Opnieuw netgiraffe geboren in ARTIS

Giraffeveulen heeft al gedronken bij de moeder

Gisteravond is na een draagtijd van 15 maanden opnieuw een netgiraffe geboren in ARTIS. De dierverzorgers waren vanochtend verrast dat het giraffeveulen al geboren was. De jonge netgiraffe  (Giraffa camelopardalis reticulata) is een hengst. Het giraffeveulen heeft al gedronken bij de moeder. De moeder is ervaren: ze heeft al vijf keer eerder geworpen.  De kudde bestaat, inclusief de pasgeboren hengst, uit tien netgiraffen. Het giraffeveulen zal binnenkort voor het eerst op de Savanne te zien zijn. De bezoektijden volgen deze week op www.artis.nl/giraffe.

giraffeveulen-drinkt-bij-de-moeder

 

Leven en dood

Afgelopen week werd er in ARTIS ook een giraffeveulen geboren. De drinkpogingen van dat veulen werden door de moeder, voor wie het haar eerste bevalling was, niet geaccepteerd. Ondanks dat de dierverzorgers en dierenartsen er toen alles aan gedaan hebben om het veulen te redden, is het doodgegaan.

 

Vlekkenpatroon

De giraffen in ARTIS zijn netgiraffen. Dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen. ARTIS heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.