Top 10 hoogste reuzenraden ter wereld

Een reuzenrad is voor veel mensen een moment van rust, ontspannen en alles eens bekijken van uit een andere standpunt. Een overzicht krijgen van de locatie uit de lucht, en als het even kan een paar mooie adembenemende foto’s maken of misschien wel snel een selfie trekken voor sociale media met een gepaste hashtag er bij. Reuzenraden bestaan er in alle vormen en groottes, maar degene die het meest voor de verbeelding spreken zijn de grootste die je al van ver kan zien staan en waar je tot in weide omtrek kan zien als je er in zit. Daarom brengen we jullie het overzicht van de 10 grootste reuzenraden ter wereld. Vorige week maakte we overzicht van de 10 hoogste vrije val torens ter wereld.

 

#11-7: Suzhou, Melbourne, Tianjin, Changsha & Zhengzhou (120m)

Omdat er 5 reuzenraden even hoog zijn en plaats 7 delen in de lijst, starten we met de gedeelde plaatsen 11 tot en met 7.

 

Zhengzhou Ferris Wheel – China:

Het Zhengzhou Ferris Wheel was bij opening in 2003 met zijn hoogte van 120 meter het hoogste reuzenrad van Azië en het tweede hoogste reuzenrad ter wereld. Het reuzenrad is gevestigd in het Century Amusement Park te Zhengzhou in China. Een volledige toer op het reuzenrad duurt 30 minuten.

 

Changsha Ferris Wheel – China:

Het Changsha Ferris Wheel is geopend in 2004 te Changsha in China nabij het Helong Stadium. Bij opening was het samen met het Zhengzhou Ferris Wheel het hoogste reuzenrad van Azië en het tweede hoogste reuzenrad ter wereld.

 

Tianjin Eye – China:

Het Tianjin Eye is geopend in april van 2008 te Tianjin in China nabij de Yongle Bridge. Bij opening was het samen met het Zhengzhou Ferris Wheel en het Changsha Ferris Wheel het 2de hoogste reuzenrad van China en het 4de hoogste reuzenrad ter wereld. Een volledige toer op het reuzenrad duurt 30 minuten.

 

Melbourne Star – Australië:

De Melbourne Star is met zijn 120 meter hoogte, het hoogste reuzenrad van Oceanië. Het werd gebouwd in 2008 door de Australische fabrikant Hansen Yuncken. In 2013 werd het originele wiel vervangen door een nieuw wiel. In totaal koste het reuzenrad 100 miljoen Australische dollar.

Het reuzenrad was gepland voor 2006 maar liep 2 jaar vertraging op. Toen de Melbourne Star opende in december 2008, sloot het na 40 dagen alweer wegens aanhoudende problemen. Het was de bedoeling dat de werken tot 2010 zouden duren, maar deze liepen meerdere keren uit en uiteindelijk was het pas in 2013 dat de attractie terug openende voor het publiek. Het rad heeft 7 spaken, deze verwijzen naar de Australische vlag. Eén rondje op het reuzenrad duurt 30 minuten en inzittende kunnen tot 40 kilometer ver zien.

 

Suzhou Ferris Wheel – China:

Het Suzhou Ferris Wheel werd geopend in 2009 te Jiangsu in China. Bij opening was het samen met het Zhengzhou Ferris Wheel, het Changsha Ferris Wheel en Tianjin Eye het 2de hoogste reuzenrad van China en het 4de hoogste reuzenrad ter wereld. Een volledige toer op het reuzenrad duurt ‘maar’ 20 minuten.

 

#6: Orlando Eye – Verenigde Staten van Amerika (122m)

Het Orlando Eye werd vorig jaar in 2015 geopend als het eerste onderdeel van het SkyPlex project te Orlando in de Verenigde Staten van Amerika. Het reuzenrad heeft een hoogte van 122 meter en is daarmee het tweede hoogste reuzenrad van Amerika. Het was de bedoeling dat het reuzenrad zou openen in 2014, maar uiteindelijk werd de opening met een jaar uitgesteld.

 

#5: Redhorse Osaka Wheel – Japan (123m)

Het Redhorse Osaka Wheel werd dit jaar in 2016 geopend nabij de Expocity te Osaka in Japan. Het reuzenrad is met zijn 123 meter hoogte het hoogste reuzenrad van Japan. Dit record pakte hij af van het in 2001 geopende Diamond and Flower Ferris Wheel dat gelegen was in Tokyo.

 

#4: London Eye – Verenigd Koninkrijk (135m)

Het London Eye werd gebouwd in 2000 door het Britse Arup en heeft een hoogte van 135 meter. Met deze hoogte was de London Eye 6 jaar lang het hoogste reuzenrad ter wereld en is nog steeds het hoogste reuzenrad van Europa. Het reuzenrad is gelegen vlak naast de rivier de Thames te London in Engeland. Het reuzenrad koste 70 miljoen pond, maar is wel de meest populaire betalende toeristische attractie van het Verenigd Koninkrijk, jaarlijks maken meer dan 3.750.000 mensen een ritje op het reuzenrad.

 

#3: Star of Nanchang – China (160m)

Voor de top 3 maken we even een grote sprong in hoogte en zo komen we bij de 160 meter hoge Star of Nanchang, gelegen te Nanchang in China. Het reuzenrad werd geopend in 2006 als hoogste reuzenrad ter wereld en hield 2 jaar dit record vast. De Star of Nanchang is nog steeds het hoogste reuzenrad van China en het tweede hoogste reuzenrad van Azië. Het reuzenrad koste slechts 57 miljoen yuan, omgerekend is dat 7,6 miljoen euro. Een rit op het reuzenrad duurt 30 minuten.

 

#2: Singapore Flyer – Singapore (165m)

De Singapore Flyer is gebouwd in 2008 door Arup, Mitsubishi en Takenaka Consortium nabij het Marina Centre in Singapore. Bij opening was het reuzenrad met zijn hoogte van 165 meter het hoogste reuzenrad ter wereld, dit record behield het 6 jaar lang tot 2014 toen de High Roller gebouwd werd. De Singapore Flyer koste ongeveer 160 miljoen euro, de bouw duurde 2,5 jaar.

 

#1: High Roller – Verenigde Staten van Amerika (167,6m)

De High Roller is gelegen in Las Vegas in de Verenigde Staten van Amerika en werd gebouwd in 2014 door het Britse bedrijf Arup. Het reuzenrad is 167,6 meter hoog en is het hoogste reuzenrad ter wereld. Een ritje van 30 minuten (1 rotatie) op het reuzenrad kost 25 dollar overdag en 35 dollar in de nacht. Indien je de wachtrij wilt overslaan dien je 60 dollar te betalen.

 

 

Nawoord:

Opvallend is dat alle reuzenraden in de top 10 gebouwd zijn in het jaar 2000 of later. Het wereldrecord van het hoogste reuzenrad is ook viermaal verbroken sindsdien. De kans dat er in de toekomst nog hogere reuzenraden gebouwd zullen worden, lijkt dus vrij groot. Het allereerste reuzenrad ter wereld was het Ferris Wheel in Chicago dat 80,4 meter hoog was en geopend werd in 1893 tijdens de Colombiaanse wereld expo in Chicago (Verenigde Staten van Amerika).

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Bron: Deze lijst werd gemaakt in 2016 aan de hand van de online encyclopedie Wikipeda.