Filmlocatie “Sepp de Wolvenvriend” nagebouwd in Europa-Park

Vanaf 14 december 2016 is “Sepp, de Wolvenvriend”  in de Nederlandse bioscopen te zien. Deze film is gebaseerd op een van de bekendste kinderboeken in Zwitserland. Een half jaar geleden is in Duitslands grootste attractiepark een replica van het huis van Sepp gebouwd. Hierin zijn ook diverse attributen uit de film tentoon gesteld.

 

Zwitserland heeft een eigen “Pietje Bell”, hij heet daar “Schellen Ursli”, wat voor de Nederlandse film vertaald is in “Sepp de Wolvenvriend”. De film die onlangs de première beleefde op het Dutch Mountain Film Festival in bergdorpje Vijlen gaat over Sepp, een jongen uit de bergen met een speciaal talent voor het omgaan met dieren. Met zijn ouders en een kudde geiten woont hij midden in de Alpen. In de zomer zitten ze hoog in de bergen met hun kaasmakerij, maar als de winter komt, reizen ze samen met de andere bergbewoners terug naar het dorp in het dal. Sepp en zijn familie krijgen het zwaar te verduren als ze tijdens de afdaling al hun kazen verliezen in een ravijn. De rijke winkelier van het dorp en zijn vervelende zoontje lijken alles van Sepp af te willen pakken wat hem lief is, de kazen, zijn geit en de grote traditionele koeienbel.

Nog tijdens de opnamen van de film hadden de producenten van de film contact met de directie van Europa-Park voor een mogelijke samenwerking. In Europa-Park draait alles om Europese landen en in het Zwitserse themagebied zou het authentiek nagebouwde huis uit de film perfect passen. Het “Schellen-Urlsi-huis of “Chasa da Uorsin” in het Reto-Romaans, is een zogeheten Engadiner huis en vormt nu de toegang tot de bobbaan. In het Zwitserland-gebied vindt men verder de bouwstijl uit Wallis.

In Europa-Park hecht men veel waarde aan authenticiteit. Dat geldt ook voor de replica van het huis uit de film. Massieve muren, diepliggende ramen en de ronde boogpoort zijn typische kenmerken van het Engadiner huis. Wat een dergelijk huis  uniek maakt is de sgraffiti op de gestucte gevels. Het woord is afgeleid van het Italiaanse sgraffiare (krassen) en duidt op de techniek van het traditionele ambacht, dat rondreizende arbeiders reeds in de 16de eeuw naar het Oberengadin brachten. Vaklui uit Zwitserland zijn dan ook nauw betrokken geweest bij de bouw. Ook het houten interieur is vervaardigd door een vakman uit het Zwitserse Graubunden, toevallig de vader van het kind dat in de film de rivaal van Sepp speelt. Via het huis, met daarin de gigantische koeienbel die een grote rol speelt in de film, bereiken parkbezoekers voortaan de bobbaan die over en door het Zwitserse themagebied slingert.