Mooie bezoekersaantallen voor Artis

In 2016 bezochten 1.352.699 bezoekers ARTIS en ARTIS-Micropia, een nipt verschil van 1.150 (-0.085%) met 2015. ARTIS is zeer positief over 2016; er werden vele vernieuwingen in het ARTIS-Park afgerond, waaronder het jaguarverblijf dat op 20 december in gebruik werd genomen. ARTIS-Micropia (het eerste en enige microbenmuseum ter wereld) trok niet alleen veel meer publiek in haar tweede jaar, maar won ook twee prestigieuze internationale museumprijzen: de Kenneth Hudson Award voor het meest innovatieve museum in Europa en de DASA Award, die jaarlijks door de European Museum Academy wordt uitgereikt. De jury stelde dat Micropia model staat voor het museum van de 21ste eeuw. Niet alleen jaguars, maar ook Bennett wallaby’s (kangoeroes) en zwartstaartprairie-honden kregen nieuwe verblijven. Ook werden er vele bomen en struiken geplant op de plek waar tot in 2015 de oude Roofdierengalerij stond.

 

 

Groen in de stad

ARTIS voorziet sinds 1838 in een behoefte aan groen, rust en natuur in de hoofdstad. Niet alleen van het ARTIS-Park, maar ook van het vrij toegankelijke Artisplein werd door velen gebruik gemaakt. Het aan het Artisplein gelegen café-restaurant de Plantage ontving weer een groot aantal gasten: 163.000. Vanaf 2003 is ARTIS grootschalige vernieuwingen gestart om meer ruimte te creëren voor dieren, planten, educatie en erfgoed. Er zijn nieuwe verblijven geopend zodat bezoekers de dieren van dichtbij kunnen ervaren en de natuur kunnen beleven. Ook bomen en planten maken deel uit van deze ervaring. ARTIS kweekt met de eetbare tuin op grote schaal groen voor haar dieren.

 

Geboortes

Er werden verschillende dieren geboren in 2016: een grote miereneter, twee netgiraffen waarvan er een is doodgegaan, twee tapirs (een Maleise en een Zuid-Amerikaanse), Hudson Bay wolven en een zeldzame zwarte slingeraap. Opmerkelijk was dat er voor het eerst in 20 jaar een jaarvogelkuiken uit het ei kroop. Erg blij is ARTIS met de geboorte van een Aziatisch olifantje na de dood van de 4-jarige Mumba, die in december 2015 overleed aan een herpesvirus.

 

Natuurbehoud

ARTIS steunt elf nationale en internationale natuurbehoudprojecten ter bescherming van ecosystemen. In 2016 zijn bedreigde knoflookpadden gekweekt door ARTIS-dierverzorgers die de paddenlarven in Brabant hebben uitgezet. Een ander opvallend project is de kweek van de in het wild uitgestorven Polynesische boomslakken die ARTIS voor het eerst in het oorspronkelijke leefgebied op Tahiti heeft teruggeplaatst. Een uitgangspunt voor het kiezen van de natuurbehoudprojecten die ARTIS steunt, is het betrekken van de lokale bevolking bij het belang van biodiversiteit. Voorbeelden zijn het herintroduceren van jaguars in Argentinië en het beschermen van de Afrikaanse wilde honden in Zimbabwe.

 

Foto: Ronald-van-Weeren