Themeparkfreaks on tour: Opendeurdag Vekoma

We  bezochten al heel wat pretparken wereldwijd, maar onze favoriete attracties blijven uiteraard de achtbanen. Ze bestaan in vele variaties, groottes en lengtes. Maar hoe worden ze nu juist gemaakt? De Themeparkfreaks trokken naar het Nederlandse bedrijf Vekoma Rides, gelegen te Vlodrop, om dat eens van naderbij te gaan ontdekken.

 

Een korte geschiedenis:

Het bedrijf werd opgericht in 1926. Hun allereerste geopende achtbaan werd gebouwd in 1979 in Walibi Belgium, namelijk de “Tornado”. In datzelfde jaar opende het bedrijf ook enkele achtbanen in het Duitse Holiday Park, de “Superwirbel” en de “Super Spirale” in het toenmalige Traumlandpark, dat we nu kennen als Movie Park Germany.

Al snel breidde het aanbod uit en werden types zoals de Motorbike Launch Coaster (vb. Booster Bike uit Toverland), de Mine Train Coaster (vb. Calamity Mine uit Walibi Belgium) & de Suspended Looping Coaster, bij de fans beter bekend als een SLC (vb. Vampire uit Walibi Belgium) en vele anderen zoals de Suspended Family Coaster, de Family Boomerang en de meest recente Space Warp Launch Coaster (Energylandia) ontwikkeld door de jaren heen

Eén van de meest populaire Vekoma types blijft uiteraard de Boomerang achtbaan. De trein wordt achterwaarts vanuit het station opgetakeld via een helling. Op het hoogste punt wordt de trein losgelaten om met een hoge snelheid naar beneden te razen, dwars doorheen het stationsgebouw.

Daarna gaat hij door de Cobra Roll, gevolgd door een looping. Vervolgens rijdt de trein opnieuw een helling op. Op de helling valt hij in de remmen en wordt verder opgetrokken tot het hoogste punt. Eenmaal hij dit bereikt heeft, wordt hij opnieuw losgelaten en legt hij het gehele traject in de omgekeerde richting af.

Later verschenen hier nog enkele variaties op: de Invertigo (waarbij de trein onder de rails hangt), de Giant Inverted Boomerang en de Family Boomerang Coaster (zelfde concept, maar dan zonder de inversie elementen).

 

Ons bedrijfsbezoek:

We waren te gast bij het bedrijf op 18 september 2016, een heugelijke dag voor echte pretparkfans zoals wij. Bij aanvang konden we meteen enkele maquettes aanschouwen van reeds gerealiseerde projecten zoals Space Mountain (Disney World) & een standaard SLC achtbaan (Vampire Walibi Belgium).

Verder konden we enkele treintypes bewonderen.

 

Op het terrein van de fabriek werd een nieuw type uitgetest. Het betreft hier een voertuig, waarbij de arm met de gondel waarin de bezoekers plaats nemen, in alle richtingen kan draaien, liften en snel dalen. Uitermate geschikt voor een darkride.

Dan even focussen op het technische kantje van de operators, tijd om onze neus eens in de schakelkast te steken en het besturingssysteem uitvoerig te testen aan de hand van een gesimuleerde achtbaan.

Maar waar worden nu juist alle onderdelen gestockeerd? Juist, in het magazijn.

Daarna kregen we een woordje uitleg over hoe de buizen nu exact worden gebogen.

Achtbanen verkopen is 1 ding, service na verkoop aanbieden aan de klant is een tweede ding. Denk maar bijvoorbeeld aan het leveren van wisselstukken.

Dat niet alle onderdelen levenslang meegaan, dat spreekt voor zich. Gelukkig heeft Vekoma Rides een team dat zich ontfermt over alle herstellingen. Ook zij hebben ons voorzien van een woordje uitleg.


Tijd voor een achtbaan-fotoshoot

 

De dag eindigen deden we met een fijne VR Coaster Experience.

Wij willen Vekoma Rides bedanken voor deze unieke ervaring.

 

Tekst: Meersman Timothy

Foto’s: Vekoma