Bijzondere Giraf geboorte in Planckendael

Giraf Megara is gisteren in Planckendael bevallen van haar allereerste kleintje: een baby van 1,75 meter. Mama Megara toont zich een voorbeeldige moeder. Ze laat de baby vlot drinken en wijkt niet van zijn of haar zijde in de warme stal, waar iedereen hen nu al kan bewonderen. Planckendael brengt je heel dicht bij deze boreling. Ook giraf Barbie is zwanger en verwacht haar baby binnen de maand. Met deze baby werd giraf Diamant oma, zij is de moeder van Megara die zelf ook in Planckendael geboren werd.

 

Verzorger Jolien: “Toen we gistermorgen in de stal kwamen, was de baby een klein beetje nat. Megara was nog bezig met een grote eerste likbeurt om het te drogen. Van gestalte is het een kleinere baby met zijn 1,75 meter en zijn pootjes zijn eerder zwaar gebouwd. ’t Is een klein dikkertje, maar oh zo mooi!”

 

Bij ochtendkrieken

De bevalling gebeurde voor dag en dauw toen de verzorgers er nog niet waren. De geboorte werd vastgelegd op de camera van de geboortestal. Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Het kleintje past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en drinkt warme melk. Zijn vacht is eerder licht van kleur met sierlijke wimpers als kers op de taart. Voorlopig kunnen de verzorgers nog niet zeggen of het een meisje of een jongen is.

 

Coördinator Ben: “Hij of zij is nog een beetje wiebbelig en zijn pootjes staan nog een beetje gespreid, wat normaal is bij een kleintje van een paar uur oud.”

 

Naam met een S

Dit is de eerste boreling van formaat van het jaar 2017 in Planckendael. Hij of zij bijt de spits af met de letter S. Help de verzorgers van Planckendael met het zoeken naar een naam voor de babygiraf. Van zodra het geslacht gekend is, komt de top drie op hun YouTube-kanaal. Kies mee!

 

Verbluffende cijfers

Het is voor Megara haar eerste baby die ze ter wereld brengt. De draagtijd van giraffen is ongeveer vijftien maanden. Mannetjes worden tot vijf en een halve meter lang, vrouwtjes strekken meestal de nek tot vier en een halve meter. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als de mens. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang.

 

Savanne: grote groepen dieren samen

Dit jonge girafje zal bij zachtere temperaturen buiten huppelen op de savanne samen met zeven familieleden (Barbie, Megara, Diamant, Panambi, Quasim, Rafiki en kweekman Saleye), de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders. En waarschijnlijk zal hij of zij snel gezelschap krijgen van de baby van giraf Barbie.

 

Bedreigde ondersoort

Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en lijken sterk op de erg bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een tweehonderdtal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma, maar steunt ook de giraffen in de natuur, onder meer via het Giraffe Conservation Foundation. Na de waterputten voor Niger steunen ze nu een project in het Garamba Nationaal Park in Congo. Ze helpen de bedreigde Kordofan giraffen door hun trek in beeld te brengen. Met satelliethalsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren. Kennis is kostbaar voor hun bescherming. Help je mee? Muntjes welkom bij de giraffenlodge in Planckendael.