Bouwer in de kijker: Mondial

Mondial is een Nederlandse bouwer van transportabele attracties, maar bouwt ook attracties voor pretparken. Het bedrijf bouwt heel wat spectaculaire attracties die we vaak op de kermissen tegenkomen, zoals Topscans. Dit bedrijf werd opgericht in 1987 en is gevestigd in Heerenveen.

 

Mondial is een bedrijf dat zich specialiseert in grote attracties die transportabel zijn. Vaak zijn dit attractietypes die we kennen van andere fabrikanten, maar dan met een eigen twist. Het bedrijf is sinds 1987 in werking en is gevestigd in het Nederlandse Heerenveen.

Het bedrijf begon oorspronkelijk als onderaannemer in de industrie maar kreeg al snel bekendheid nadat het bedrijf haar strategie wijzigde en Mondial-reuzenraden begon te bouwen. Later verwierf het bedrijf meer en meer bekendheid door de flat rides en thrill rides die men begon te bouwen.

 

Kermisattracties

De meest bekende attracties van deze bouwer vinden we op de kermis terug. Hieronder de types die deze fabrikant momenteel in haar catalogus heeft staan.

 

Mistral: De Mistral is een indrukwekkende pendelvormige attractie die je meeneemt naar grote hoogte. De pendel schommelt heen en weer en draait hierbij rond. De arm kan een zwaaibeweging maken tot 120°. De berijders zitten naar elkaar gericht en ervaren tot 3.5G aan G-krachten. De pendel behaalt een snelheid van 75 km/u en heeft een hoogte van 40 meter.

 

Capriolo 8: Bij de Capriolo 8 neemt men met acht berijders plaats in een stoeltje dat bevestigd is aan een arm. Deze arm gaat ronddraaien, waarbij de gondel op het laagste punt een snelheid behaalt van 90 km/u. Het bakje waarop de stoeltjes bevestigd zijn kan 360° ronddraaien, waardoor je ook ondersteboven gaat. Deze attractie heeft een hoogte van 48 meter, wanneer de arm op het hoogste punt is.

 

Capriolo 10: De Capriolo 10 is een variant op de Capriolo 8. Hierin is plaats voor tien passagiers. Deze attractie bezit een extra rotatiemogelijkheid: het bakje kan niet enkel 360° draaien, maar ook de bevestiging op de arm bevat een zijwaartse draaibeweging, zodat je alle kanten op draait.

Turbine: De Turbine is een van de hoogste attracties die je op een kermis kan tegenkomen. Deze attractie heeft een hoogte van 62 meter. Bij de Turbine nemen twintig passagiers plaats in twee bakjes, die elk op een uiteinde van de mast gemonteerd zijn. De bakjes draaien voorwaarts en achterwaarts rond, zodat je ondersteboven gaat, maar ook zijwaarts. De enorme gondel draait ook rond, waardoor je hoge G-krachten te verwerken krijgt.

 

Top Scan: Deze attractie heeft een centrale arm die ronddraait en daarbij omhoog en omlaag gaat. Aan het uiteinde van de arm zijn gondels geplaatst in de vorm van een ster. Deze gondels maken vrije ronddraaiende bewegingen, waardoor je ondersteboven gaat.

 

Jetforce: Bij de Jetforce neem je plaats op een ronddraaiende gondel, die heen en weer slingert, maar ook 360° rondgaat, waardoor je overkop gaat.

 

Diablo: Bij de Diablo neem je plaats op een van de twee gondels, die gemonteerd zitten op een arm. Deze gondels kunnen draaibewegingen maken, alsook de arm.

 

Roll Over: Dit is een variant op de bekende Topspinattracties. Deze attractie heeft dan ook een vergelijkbare werking, met het verschil dat de berijders niet naar voren gericht zitten maar naar het midden van de gondel. De beide armen van deze attractie draaien rond, alsook de gondel, waardoor je koprollen maakt. De armen kunnen afzonderlijke bewegingen maken, waardoor je een totaal andere ervaring krijgt als bij de klassieke topspin.

 

Swinger: De Swinger combineert een klassieke zweefmolen met een extra dimensie. De attractie lijkt op een zweefmolen, maar heeft i.p.v. stoeltjes aan kettingen, vier stervormige armen, die uitzwaaien en roteren.

 

Furioso: De Furioso is een kleinere versie van de Carpiolo-attractie.

 

Inferno: Bij de Inferno neem je plaats op een van de twee gondels, die naar elkaar gericht zijn. De centrale arm draait rond, net als de gondels, die draaibewegingen maken, waardoor je ondersteboven gaat.

 

Shake: De Shake heeft een gelijkaardige werking als een Breakdance, maar met het grote verschil dat de gondels ondersteboven kunnen gaan. De gondels zijn namelijk gemonteerd op vorkvormige beugels.

 

Supernova: De Supernova lijkt een beetje op een topspin, maar is dit niet. De armen van deze attractie bewegen afzonderlijk van elkaar, waardoor er bewegingen gemaakt worden in alle richtingen. In vergelijking met de Roll Over, ga je bij deze versie niet ondersteboven.

 

Tornado: De Tornado bestaat uit twee armen met daaraan een schip. De armen bewegen in tegengestelde richting van elkaar en draaien 360° rond, waardoor de boten ondersteboven gaan.

 

Blender

De Blender wordt gebouwd met als basis de Supernova. Bij de blender draait, zoals de naam al doet vermoeden,  alles om het rond draaien.

De attractie bestaat uit twee armen, die gelijktijdig of tegenovergesteld van elkaar kunnen draaien. Tussen deze arm zit een balk, waarop twee sterren gemonteerd zijn, met elk 4 bakjes met twee zitplaatsen. In totaal kunnen dus 64 personen per rit plaats nemen op de attractie.

Bij het begin van de rit gaan de armen draaien, net zoals de sterren, waardoor je meerdere omwentelingen maakt. Doordat de armen van de attractie ook afzonderlijk van elkaar draaien, kantelt de balk tussen de armen, waardoor je ook op en neer gaat.

 

 

Pretparkattracties

Mondial bouwt ook enkele attractietypes, die bedoeld zijn voor een vaste montage in een pretpark.

 

Splashover: De Splashover is een vergelijkbare attractie met de Topspin. Het verschil is dat deze twee gondels bevat. Bij deze attractie horen fonteinen, die je tijdens de rit nat kunnen spuiten.

 

Revolution: De Revolution is een frisbeevormige attractie. Hierbij neem je plaats op een draaiende gondel. De centrale arm gaat tijdens de rit heen en weer zwieren. De arm bereikt een hoogte van 35 meter en een snelheid van 90 km/u, de hellingsgraad bedraagt 120°.

 

 

Ultra Max: De Ultra Max is een pendelvormige attractie, waarbij de pendels gemonteerd zitten aan een arm die 360° ronddraait en je mee ondersteboven neemt.

 

Torenattracties

Mondial bouwt ook enkele torenattracties, die je meenemen naar grote hoogten.

 

Wind Seeker: Bij de Wind Seeker neem je per twee plaats op stoeltjes die gemonteerd zijn aan een metalen stang. Deze stangen zijn bevestigd aan een roterende schijf, die omhoog gehesen wordt langs de toren. Deze attractie is in meerdere hoogtes verkrijgbaar, tot een hoogte van 120 meter.

 

Sky Riser: Bij de Sky riser neem je plaats in een roterende, gesloten gondel die omhoog gaat langs een toren. Deze kan tot 125 meter hoog zijn.

 

Sky Seeker: De Sky Seeker combineert een observatietoren met een reuzenrad. De gondel wordt hierbij vervangen door reuzenradbakjes. De bakjes zijn voorzien van verarming en airconditioning.

Reuzenrad

Mondial bouwt ook reuzenraden. Deze variëren van 35 meter tot 80 meter hoogte.

 

Bron en foto’s: Mondial