002 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winjas Fear heeft een snelheid van 66 km/u en is 17,4 meter hoog. De spinning coaster begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winjas Fear heeft een tracklengte van 465 meter en eindigt met een tilt element en een verticale track drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurd in het donker.

 

#9: Twist – Le Pal (470 m)

Twist werd gebouwd in 2011 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Franse pretpark Le Pal. De spinning coaster behaald een snelheid van 70 km/u, is 22 meter hoog en 470 meter lang. De achtbaan is de 2de snelste en de 3de hoogste spinning coaster ter wereld.

 

#8-7: Dwervelwind – Toverland & Spin Turn – Spin Turn Nasu Highland Park (500 m)

Spin Turn in Nasu Highland Park en Dwervelwind in Toverland hebben dezelfde lengte en delen daarom samen een 7de plaats.

 

Spin Turn – Nasu Highland Park:

Spin Turn werd gebouwd in 2004 door Japanse achtbaanbouwer Meisho Amusement Machines in het Japanse pretpark Nasu Highland Park. Over het ritje van 500 meter doet het treintje iets meer dan 2 minuten. De spinning coaster heeft een hoogte van 21,3 meter en een snelheid van 47 km/u.

 

Dwervelwind – Toverland:

Dwervelwind werd gebouwd in 2012 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Nederlandse pretpark Toverland. De achtbaan heeft een lengte van 500 meter, een ritje duurt 1 minuut en 52 seconden. De spinning coaster is 20 meter hoog en heeft een snelheid van 70 km/u. Dwervelwind heeft muziek tijdens de rit want er zitten muziekboxen in de achtbaankarretjes.

 

#6: Dragon’s Fury – Chessington World of Adventures (520 m)

Dragon’s Fury werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Engelse pretpark Chessington World of Adventures. De spinning coaster is 520 meter lang en is 15,5 meter hoog.

 

#5: Dragon Flight – Eontime World (570 m)

Dragon Flight is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Chinese pretpark Eontime World. De spinning coaster heeft een custom lay-out met een darkride gedeelte in het midden van de baan. Dragon Flight heeft een lengte van 570 meter, een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 60 km/u.

 

#4: Space Fantasy The Ride – Universal Studios Japan (585 m)

Space Fantasy The Ride werd gebouwd in 2010 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Japanse pretpark Universal Studios Japan. De spinning coaster heeft een lengte van 585 meter en een hoogte van 19 meter. De achtbaan is gethematiseerd naar de ruimte en heeft muziek aan boord van de karretjes. Space Fantasy The Ride is volledig indoor gebouwd en de rit verloopt volledig in het donker.

 

#3: Tarántula – Parque de Atracciones de Madrid (630 m)

Tarántula werd gebouwd in 2005 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid. De spinning coaster is 630 meter lang, een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. Tarántula behaald een snelheid van 68 km/u en is 25,5 meter hoog.

 

#2: Cobra’s Curse – Busch Gardens Tampa (640,1 m)

Cobra’s Curse werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa gelegen in de staat Florida. De achtbaan start met een lift recht omhoog naar het hoogste punt van de achtbaan op 21,3 meter hoogte. Wanneer de trein boven komt sta je oog in oog met een verschrikkelijke 5-koppige Cobra. Hierna volgt een drop van 64,4 km/u die je voorwaarts aflegt. Na het eerste achtbaangedeelte worden de zetels 180 graden gedraaid zodat de bezoekers achterwaarts rijden. Vervolgens kom je op een klassieke lifthill waarna een achterwaartse drop volgt. Vanaf dit moment begint het bakje te draaien en wordt het laatste deel van het parcours al spinnend afgelegd. In totaal is de achtbaan 640,1 meter lang en een ritje duurt ruim 3 minuten.

 

#1: Euro-Mir – Europa-Park (980 m)

Euro-Mir werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een lengte van 980 meter en is daarmee al 20 jaar lang de langste spinning coaster ter wereld. Euro-Mir heeft een snelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog. De bezoekers gaan door middel van maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt. Een ritje op Euro-Mir duurt maar liefst 4 minuten en 33 seconden, hiermee krijgt het een top 10 plaats voor de langst durende achtbaanritjes ter wereld.

 

 

Geen officiële gegevens bekend:

Crush’s Coaster – Disneyland Paris

Van deze spinning coaster zijn er geen officiële gegevens bekend gemaakt, daarom hebben we deze ook niet opgenomen in de lijst. Websites die wel een lengte opgeven spreken elkaar tegen. De vermoedelijke lengte ligt waarschijnlijk rond de 550 meter. Crush’s Coaster werd gebouwd in 2007 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Franse pretpark Disneyland Paris. 

 

 

Toekomst:

Ondanks dat de nummer 1 in de lijst al 20 jaar ongeslagen op nummer 1 staat, kunnen we toch wel van een zeer jonge top 10 spreken. Op die ene achtbaan na zijn de andere allemaal gebouwd in de laatste 15 jaar. Verder valt het op dat alle achtbanen buiten Spin Turn gebouwd zijn door Maurer Rides of Mack Rides, beiden zijn Duitse achtbaanbouwers. Momenteel zijn er nog geen nieuwe projecten bekend gemaakt die deze top 10 kunnen beïnvloeden in de toekomst, maar Mack Rides heeft al wel geëxperimenteerd met draaiende karretjes op hun gelanceerde looping coaster Blue Fire in het Duitse pretpark Europa-Park. Deze achtbaan gaat 4 keer overkop en heeft een lengte van 1056 meter. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer Mack Rides achtbanen zal bouwen met deze nieuwe treintjes en dan lijkt de kans groot dat deze top 10 hard zal veranderen op korte tijd.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.